Δεν έλυσαν την εξίσωση των Πανελλαδικών

Δεν έλυσαν την εξίσωση των Πανελλαδικών

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Κόλλησε, πληροφορούμαι, το νέο εξεταστικό σύστημα. Παρότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από πέρυσι τον Μάιο, στην τελευταία επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας, είχε εξαγγείλει την κατάργηση των Πανελλαδικών Εξετάσεων, τελικά η ηγεσία του υπουργείου μεταθέτει τις ανακοινώσεις από μήνα σε μήνα. Είναι πολλά άλλωστε τα… καρπούζια που θέλει να κρατήσει σε μόνο μία μασχάλη: πώς να μιλήσεις για κατάργηση των εξετάσεων όταν απλώς τις μετατρέπεις σε ενδοσχολικές πανελλαδικού χαρακτήρα (ή όπως αλλιώς επιλεγεί να ονομαστούν). Πώς να μειώσεις τον αριθμό των υπό εξέταση μαθημάτων χωρίς να περιοριστεί δραστικά και η γκάμα των σχολών τις οποίες θα μπορούν να διεκδικήσουν οι υποψήφιοι; Πώς θα θεσμοθετηθεί η προσμέτρηση του βαθμού του απολυτηρίου –και άρα των βαθμών που θα βάζουν οι εκπαιδευτικοί– στον συνολικό αριθμό των μορίων, και ταυτόχρονα να διασφαλισθεί ότι οι εκπαιδευτικοί δεν θα υποκύπτουν στις πιέσεις των γονιών για 20άρια;

Πέραν όλων αυτών βέβαια, ένα ακόμη –υψηλότερο;– εμπόδιο μαθαίνω ότι ορθώνεται στα σχέδια του Κώστα Γαβρόγλου. Πρόκειται για τις ενστάσεις που διατυπώνουν προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ συνδικαλιστές και εκπαιδευτικοί. Και αυτές χτυπούν την καρδιά της πρότασης Γαβρόγλου. Πρόκειται για τη νέα δομή του λυκείου, η οποία φέρει στοιχεία της δομής του International Baccalaureate (IB). Επί της ουσίας με την πρόταση για το λύκειο ο υπουργός Παιδείας, μαζί με τον Γεράσιμο Κουζέλη του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής, παραδέχονται τις νυν στρεβλώσεις του λυκείου και επιχειρούν να τις αντιμετωπίσουν χωρίς φανφάρες και… γιαλαντζί «καταργήσεις πανελλαδικών εξετάσεων». Ωστόσο η εφαρμογή της θα ξεβολέψει τους εκπαιδευτικούς, ενώ θα θέσει σε κίνδυνο κάποιες ειδικότητες καθηγητών που πιθανότατα δεν θα συμπληρώνουν το υποχρεωτικό ωράριό τους στο λύκειό τους και θα καταστούν πλεονάζοντες.

Ετσι, παρότι οι αντιδράσεις για την εμμονή του Κώστα Γαβρόγλου να αλλάξει το εξεταστικό σύστημα θεωρούνται –ακόμη και από στελέχη του υπουργείου– εύλογες, οι συντεχνιακές αντιδράσεις των καθηγητών στην πρόταση για το νέο λύκειο αναμένεται να αποτελέσουν τη μεγαλύτερη τροχοπέδη για τις αλλαγές Γαβρόγλου. Δεν είναι ώρα να τα βάζεις με τον μεγαλύτερο κλάδο δημοσίων υπαλλήλων – ψηφοφόρων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή