ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ελπίδες για κυβέρνηση έως την Κυριακή

REUTERS, ΑΠΕ

H Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ και μέλη της κοινοβουλευτικής της ομάδας ψήφισαν χθες για τις οικογενειακές επανενώσεις μεταναστών.

ΕΤΙΚΕΤΕΣ: Γερμανία

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Την αισιοδοξία τους ότι την Κυριακή θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαπραγματεύσεις για τη συγκρότηση μεγάλου συνασπισμού εξέφρασαν χθες στελέχη του συντηρητικού στρατοπέδου της καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ, καθώς οι επενδυτές έχουν αρχίσει να ανησυχούν ότι ενδεχόμενη παράταση στην πολιτική παράλυση του Βερολίνου θα συμπαρασύρει ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ενωση.

«Σε αυτό το σημείο περιμένω ότι το τέλος θα έρθει την Κυριακή», είπε χθες ο Βαυαρός ηγέτης Χορστ Ζεεχόφερ, λίγο πριν από τη συνάντηση της καγκελαρίου με τους πρωθυπουργούς των 16 κρατιδίων της χώρας. Δευτέρα και Τρίτη είναι «εφεδρικές μέρες», σχολίασε από την πλευρά του ο Αρμιν Λάσετ, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, ο οποίος επίσης προέβλεψε ότι οι διαπραγματεύσεις θα έχουν τελειώσει μεθαύριο. Εκκρεμείς παρέμεναν μέχρι χθες κάποιες τελευταίες λεπτομέρειες στο συνταξιοδοτικό, στη μεταρρύθμιση στην υγεία, στα εργασιακά και στην ευρωπαϊκή πολιτική.

Χθες η Κάτω Βουλή ψήφισε επίσης παράταση της αναστολής των οικογενειακών επανενώσεων μεταναστών, μετά την επιμονή των Βαυαρών Χριστιανοκοινωνιστών να απορρίψουν το αίτημα των Σοσιαλδημοκρατών για μια πιο γενναιόδωρη μεταναστευτική πολιτική. Η στάση τους προκάλεσε την οργή των Πρασίνων και ειδικότερα της επικεφαλής του κόμματος, Κάτριν Γκέρινγκ Εκαρτ, που αναρωτήθηκε τι σχέση έχει αυτή η στάση με τους Χριστιανοκοινωνιστές. «Αυτό δεν είναι ούτε χριστιανικό ούτε κοινωνικό. Αυτό είναι απολύτως παράλογο», είπε.

Στο μεταξύ, η εφημερίδα «Μπιλντ» δημοσίευσε χθες πιθανά σενάρια για τη σύνθεση του νέου υπουργικού συμβουλίου. Το υπουργείο Εξωτερικών θα παραμείνει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, στους Σοσιαλδημοκράτες, ενώ κατόπιν μιας εσωτερικής συμφωνίας εκτιμάται ότι είναι πιθανή η ανάληψη της υπουργικής θέσης από τον επικεφαλής του κόμματος, Μάρτιν Σουλτς. Το υπουργείο Οικονομικών θα παραμείνει στους Χριστιανοδημοκράτες και εκτιμάται ότι ο εκτελών χρέη υπηρεσιακού υπουργού και επικεφαλής της καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, είναι πιθανό να παραμείνει στα καθήκοντά του. Στον τομέα της Αμυνας, θα πρέπει να αναμένεται ότι η νυν κάτοχός του, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά της, καθώς δεν διαφαίνεται για εκείνη προοπτική αποχώρησης.
 

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ