Ελληνίδα σε ρόλο-κλειδί στην Κομισιόν

Ελληνίδα σε ρόλο-κλειδί στην Κομισιόν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει τη θέση της γενικής διευθύντριας Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων είναι Ελληνίδα. Η είδηση στους γνώστες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν αποτέλεσε έκπληξη, καθώς η έμπειρη Βιβή Μίχου βρίσκεται αναπληρώτρια στη θέση αυτή από τον Νοέμβριο του 2015, όταν η μεταναστευτική κρίση βρισκόταν στο ζενίθ της, καταφέρνοντας να συντονίζει μια σειρά από ομάδες.

Δεν είναι λίγοι στην Επιτροπή που λένε ότι η κ. Μίχου έπαιξε βασικό ρόλο στην αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης κάνοντας πολλή και αφανή δουλειά στη γενική γραμματεία για να βοηθήσει το ελληνικό σύστημα που κατέρρεε τότε, υπό την τεράστια πίεση του προσφυγικού ρεύματος το οποίο δεχόταν.

Εκείνη ήταν ο άνθρωπος που έπρεπε να συντονίσει μια σειρά από υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έτσι ώστε η προσέγγιση να είναι κοινή για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Ιταλία, όπου οι ροές των μεταναστών είναι κυρίως από την Αφρική.

Η Βιβή Μίχου δεν είναι καινούργια στις Βρυξέλλες. Μπορεί να γεννήθηκε στο χωριό των Μολάων της Λακωνίας από πατέρα δάσκαλο, γρήγορα να μετακόμισε στην Αθήνα, αλλά από το 1995 βρίσκεται στην ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ενώ εργάστηκε σε διάφορες υπηρεσίες της Επιτροπής, ασκώντας και καθήκοντα γενικής διευθύντριας Δικαιοσύνης μεταξύ Οκτωβρίου 2014 και Οκτωβρίου 2015. Στη νέα της θέση, από εκείνη της αναπληρώτριας γενικής γραμματέως αρμόδιας για Θεσμικές και Διοικητικές Πολιτικές, Εξυπνη Νομοθεσία και Πρόγραμμα Εργασίας, αναλαμβάνει τις αρμοδιότητές της από 1ης Μαρτίου. Η κ. Μίχου είναι γνωστή για την ιδιαίτερα καλή γνώση της πολύπλοκης λειτουργίας της Κομισιόν, ενώ απολαύει της εμπιστοσύνης του προέδρου της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ αλλά και του Ελληνα επιτρόπου Δημήτρη Αβραμόπουλου, με τον οποίο συνεργάζεται στενά και τώρα θα συνεργαστεί ακόμα περισσότερο.

Ο κ. Αβραμόπουλος συνεχάρη χθες τη νέα του γενική διευθύντρια, η οποία θα αποτελέσει βασικό συντελεστή για την ολοκλήρωση της στρατηγικής του για τη μετανάστευση, την ασφάλεια και την ιθαγένεια.

Η κ. Μίχου θα συνεχίσει να συνεργάζεται όχι μόνο με τον κ. Αβραμόπουλο αλλά και με τον επίτροπο Τζούλιαν Κινγκ, αρμόδιο για την Ενωση Ασφάλειας, υπό την εποπτεία του πρώτου αντιπροέδρου Φρανς Τίμερμανς. Η προαγωγή της, λένε κύκλοι των Βρυξελλών, αποτελεί δείγμα αναγνώρισης στελεχών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που δούλεψαν για την Ευρώπη και όχι για άλλες ατζέντες. Για τη θέση αυτή άλλωστε δεν ήταν η μόνη υποψήφια, και έγινε μια σειρά από επαφές και από τον κ. Αβραμόπουλο αλλά και από τον κ. Σχοινά για να την ενισχύσουν, κάτι που ίσως δυσαρέστησε το «γερμανικό λόμπι» της Επιτροπής.

Με την αναβάθμιση της κ. Μίχου, η ελληνική παρουσία στην ανώτατη διοίκηση της Επιτροπής πληθαίνει, καθώς σε επίσης κορυφαίες θέσεις βρίσκονται η Ειρήνη Σούκα, γενική διευθύντρια προσωπικού και διοίκησης, ο Γεράσιμος Θωμάς, γενικός διευθυντής στα θέματα ενέργειας, και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, αναπληρωτής γενικός διευθυντής στη Διεύθυνση Επικοινωνίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή