Ανεβάζει ψηλά τον πήχυ για τις τράπεζες η ΕΒΑ

Ανεβάζει ψηλά τον πήχυ για τις τράπεζες η ΕΒΑ

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σκληρότερα stress tests από κάθε άλλη φορά θα αντιμετωπίσουν φέτος οι τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Οπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA), τα υποθετικά οικονομικά σοκ που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν περιλαμβάνουν το Brexit και την ύφεση της ευρωπαϊκής οικονομίας κατά περισσότερο από 8% αθροιστικά έως το 2020.

Αν και η ΕΒΑ δεν έχει την αρμοδιότητα να πει ότι κάποιες από τις 48 συστημικές τράπεζες πέρασαν το τεστ ενώ κάποιες άλλες δεν το πέρασαν, το αποτέλεσμα των stress tests θα χρησιμοποιηθεί ως βάση για τον καθορισμό των κεφαλαιακών απαιτήσεων που καθoρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Τα αποτελέσματα θα δημοσιευθούν στις αρχές Νοεμβρίου. Στα υποθετικά οικονομικά σοκ που θα αντιμετωπίζουν οι 48 μεγαλύτερες τράπεζες της Ε.Ε. περιλαμβάνεται η υποχώρηση του ΑΕΠ της Ευρωπαϊκής Ενωσης κατά 8,3% αθροιστικά έως το 2020, σε σύγκριση με τις επίσημες προβλέψεις των κεντρικών τραπεζών για την ανάπτυξη. Προβλέπεται, επίσης, υποχώρηση της αξίας των κατοικιών κατά 27,7% έως το 2020, αύξηση της ανεργίας κατά 3,3% και υποχώρηση του πληθωρισμού κατά 1,9%. Η ΕΒΑ υποστηρίζει πως η φετινή τραπεζική δοκιμασία αντοχής είναι αυστηρότερη από αυτήν που διεξάγει η αμερικανική ομοσπονδιακή τράπεζα (Fed).

Μια σημαντική διαφορά σε σχέση με προηγούμενες χρονιές είναι ότι φέτος η δοκιμασία θα γίνει λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα νέα διεθνή λογιστικά πρότυπα που ισχύουν από την αρχή του έτους, σύμφωνα με τα οποία οι τράπεζες είναι αναγκασμένες να προχωρούν σε προβλέψεις για δάνεια προτού ακόμη αυτά χαρακτηριστούν μη εξυπηρετούμενα. Πρόκειται για σημαντική μεταρρύθμιση, που αποτελεί κληρονομία της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης της περιόδου 2007-2009, διότι είχε τότε αποδειχθεί πως οι τράπεζες καθυστερούσαν υπερβολικά να προχωρήσουν σε προβλέψεις για να καλύψουν μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Δεύτερη σημαντική διαφορά είναι ότι τα φετινά stress tests περιλαμβάνουν σενάρια για γενικότερη οικονομική ύφεση, αυξημένη μεταβλητότητα στις αγορές και αυξημένη πολιτική αβεβαιότητα που θα προκληθούν από την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση τον Μάρτιο του 2019. «Το δυσμενές σενάριο περιλαμβάνει μεγάλο εύρος μακροοικονομικών απειλών που θα μπορούσαν να συσχετιστούν με το Brexit», αναφέρει η ΕΒΑ. Τέλος, στην άσκηση περιλαμβάνεται και το σενάριο απότομης και σημαντικής αναπροσαρμογής της επιπλέον απόδοσης που ζητούν οι επενδυτές στις διεθνείς αγορές, ώστε να αναλάβουν το ρίσκο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή