Ιταλία: Και τα μωρά στην προεκλογική εκστρατεία

Ιταλία: Και τα μωρά στην προεκλογική εκστρατεία

1' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. «Περισσότερα μωρά» είναι η προεκλογική υπόσχεση της Τζόρτζια Μελόνι, επικεφαλής του κόμματος «Αδελφοί της Ιταλίας», ενόψει των εκλογών της 4ης Μαρτίου. Τουλάχιστον δύο πρεσβείες ευρωπαϊκών χωρών αρνούνται να έχουν επαφές με τη Μελόνι λόγω των ακροδεξιών αποχρώσεων του κόμματός της, αλλά η ίδια υποστηρίζει πως οι κατηγορίες περί φασισμού είναι «σκιάχτρο».

Η Μελόνι, που στα 31 της ήταν η νεότερη υπουργός της ιταλικής ιστορίας, ηγείται του μικρότερου από τους τρεις πόλους της δεξιάς συμμαχίας. Οι άλλοι δύο είναι η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι και η Λέγκα του Βορρά του Ματέο Σαλβίνι. Οι δημοσκοπήσεις δίνουν στα τρία κόμματα την πρώτη θέση, παράλληλα όμως προβλέπουν ότι καμία παράταξη δεν θα κατακτήσει αυτοδυναμία, αν και κάθε πρόγνωση εδρών είναι παρακινδυνευμένη γιατί η αλλαγή του εκλογικού νόμου έχει αναστατώσει την εκλογική αριθμητική. Μιλώντας στο πρακτορείο Reuters, η Μελόνι εστίασε στο τεράστιο δημογραφικό πρόβλημα που μαστίζει την Ιταλία.

Ηδη προ κρίσης, η Ιταλία είχε έναν από τους χαμηλότερους δείκτες γεννητικότητας στην Ευρώπη, ενώ την περίοδο 2008-2016 οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 100.000.

Η γέννηση στην Ιταλία παιδιών από ξένους γονείς ενισχύει κάπως τον νεανικό πληθυσμό, αλλά η ρατσιστική οπτική της Μελόνι καλωσορίζει μόνο τις γεννήσεις Ιταλών, οι οποίοι πρέπει να είναι και οι μοναδικοί αποδέκτες των επιδομάτων και των διευκολύνσεων που επαγγέλλεται. «Το πρώτο πράγμα που ζητήσαμε ήταν ένα μεγάλο πρόγραμμα για την αύξηση της γεννητικότητας και τη χορήγηση κινήτρων σε νέους γονείς», είπε. Η 41χρονη επανέρχεται στις προσωπικές εμπειρίες της και στη δυσκολία που αντιμετώπιζε όταν ήταν έγκυος και ταυτόχρονα υποψήφια για τη δημαρχία της Ρώμης. «Αν εγώ, που έχω ευκαιρίες και μπορούσα να οργανωθώ όταν γίνω μητέρα, υπέστην τέτοιες διακρίσεις, φανταστείτε τι παθαίνει ένα κορίτσι που δουλεύει με σύμβαση ορισμένου χρόνου σε τηλεφωνικό κέντρο», τόνισε.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή