Κοτζιάς για Σκοπιανό: Σύντομα το σχέδιο πρότασής μας

Κοτζιάς για Σκοπιανό: Σύντομα το σχέδιο πρότασής μας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ελλάδα θα υποβάλει σύντομα σχέδιο πρότασης για την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας της ΠΓΔΜ δήλωσε, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο Ρόιτερς, ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς, επισημαίνοντας μάλιστα ότι ένας συμβιβασμός μπορεί να επιτευχθεί τους ερχόμενους μήνες. «Ο Μέγας Αλέξανδρος απέδειξε πως πρέπει να κόβουμε τους γόρδιους δεσμούς. Σε κάποιο σημείο πρέπει να τελειώνουμε με τέτοια ζητήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αισιόδοξος ότι θα υπάρξει λύση ακόμη και μετά τον Ιούνιο στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων δήλωσε μετά από σχετική ερώτηση, ενώ περιέγραψε το προσχέδιο συμφώνου, το οποίο ετοιμάζει η ελληνική πλευρά, ως κάτι που είναι ανοικτό σε αλλαγές. «Θέλουμε να το λύσουμε. Είναι προς το εθνικό μας συμφέρον και προς το συμφέρον της περιοχής, της σταθερότητας, της ασφάλειας και της οικονομικής ανάπτυξης», τόνισε, προσθέτοντας πως ελληνική κυβέρνηση εργάζεται στο εν λόγω προσχέδιο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει ως βάση των συνομιλιών. «Δεν πρόκειται να είναι ένα ελληνικό κείμενο το οποίο θα περιέχει μόνο τις απόψεις μας. Θα είναι ένα κείμενο το οποίο θεωρούμε ότι θα μπορούσε να είναι βάση επί της οποίας θα μπορούσαμε να αρχίσουμε να συνεργαζόμαστε», είπε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι ελπίζει το προσχέδιο να είναι έτοιμο τον Φεβρουάριο.

Επιπλέον, έκανε λόγο για μία νέα δυναμική αναφορικά με την επίλυση της διένεξης, η οποία εμφανίστηκε με την εκλογή μιας πιο μετριοπαθούς κυβέρνησης στη γειτονική χώρα, καθώς και για την οικοδόμηση κλίματος εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο χωρών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  η ελληνική κυβέρνηση δεν κατάφερε να συγκεντρώσει ευρύτερη πολιτική συναίνεση για τη διαπραγματευτική στάση της ή για οποιοδήποτε προτεινόμενο όνομα, το οποίο περιλαμβάνει τη λέξη Μακεδονία.

«Να σας πω ένα παράδοξο. Ας πούμε ότι δεν φτάσουμε σε συμφωνία σήμερα, τι μένει;  Διεθνώς θα μείνουμε με το σκέτο "Μακεδονία", οπότε δεν θα υπάρξει όφελος, και στις διμερείς μας σχέσεις με το "Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας". Γραμματικά είναι ένα όνομα που επίσης περιλαμβάνει τον όρο "Μακεδονία", που είναι σύνθετο με χρονολογικό προσδιορισμό. Έτσι, απλά κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας με λεκτικές ακροβασίες», σημείωσε.

Τέλος, αναφορικά με τα συλλαλητήρια, ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Οι διαδηλώσεις είναι δείγμα δημοκρατίας. Και στις δυο χώρες οι πολίτες που δεν συμφωνούν με ένα καλό συμβιβασμό … δεν έχουν κακές προθέσεις. Είναι απλοί πολίτες που βλέπουν το πρόβλημα από διαφορετική γωνία, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη το ιστορικό υπόβαθρο ή τις μελλοντικές προοπτικές συνεργασίας».

«Πρέπει να σεβαστούμε αυτή την ιστορία και να διδαχθούμε από αυτή, αλλά όχι να παγιδευτούμε από αυτή», κατέληξε ο υπουργός Εξωτερικών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή