Νέες ταινίες: Ο ερωτευμένος Ρενουάρ της… μοδιστρικής

Νέες ταινίες: Ο ερωτευμένος Ρενουάρ της… μοδιστρικής

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αόρατη κλωστή ***

Δράμα (2017)

Σκηνοθεσία: Πολ Τόμας Αντερσον

Ερμηνείες: Ντάνιελ Ντέι Λιούις, Βίκι Κριπς, Λέσλι Μάνβιλ

Η προσμονή για το νέο φιλμ του δεξιοτέχνη Πολ Τόμας Αντερσον ήταν ήδη μεγάλη και έγινε ακόμα εντονότερη, όταν ο πρωταγωνιστής Ντάνιελ Ντέι Λιούις ανακοίνωσε πως αυτό θα είναι το κινηματογραφικό κύκνειο άσμα του. Ανεξαρτήτως του αν ο Βρετανός ηθοποιός θα τηρήσει την «υπόσχεσή» του, η «Αόρατη κλωστή» είναι σίγουρα μια ξεκάθαρα προσανατολισμένη ταινία, κομμένη και ραμμένη πάνω του. Σχεδόν κυριολεκτικά, αφού εδώ ο Λιούις υποδύεται τον Ρέινολντς Γούντκοκ, έναν ράφτη της καλής κοινωνίας του Λονδίνου της δεκαετίας του 1950. Δεν πρόκειται βέβαια για απλό ράφτη· με γούστο που δεν επιδέχεται αμφισβητήσεις, γοητεία ακαταμάχητη (για τις γυναίκες) και μοναδική επιδεξιότητα, φέρνει περισσότερο σε κορυφαίο καλλιτέχνη, έναν Ρενουάρ της… μοδιστρικής. Η τακτοποιημένη καθημερινότητά του ωστόσο θα διαταραχθεί από μια νεαρή γυναίκα (Βίκι Κριπς), η οποία θα γίνει σύντροφος και μούσα του.

Ο Αντερσον δημιουργεί ένα φιλμ ανάλογης κομψότητας με τον πρωταγωνιστή του. Η έντασή του είναι εσωτερική και προκύπτει κυρίως στο δεύτερο μέρος, που οι δύο βασικοί χαρακτήρες αναπτύσσουν την ιδιότυπη σχέση τους. Το ερωτικό δράμα μπλέκεται με το θρίλερ και το φιλμ εποχής, με την ισορροπία ωστόσο να μην είναι το δυνατό σημείο μιας πλοκής, που επιπλέον εξελίσσεται μάλλον αχρείαστα αργά. Το μεταφορικό τάνγκο πάντως μεταξύ των δύο πρωταγωνιστών είναι πολύ ενδιαφέρον, ειδικά όταν φτάνει στην κορύφωσή του. Απεικονίζει δε αριστοτεχνικά τις κρυφές δυνάμεις που συχνά ορίζουν τις τύχες μιας παθιασμένης ερωτικής σχέσης. Το θεματικό εύρος, ωστόσο, της ταινίας παραμένει περιορισμένο ακριβώς εκεί, καθηλωμένο ίσως από την ισχύ του κεντρικού χαρακτήρα της. Ο ίδιος ο Λιούις είναι φυσικά για άλλη μία φορά υπέροχος, δίνοντας τις μέγιστες δραματουργικές διαστάσεις στον Ρέινολντς, τον οποίο θα μπορούσαμε άνετα να φανταστούμε και ως χαρακτήρα καλής τηλεοπτικής σειράς.

Dolphin Man ***½

Σκηνοθεσία: Λευτέρης Χαρίτος

Αφήγηση: Ζαν-Μαρκ Μπαρ

Τα ανθρώπινα όρια στον βυθό

Ο Λευτέρης Χαρίτος βουτάει στα γαλάζια νερά της θάλασσας και ταξιδεύει ώς την Ινδία για χάρη ενός πραγματικού θρύλου: του Ζακ Μαγιόλ, ανθρώπου ο οποίος υπήρξε πηγή έμπνευσης για το «Απέραντο γαλάζιο» του Λικ Μπεσόν. Τριάντα χρόνια μετά, ο τότε πρωταγωνιστής Ζαν-Μαρκ Μπαρ είναι ο αφηγητής του ντοκιμαντέρ που αποκαλύπτει τον σπουδαίο δύτη, ο οποίος εξερεύνησε όσο ελάχιστοι τα ανθρώπινα όρια. Η σαν παραμύθι ζωή του περνά μπροστά από την κάμερα χάρη στο πλούσιο αρχειακό υλικό αλλά και στις συγκλονιστικές μαρτυρίες που έχουν συλλεγεί εδώ. Συνολικά εντυπωσιακό και ανά διαστήματα πολύ συγκινητικό, το φιλμ ασχολείται τόσο με τα επιτεύγματα του Μαγιόλ όσο και με την κληρονομιά του. Περισσότερο από όλα ψάχνει τον εσωτερικό δαίμονα που τον έκανε να απολαύσει –αλλά και να πληρώσει το τίμημα– τη ζωή του.

Ο άνδρας που έριξε τον Λευκό Οίκο **½

Σκηνοθεσία: Πίτερ Λέιντσμαν

Ερμηνείες: Λίαμ Νίσον, Νταϊάν Λέιν, Μάρτον Τσόκας

Το «Βαθύ Λαρύγγι» του FBI

Λίγους μόνο μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές του 1972, το FBI αναλαμβάνει να εξιχνιάσει τη διάρρηξη στο συγκρότημα Watergate, έδρα των Δημοκρατικών. Η συνέχεια γνωστή, με την υπόθεση να διαρρέει στον Τύπο και τον πρόεδρο Νίξον να αναγκάζεται τελικά σε παραίτηση. Ο ειδικός στα θρίλερ αγωνίας Λίαμ Νίσον υποδύεται εδώ το περίφημο «Βαθύ Λαρύγγι», τον αξιωματούχο δηλαδή του FBI που γνωστοποίησε το σκάνδαλο, αναλαμβάνοντας τεράστιο προσωπικό και πολιτικό ρίσκο. Η ταινία αφηγείται με πυρετώδεις ρυθμούς την ιστορία του Μαρκ Φελτ και του μεγάλου διλήμματος στο οποίο βρέθηκε τότε ολόκληρη η υπηρεσία. Μετά το «Τhe Post» του Σπίλμπεργκ, άλλο ένα φιλμ ασχολείται φέτος –χωρίς πάντως την ίδια επιτυχία– με τα «άπλυτα» της περιόδου Νίξον και τη συνεχή διαπλοκή του τότε Λευκού Οίκου με τις υπηρεσίες ασφαλείας.

Εμείς…

Ενα πολύ ενδιαφέρον αφιέρωμα ετοιμάζει και προβάλλει η Ταινιοθήκη Θεσσαλονίκης από την προσεχή Κυριακή. Ο εύλογος τίτλος του είναι «Τρυφερή ωμότητα» και περιλαμβάνει τρία φιλμ, όπου ο ρομαντικός έρωτας συμπλέκεται με τον καθαρό τρόμο για να δώσει ένα μοναδικό κινηματογραφικό αποτέλεσμα. Από το υπέροχο «Ασε το κακό να μπει» του Τόμας Αλφρεντσον, μέχρι το αλλόκοτα σαγηνευτικό «Raw» της Ζουλιά Ντικουρνό και τη «Μάγισσα» του Ρόμπερτ Εγκερς, το κοινό θα έχει την ευκαιρία να τρομάξει… απολαυστικά. Στην αίθουσα «Σταύρος Τορνές», στο λιμάνι της πόλης.

… και οι άλλοι

Μια μεγάλη –άλλη μία– κίνηση ετοιμάζει όπως φαίνεται το Netflix. Ο διαδικτυακός γίγαντας, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Variety, βρίσκεται σε συζητήσεις με τη EuropaCorp, εταιρεία του Λικ Μπεσόν, για πιθανή εξαγορά της. Οπως αναφέρεται, μάλιστα, μέρος της συμφωνίας θα είναι και η δημιουργία από τον Γάλλο σκηνοθέτη μιας σειράς από ταινίες με πλούσια παραγωγή, οι οποίες θα φέρουν όλες τον χαρακτηρισμό του «Netflix Original». Αξίζει να σημειωθεί πως η EuropaCorp έχει βρεθεί στο χείλος της οικονομικής καταστροφής μετά την εισπρακτική αποτυχία του πανάκριβου «Ο Βαλέριαν και η πόλη με τους χίλιους πλανήτες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή