Μέι: Οχι ίδια δικαιώματα για πολίτες Ε.Ε. μετά το Brexit

Μέι: Οχι ίδια δικαιώματα για πολίτες Ε.Ε. μετά το Brexit

1' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οι πολίτες της Ε.Ε. που θα έρθουν στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά τη μεταβατική περίοδο δεν θα έχουν τα ίδια δικαιώματα με όσους είχαν έρθει πριν από την αποχώρηση της χώρας από την Ενωση, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Κατά την επίσημη επίσκεψη της Μέι στην Κίνα, η ίδια δήλωσε για το θέμα των δικαιωμάτων πως «πρόκειται για ζήτημα διαπραγμάτευσης που θα συζητηθεί προσεχώς. Αλλά είμαι σαφής πως υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους πολίτες που είχαν έρθει πριν από την έξοδο της Βρετανίας και σε αυτούς που θα έρθουν αφότου η χώρα δεν θα είναι μέλος της Ε.Ε.». Η μεταβατική περίοδος θα ξεκινήσει τον Μάρτιο 2019 με διάρκεια περίπου δύο ετών, ενώ η κοινή συμφωνία πιθανότατα θα ορίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα ακολουθεί τους κανόνες της Ε.Ε., χωρίς δικαίωμα ψήφου στη νομοπαραγωγική διαδικασία. Η στάση της Μέι ενδέχεται να ικανοποιεί τους Συντηρητικούς υπερμάχους του Brexit, ωστόσο έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα λεγόμενα Ευρωπαίων αξιωματούχων, οι οποίοι τονίζουν πως η πρόσβαση στην ενιαία αγορά θα συνοδεύεται από την υποχρέωση σεβασμού της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων.

Την ίδια στιγμή, πραγματοποιήθηκε χθες η συνάντηση της Μέι με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ, κατά την οποία η Βρετανίδα πρωθυπουργός έδωσε έμφαση στους αναπτυσσόμενους εμπορικούς δεσμούς των δύο χωρών. Η ίδια αναφέρθηκε στη «χρυσή εποχή» στις σχέσεις Βρετανίας και Κίνας και εξέφρασε τον θαυμασμό της για την κινεζική πρωτοβουλία «Μία Ζώνη, Ενας Δρόμος», ενώ οι δύο ηγέτες δεσμεύτηκαν για τη μελλοντική διεξαγωγή από κοινού αναθεώρησης καίριων ζητημάτων εμπορίου και επενδύσεων.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή