Ρευστοποίηση κερδών από επενδυτές στην Ευρώπη

Ρευστοποίηση κερδών από επενδυτές στην Ευρώπη

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθοδικά κινήθηκαν χθες οι δείκτες σε ορισμένα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ σε άλλα είχαν άνοδο, το πετρέλαιο εξασθένησε και ο χρυσός ενισχύθηκε πρώτη φορά στις τελευταίες τρεις συνεδριάσεις. Στην αμερικανική αγορά, αργά χθες, πριν από το κλείσιμο, οι δείκτες ενισχύονταν. Ο S&P 500 σημείωνε άνοδο πρώτη φορά σε τρεις ημέρες χάρις σε μία σειρά καλών εταιρικών αποτελεσμάτων από τις Xerox, Anthem, Boeing κ.ά. Εν τω μεταξύ, η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκιά της.

Ειδικότερα, στην ευρωπαϊκή αγορά οι επενδυτές προχώρησαν σε ρευστοποίηση κερδών, κλείνοντας έναν μήνα με διαδοχικές ανακοινώσεις θετικών εταιρικών αποτελεσμάτων. Το κλίμα χθες επηρέασαν και ειδήσεις σχετικά με τις δραστηριότητες μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 έκλεισε με πτώση 0,2%, δηλαδή στα χαμηλότερα των τελευταίων τριών εβδομάδων και πλέον. Τις τελευταίες τρεις ημέρες εμφάνιζε συνεχώς απώλειες. Ωστόσο, από τις αρχές της χρονιάς και μέχρι χθες σημείωσε άνοδο 2,1% λόγω της αισιοδοξίας των αναλυτών και των επενδυτών για την ανάπτυξη της παγκόσμιας οικονομίας και τα ευνοϊκά εταιρικά αποτελέσματα. Η αισιοδοξία αυτή αντισταθμίζει τις ανησυχίες για την άνοδο του ευρώ. «Μας δημιουργείται η εντύπωση ότι οι επενδυτές ζητούν ένα πλαίσιο αναφοράς για να κάνουν μία παύση και να κλειδώσουν τα κέρδη τους», υπογραμμίζει ο Αντρέα Τενί, επικεφαλής πωλήσεων της Saxo Banque Paris. Η τιμή της μετοχής της Ericsson χθες υποχώρησε 9,2% λόγω της ανακοίνωσης μεγαλύτερων ζημιών από ό,τι αναμενόταν, προσθέτοντας πως η κινεζική αγορά θα συνεχίσει να αποδυναμώνεται. Επίσης, απώλειες είχε και η μετοχή του σουηδικού ομίλου λιανεμπορίου H&M. Εξασθένησε 10,6% λόγω πτώσης του περιθωρίου κέρδους και των κερδών τετάρτου τριμήνου. Η Η&Μ δήλωσε πως θα ανοίξει λιγότερα νέα καταστήματα φέτος.

Το δολάριο σημείωσε πτώση έναντι των άλλων ισχυρών νομισμάτων, επειδή ο Αμερικανός πρόεδρος στο διάγγελμά του προς το έθνος δεν έδωσε στοιχεία σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσει στη διεθνή σκηνή. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 έκλεισε με απώλειες 0,72%, στο Παρίσι ο CAC 40 με κέρδη 0,15%, στη Φρανκφούρτη ο XETRA DAX με πτώση 0,06% και στη Μαδρίτη ο IBEX με άνοδο της τάξεως του 0,22%. Το αργό Νέας Υόρκης, τέλος, εξασθένησε 0,1% στα 64,47 δολάρια το βαρέλι.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή