Προειδοποιήσεις Μακρόν προς Τουρκία για Κούρδους

Προειδοποιήσεις Μακρόν προς Τουρκία για Κούρδους

1' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την ανησυχία του για την τουρκική εισβολή στη Συρία εξέφρασε χθες ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, σε συνέντευξή του στη Le Figaro, αποσπάσματα της οποίας αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της γαλλικής εφημερίδας.

«Αν αποδειχθεί ότι η επιχείρηση αυτή (της Τουρκίας) παίρνει άλλη τροπή από την καταπολέμηση μιας εν δυνάμει τρομοκρατικής απειλής στα τουρκικά σύνορα και γίνεται επιχείρηση εισβολής, τότε καθίσταται πραγματικό πρόβλημα για εμάς», τονίζει ο Γάλλος πρόεδρος.

Η αναφορά αυτή προκάλεσε ενόχληση στην Αγκυρα. «Αν η Γαλλία ερμηνεύει αυτό το θέμα ως εισβολή, τότε θα πρέπει να αξιολογήσουμε και εμείς τι έχουν κάνει αυτοί (οι Γάλλοι) στη Συρία», δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ, στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου με τον Λιβανέζο ομόλογό του Σαάντ αλ Χαρίρι, ο οποίος επισκεπτόταν την τουρκική πρωτεύουσα. «Η ιδέα αυτή είναι εξαρχής διαστροφή της πραγματικότητας. Ολος ο κόσμος γνωρίζει ότι η Τουρκία δεν λειτουργεί με προθέσεις εισβολής», προσέθεσε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ.

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του, ο Εμανουέλ Μακρόν τόνισε ότι, ανεξάρτητα από τις βάσιμες ανησυχίες της Τουρκίας για την ασφάλεια των νοτίων συνόρων της, οι κουρδικές οργανώσεις που μάχονται στη Συρία «σαφώς δεν είναι Ισλαμικό Κράτος». Ο Γάλλος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι θα επικοινωνήσει εκ νέου με τον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν, τις επόμενες ημέρες, ενώ εξέφρασε τη γνώμη ότι η φύση της τουρκικής επιχείρησης απαιτεί να υπάρξουν διαβουλεύσεις σε επίπεδο Ε.Ε. και ΝΑΤΟ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή