Η Ουγγαρία φεύγει από συνθήκη ΟΗΕ για μετανάστευση

Η Ουγγαρία φεύγει από συνθήκη ΟΗΕ για μετανάστευση

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Στα βήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ απειλεί να κινηθεί ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Ορμπαν, αποσύροντας τη χώρα του από τις διαπραγματεύσεις για τη Διεθνή Συνθήκη περί Μετανάστευσης που διεξάγονται στο πλαίσιο του ΟΗΕ. Η συνθήκη δεν θα είναι δεσμευτική, αλλά θα λειτουργήσει ως κίνητρο προς τη διεθνή κοινότητα ώστε να ρυθμίσει τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές διεθνώς και όχι απλώς τοπικά.

Τα 193 μέλη του διεθνούς οργανισμού φιλοδοξούν να παρουσιάσουν τη νέα σύμβαση για την ασφαλή και συντεταγμένη μετανάστευση στη Γενική Συνέλευση του Σεπτεμβρίου. Εως τότε, μεσολαβούν οι ουγγρικές βουλευτικές εκλογές της 8ης Απριλίου, ενόψει των οποίων ο Ορμπαν παρουσιάζεται ως «προστάτης του ουγγρικού έθνους».

«Ο ΟΗΕ θέλει να φτιάξει μία σύμβαση που ενθαρρύνει τη μετανάστευση. Εμείς διαφωνούμε και αν το προσχέδιο που θα παρουσιαστεί εντός του μηνός έχει αυτή τη μορφή, το ερώτημα είναι γιατί πρέπει να λάβουμε μέρος σε αυτή τη συζήτηση», δήλωσε χθες ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών Πέτερ Σζιτζάρτο. Τον Δεκέμβριο, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στον ΟΗΕ Νίκι Χέιλι ανακοίνωσε την απόσυρση της χώρας από τις διαπραγματεύσεις υποστηρίζοντας ότι το αντικείμενο «είναι ασύμβατο με την αμερικανική εθνική κυριαρχία».

Οι δύο χώρες, ωστόσο, είχαν προσυπογράψει το 2016 τη μη δεσμευτική δήλωση της Νέας Υόρκης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες, με την οποία οι 193 χώρες δεσμεύονταν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των προσφύγων, να τους βοηθήσουν να μετεγκατασταθούν σε ασφαλείς χώρες και να διασφαλίσουν την πρόσβασή τους στο εκπαιδευτικό σύστημα και σε θέσεις εργασίας. Η δήλωση είχε αφήσει περιθώριο δύο ετών για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων.

Η εντεταλμένη του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για τη διαδικασία αυτή, Λουίζ Αρμπουρ, τη θεωρεί ευκαιρία ευαισθητοποίησης της παγκόσμιας κοινής γνώμης για την ανάγκη ρύθμισης της μετανάστευσης, κατά τον ίδιο τρόπο που ο ΟΗΕ κατόρθωσε να πείσει τις χώρες του πλανήτη ότι απαιτείται συντονισμός στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

«Ο ΟΗΕ θεωρεί ότι η συνθήκη είναι μια προσπάθεια να γίνει κατανοητό από όλους ότι οι μεταναστευτικές ροές πρόκειται να αυξηθούν και χρειάζεται να τεθούν εντός πλαισίου, αναγνωρίζοντας όχι μόνο την εθνική κυριαρχία αλλά και την αρχή της αλληλεξάρτησης των χωρών», σημείωσε η εφημερίδα Guardian.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή