Το Κονκλάβιο (01/02/18)

3' 23" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σαφάρι στην Πατησίων

Σοκ και δέος επικράτησε στην Πατησίων χθες το μεσημέρι, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφάσισε να κάνει αυτοψία στην ΑΣΟΕΕ. Πληροφορούμαι ότι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας δεν μπορούσε να πιστέψει ότι τα πράγματα είναι όσο χάλια του τα είχαν περιγράψει. Ηθελε, σώνει και καλά, να πειστεί με μία δοκιμή στη λογική του «πρώτα ζούμε και μετά μιλάμε». Για την ακρίβεια, ο Μητσοτάκης επέστρεφε από τη νεκρώσιμο ακολουθία της μητέρας του Μακάριου Λαζαρίδη, στενού συνεργάτη του και μέχρι πρότινος διευθυντή του Γραφείου Τύπου της Νέας Δημοκρατίας. Στον δρόμο, λοιπόν, είχε την ιδέα να σταματήσει στην ΑΣΟΕΕ. Αμα τη αφίξει του προέδρου της Ν.Δ., όπως μου μεταφέρει αυτόπτης μάρτυρας, έγινε κόλαση!

Οι μικροπωλητές που έχουν κάνει κατάληψη στην είσοδο του Πανεπιστημίου τρόμαξαν μόλις είδαν τον Κυριάκο και άρχισαν να μαζεύουν την πραμάτεια τους και να τη μεταφέρουν άρον άρον στο προαύλιο της σχολής. Τα καλάθια με τις «μαϊμούδες» εξαφανίστηκαν σε ανύποπτο χρόνο! Αυτοί που επίσης εμφανίστηκαν σε ανύποπτο χρόνο ήταν αναρχικοί που άρχισαν να βγάζουν αφίσες στον δρόμο.  Κάπου εκεί άρχισε να πλανάται αυξημένη ανασφάλεια στην ατμόσφαιρα και Μητσοτάκης και συνεργάτες αποφάσισαν ότι ήταν ώρα να φύγουν, καθώς η αυθόρμητη αυτοψία θα μπορούσε να λάβει χαρακτηριστικά σαφάρι στο Νγκορονγκόρο.

Μηδενίζουν το κοντέρ

Μεγάλη κινητικότητα –για να μην πω νευρικότητα– σημειώνεται στις Βρυξέλλες, καθώς άλλοι λαμβάνουν θέσεις ενόψει εθνικών εκλογών στις χώρες τους και άλλοι επανατοποθετούνται ενόψει των ευρωεκλογών του 2019. Εξηγούμαι: Οι Βρυξέλλες έχουν χάσει αυτό το διάστημα τον καλύτερο φίλο του Αλέξη Τσίπρα Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος εγκατέλειψε την ομάδα των Σοσιαλιστών για να εκλεγεί βουλευτής στην Ιταλία. Αν δεν τα καταφέρει, εννοείται ότι θα επιστρέψει στις Βρυξέλλες. Τέτοιες αργομισθίες δεν είναι για να τις χάνεις… Για την ώρα, τα καθήκοντά του έχει αναλάβει ο Γερμανός Ούντο Μπούλμαν. Δεν είναι, πάντως, η μόνη καραμπόλα που ενδέχεται να προκύψει. Αν όντως ο Αντόνιο Ταγιάνι επιστρέψει στην ιταλική (θεατρική) σκηνή ως πρωθυπουργός του Μπερλουσκόνι, τότε πρέπει να ψηφιστεί νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση, το κοντέρ της διαπραγμάτευσης ανάμεσα στις πολιτικές ομάδες θα μηδενίσει. Πολλά θα εξαρτηθούν από τις εξελίξεις στη Γερμανία και, βέβαια, από το τι έχει υποσχεθεί το ΕΛΚ στους Φιλελεύθερους.

Δούλεμα

«Τους αρέσει να κάνουν παρέα με τους βασανιστές τους». Δεν ξέρω αν είναι ακριβώς σύνδρομο της Στοκχόλμης, αλλά κάπως έτσι μου περιέγραψε –κάπως πικρόχολα η αλήθεια είναι– «γαλάζια» πηγή τα παθήματα του Κινήματος Αλλαγής, με αφορμή το γεγονός ότι η Φώφη Γεννηματά ζητεί τη σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, καθώς καθίσταται πλέον τοις πάσι σαφές ότι η ενημέρωση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας το Σάββατο στους πολιτικούς αρχηγούς ήταν –για να το θέσω κομψά– επιφανειακή. Πάντως, ούτε στον Κυριάκο Μητσοτάκη είπε ο πρωθυπουργός τίποτα για το περίφημο Σύμφωνο με τους Σκοπιανούς. Δεν ξέρω αν όλο αυτό λέγεται εχεμύθεια διαπραγμάτευσης, ή απλώς δούλεμα…

Βραβείο αντοχής

Υποψήφια για ευρωβουλευτής της χρονιάς και μάλιστα για δύο βραβεία –στον τομέα περιφερειακής ανάπτυξης και σε αυτόν της έρευνας και καινοτομίας– είναι η Μαρία Σπυράκη. Θυμίζω ότι πρόκειται για τα βραβεία που έχει θεσμοθετήσει το The Parliament Magazine, η δεκαπενθήμερη έκδοση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με σκοπό την ανάδειξη του καλύτερου ευρωβουλευτή της χρονιάς ανά τομέα δράσης. Υποψήφια στην κατηγορία των νέων τεχνολογιών είναι και η Εύα Καϊλή. Οι νικητές θα ανακοινωθούν μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου. Oπως και να ’χει, να σημειώσω εδώ ότι η εκπρόσωπος Τύπου της Ν.Δ. πρέπει ούτως ή άλλως να λάβει ένα βραβείο αντοχής, καθώς έχει κάνει το Βρυξέλλες – Αθήνα – Μοσχάτο κάτι σαν το Κολιάτσου – Παγκράτι.

Αρχισαν τα όργανα

Αλλοι εμφανίζονται στις Βρυξέλλες και κάνουν επίθεση γοητείας – όπως ο Ζόραν Ζάεφ και ο Νίκολα Ντιμιτρόφ. Και άλλοι όχι μόνο τρώνε τη σκόνη των πρώτων, αλλά ζορίζονται κιόλας. Αναφέρομαι στον πρόεδρο του πρώην Σκοπιανού κυβερνητικού κόμματος VMRO Χρίστιαν Μιτσκόφσκι. Ο εν λόγω βρέθηκε προ ημερών στις Βρυξέλλες και είχε συνάντηση στο περιθώριο του ΕΛΚ –το VMRO είναι συνδεδεμένο μέλος κι ας έχει παραδώσει το διαβατήριό του ο πρώην πρόεδρός του Ν. Γκρούεφσκι– με τον επίτροπο για τη Διεύρυνση Γιοχάνες Χαν. Εκεί πληροφορούμαι ότι δέχτηκε μεγάλη πίεση από τον Αυστριακό, προκειμένου το κόμμα του να κάνει «εποικοδομητική αντιπολίτευση» στη γειτονική χώρα. Aρχισαν τα όργανα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή