Η Θεσσαλονίκη του Μπουτάρη

1' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξέρω τις ενστάσεις των φίλων μου στη Θεσσαλονίκη για τη δημαρχία Μπουτάρη: σκουπίδια, κυκλοφοριακό χάος και μιντιακή υπερέκθεση του δημάρχου. Ωστόσο στη διάρκεια της θητείας του ο Μπουτάρης έκανε κάποιες ενέργειες υψηλού συμβολισμού, που έχουν ευρύτερη σημασία όχι μόνο για την πόλη του αλλά για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου στην Ελλάδα, καθώς και τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας και συμπεριφοράς εκ μέρους των Ελλήνων πολιτικών. Οσοι έχουν δει το ντοκιμαντέρ του Δημήτρη Αθυρίδη για τον Μπουτάρη «Ενα βήμα μπροστά» καταλαβαίνουν τι εννοώ. Η ειλικρίνεια, ο ανεπιτήδευτος λόγος του, η έλλειψη στόμφου και η διαρκής παραδοχή των λαθών του σκιαγραφούν στην ταινία έναν άνθρωπο κανονικό, που θέλει να βελτιώσει την πόλη στην οποία και ο ίδιος ζει και κινείται. Η τελευταία του ομιλία για το Ολοκαύτωμα, την περασμένη Κυριακή, πέρα από βαθιά ανθρώπινη και συγκινητική, είναι μια πρωτόγνωρη στιγμή για την ελληνική πολιτική σκηνή. Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας μη Εβραίος μίλησε με τόση ενσυναίσθηση και σοφία όχι μόνο για το Ολοκαύτωμα αλλά και για τις ευθύνες της τοπικής κοινωνίας, που επί δεκαετίες αποσιωπά τη συνενοχή της. «Η πόλη, η κοινωνία, η χώρα ολόκληρη αδιαφόρησαν. Κρύφτηκαν πίσω από το δάχτυλό τους. Εκαναν πως δεν ήξεραν τι συνέβη, ποιος το έκανε, ποιος βοήθησε, ποιος προστάτευσε, όταν άλλοι, πολλοί γκρέμιζαν, έκαιγαν, έκλεβαν, καταλάμβαναν τον χώρο και τα υπάρχοντα των πολλών απόντων και των λιγοστών παρόντων», είπε μεταξύ άλλων ο Μπουτάρης.

Πόσο διαφορετικός, αλήθεια, χειρισμός της έννοιας του Λαού (γράφτηκε με λάμδα κεφαλαίο στο ψήφισμα του συλλαλητηρίου της Θεσσαλονίκης) λίγες μόλις μέρες αφότου περίσσεψαν από τους ντόπιους πολιτικούς και ιερείς τα γλοιώδη εγκώμια και το πατερναλιστικό χάιδεμα προς τους κατοίκους της Μακεδονίας, με αφορμή τις αντιδράσεις για την προσπάθεια επίλυσης του ονόματος της ΠΓΔΜ. «Σήκωσε το μπόι του ο Γίγας Λαός», δήλωσε σε χθεσινή του συνέντευξη ο Μίκης Θεοδωράκης, ενώ οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου στη Θεσσαλονίκη είδαν εκεί πολλαπλάσιους από τους πραγματικούς συμμετέχοντες, σχεδόν μισό εκατομμύριο πολίτες (σύμφωνα με την αστυνομία, ήταν 90.000). Σαν τα παιδάκια δηλαδή, που τα κανακεύουν οι γονείς τους, καθησυχάζοντάς τα ότι είναι μεγάλα και δυνατά.

Οταν ενηλικιωθεί, η Θεσσαλονίκη του Ζορό Πανίκα Ψωμιάδη και του περιφερειάρχη Θεόδωρου Καρυπίδη θα χρωστά πολλά στον Μπουτάρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή