Επικύρωση εξαγοράς Jet Oil από Cetracore Energy

Επικύρωση εξαγοράς Jet Oil από Cetracore Energy

2' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέλος στην αγωνία των εργαζομένων της Jet Oil σχετικά με τη διάσωση της εταιρείας έβαλε χθες το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών με την επικύρωση του σχεδίου εξυγίανσης, μέσω της εξαγοράς της από την αυστριακή Cetracore Energy. Η υπόθεση είχε εκδικαστεί στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ από τα τέλη του 2017 είχε λήξει η ενδιάμεση χρηματοδότηση που προέβλεπε το σχέδιο εξυγίανσης, εξέλιξη που έφερε τη συνέχιση της λειτουργίας της εταιρείας προ αδιεξόδου.

Η απόφαση ήρθε μία ημέρα μετά την έκκληση της διοίκησης και των εργαζομένων της εταιρείας με επιστολές τους προς τον πρόεδρο του Πρωτοδικείου για την έκδοσή της, επισημαίνοντας τους κινδύνους για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης και την απομείωση της αξίας της από την περαιτέρω καθυστέρηση «με αποτέλεσμα ο αξιόχρεος και φερέγγυος επενδυτής να αποσύρει το ενδιαφέρον του, προς ζημία απάντων των πιστωτών μας», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η επιστολή τη διοίκησης.

Η απόφαση του Πρωτοδικείου ανοίγει τον δρόμο για την είσοδο της Cetracore Energy στην ελληνική αγορά καυσίμων και μέσω αυτής της ρωσικής Rosneft, η οποία ελέγχει το 20% της αυστριακής εταιρείας. Αν και το μέγεθος της Jet Oil έχει συρρικνωθεί σημαντικά –μόλις 96 πρατήρια φέρουν το σήμα της, από ένα δίκτυο 600 πρατηρίων πριν από μερικά χρόνια– και η είσοδος ενός νέου «παίκτη» στην αγορά δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά τις επιχειρηματικές ισορροπίες, όλοι βρίσκονται εν αναμονή της στρατηγικής που θα ακολουθήσει ο νέος επενδυτής. Αυτό που είναι βέβαιο και προκύπτει και από τις δηλώσεις του CEO της Cetracore Εnergy, κ. Πετρ Ριστσίνκοφ, είναι η αξιοποίηση των αποθηκευτικών εγκαταστάσεων της Jet Oil στο Καλοχώρι για την προμήθεια καυσίμων στην αγορά των Βαλκανίων. «Η επένδυση στη Mamidoil-Jetoil S.A. αποτελεί για εμάς σημαντικό στρατηγικό βήμα, μέρος της επιχειρηματικής μας επέκτασης στα Βαλκάνια και την Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αλλωστε, η τεχνογνωσία και η πείρα των ανθρώπων μας αντανακλώνται στην επιτυχή διαχείριση πάνω από 9 εκατομμυρίων τόνων πετρελαιοειδών ετησίως στις περιοχές όπου δραστηριοποιούμαστε. Δημιουργούμε έτσι προοπτικές ανάπτυξης τόσο για τον κλάδο συνολικά, όσο και για την εθνική οικονομία της χώρας και φυσικά την απασχόληση», δήλωσε ο κ. Ριστσίνκοφ.

Η εταιρεία έχει όμως σχέδια και για την ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας της Jet Oil στην εγχώρια αγορά και την επαναφορά της ιστορικής πετρελαϊκής εταιρείας στους πρωταγωνιστές του κλάδου. «Η επένδυση αναμένεται να επαναφέρει αλλά και να ενισχύσει το εμπορικό αποτύπωμα της Mamidoil-Jetoil S.A., ενός από τους πιο σταθερούς προμηθευτές της εγχώριας αγοράς. Για την Cetracore Energy GmbH η επένδυση στην Mamidoil-Jetoil συνιστά ένα κομβικό στρατηγικό βήμα, αναγνωρίζοντας τα σημαντικά πλεονεκτήματα όπως η έντονη τοπική παρουσία της Mamidoil-Jetoil S.A., η μακρόχρονη εμπειρία και εξειδικευμένη τεχνογνωσία του εργατικού της δυναμικού», δήλωσε ο στρατηγικός σύμβουλος εμπορίου και ανάπτυξης της Cetracore Energy κ. Σολ Μπάκινγκολντς και συμπλήρωσε: «Αυτά τα στοιχεία, σε συνδυασμό με τις βέλτιστες πρακτικές διεθνώς που υλοποιεί η Cetracore Εnergy GmbH, την υψηλή ποιότητα, καθώς και τη συνέπεια στην επάρκεια των αποθεμάτων, αναμένεται να δημιουργήσουν νέα δυναμική για την Μamidoil-Jetoil, καθιστώντας την ξανά εκ των πρωταγωνιστών του κλάδου».

Η Cetracore, σύμφωνα με τη συμφωνία διάσωσης για την εξαγορά της Jet Oil, θα καταβάλει περί τα 105 εκατ. ευρώ, ενώ έχει ήδη καταβάλει πάνω από 1,4 εκατ. ευρώ για την ενδιάμεση χρηματοδότηση της εταιρείας, συμπεριλαμβανομένης και της μισθοδοσίας των 150 εργαζομένων σε αυτή.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή