ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αύξηση 60% στα κρούσματα απάτης μέσω πιστωτικών καρτών στη Δανία το 2016

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι χώρες της Σκανδιναβίας επαίρονται ότι βρίσκονται στην πρωτοπορία της ψηφιακής τραπεζικής. Ωστόσο, αυτή η πρόοδος εγκυμονεί κινδύνους. Σύμφωνα με την αστυνομία της Δανίας, η άνθηση της ψηφιακής τραπεζικής συνοδεύτηκε το 2016 από την αύξηση της απάτης μέσω πιστωτικών καρτών κατά 60%. Οι αστυνομικές αρχές καλούν τώρα τους καταναλωτές να χρησιμοποιούν ένα απλό αλλά αποτελεσματικό εργαλείο που προσφέρουν οι τράπεζες για να προστατευτούν από τους απατεώνες. Πρόκειται για την ειδοποίηση που στέλνουν οι τράπεζες μέσω sms στο κινητό τηλέφωνο των πελατών τους, όταν εκτιμούν ότι διενεργείται μια ύποπτα μεγάλη οικονομική συναλλαγή.

Το ίδιο εργαλείο προσφέρεται και από ελληνικές τράπεζες τα τελευταία χρόνια, και η τράπεζα που έχει εκδώσει την πιστωτική κάρτα ενημερώνει τον πελάτη της μέσω sms για κάθε συναλλαγή που γίνεται με αυτήν. Ο Πέτερ Ράιτς, υποδιοικητής της αστυνομίας της Κοπεγχάγης, δήλωσε στο Bloomberg πως η αύξηση κατά 60% στις απάτες καλύπτει «διάφορα είδη απάτης μέσω πιστωτικής κάρτας» και πρόσθεσε πως ένας «απλός αλλά αποτελεσματικός τρόπος για να αντιμετωπιστεί» είναι να ειδοποιούν οι τράπεζες την αστυνομία για ύποπτες συναλλαγές.

Οι απώλειες από απάτες μέσω πιστωτικών καρτών το 2016 ανήλθε στη Δανία το 2016 στα 14,4 εκατ. ευρώ. Οι καταγγελίες για διαδικτυακές απάτες στη Δανία έχουν αυξηθεί κατά 300% από το 2009 έως το 2016. Η εξέλιξη αποκαλύπτει τη σκοτεινή πλευρά της ψηφιακής τραπεζικής και των ψηφιακών συναλλαγών σε μια εποχή κατά την οποία έχουν αυξηθεί σημαντικά οι ψηφιακές συναλλαγές.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ