Ευάλωτη η ιρλανδική οικονομία παρά τα υψηλά έσοδα από φόρους

Ευάλωτη η ιρλανδική οικονομία παρά τα υψηλά έσοδα από φόρους

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Ιρλανδία, ένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης που αποτελεί πόλο έλξης για τις πολυεθνικές εταιρείες, λόγω της χαμηλής φορολόγησης που τους προσφέρει, αρχίζει να προβληματίζεται επειδή η οικονομία της είναι «υπερβολικά εκτεθειμένη στα φορολογικά έσοδα των πολυεθνικών», δήλωσε χθες ο Τζον Μακ Κάρθι, επικεφαλής οικονομολόγος στο υπουργείο Οικονομικών της χώρας. Πρόσθεσε ότι αυτό καθιστά ευάλωτη την ιρλανδική οικονομία, ιδιαίτερα αν υπάρξουν απρόβλεπτες εξελίξεις στη φορολογική βάση των πολυεθνικών.

Οι ΗΠΑ προχώρησαν το 2018 στη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμιση των τελευταίων δεκαετιών, μειώνοντας τον συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων από το 35% στο 21%. Από το Νταβός της Ελβετίας, όπου έγινε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ την περασμένη εβδομάδα, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προειδοποίησε για τον κίνδυνο μιας «μάχης» μεταξύ διαφόρων χωρών για το ποια θα προσφέρει το ευνοϊκότερο φορολογικό καθεστώς.

Προς το παρόν, η δημοσιονομική κατάσταση της Ιρλανδίας επωφελείται από τις φορολογικές συμφωνίες που έχει συνάψει με κάποιες από τις μεγαλύτερες πολυεθνικές. Tα φορολογικά έσοδα της Ιρλανδίας διαμορφώθηκαν στα 50,7 δισ. ευρώ το 2017. Η κυβέρνηση του Λίο Βαραντκάρ αναμένεται να παρουσιάσει φέτος τον πρώτο ισοσκελισμένο προϋπολογισμό, έπειτα από δέκα και πλέον χρόνια.

Δηλαδή οι ανησυχίες της ιρλανδικής κυβέρνησης διατυπώνονται σε μια πολύ θετική συγκυρία για την οικονομία. Η ιρλανδική κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι η ανάπτυξη θα ενισχυθεί κατά 4,4% του ΑΕΠ το 2018 και κατά 3,9% το 2019. Ανάλογες ανησυχίες με τον κ. Μακ Κάρθι εξέφρασε ο διευθυντής οικονομικών και στατιστικής στην κεντρική τράπεζα Μαρκ Κάσιντι, τονίζοντας πως η οικονομία είναι ευάλωτη παρά τα μεγάλα φορολογικά έσοδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή