Στο στόχαστρο στελεχών ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις ΑΝΕΛ

Στο στόχαστρο στελεχών ΣΥΡΙΖΑ οι θέσεις ΑΝΕΛ

2' 19" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανεπαρκείς αποδεικνύονται οι κινήσεις εκτόνωσης της έντασης μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων με επίκεντρο τη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, καθώς συνεχίζονται οι δημόσιες τοποθετήσεις σε υψηλούς τόνους, ενώ διακρίνονται και στοιχεία διαφορετικών προσεγγίσεων στο εσωτερικό καθενός από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης. Τη στιγμή που το Μέγαρο Μαξίμου σταθερά επιμένει στην προσπάθεια ανάδειξης διαφορετικών προσεγγίσεων για το θέμα στο εσωτερικό του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, με προφανή στόχο να προκαλέσει προβλήματα συνοχής εκεί, οι αντεγκλήσεις μεταξύ στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ συνεχίζονται σε υψηλούς τόνους και, ταυτόχρονα, διατυπώνονται απόψεις που αποκλίνουν από το κεντρικό κυβερνητικό αφήγημα. Η συνεχιζόμενη δημόσια αντιπαράθεση προκαλεί αμηχανία σε κεντρικό κυβερνητικό επίπεδο, ενώ εκτιμάται ότι είναι πιθανό να ενταθεί τις επόμενες ημέρες, σε σχέση και με το συλλαλητήριο της Κυριακής.

Χθες, δεν πέρασε απαρατήρητη η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη, ο οποίος εξέφρασε την άποψη (Real FM) ότι «τα εθνικά ζητήματα πρέπει να τα προσεγγίζουμε στη βάση ευρύτερων συναινέσεων και πλειοψηφιών», για να προσθέσει ότι «δεν μπορούμε να πάμε με οριακές συναινέσεις σε αυτό το θέμα. Εχει σημασία ποια πολιτικά κόμματα θα τη στηρίξουν (σ.σ.: τη συμφωνία), πώς θα τοποθετηθούν και από το εσωτερικό των κομμάτων». Η συγκεκριμένη προσέγγιση κινείται σε διαφορετικό μήκος κύματος από τη θέση που έχουν διατυπώσει άλλα κυβερνητικά στελέχη, ότι δεν απαιτείται καν πλειοψηφία προκειμένου να εγκριθεί η συμφωνία από τη Βουλή. Ο κ. Σκουρλέτης δεν έκρυψε τον προβληματισμό του και για τη στάση των ΑΝΕΛ, παρά τις πρόσφατες διαβεβαιώσεις του κ. Π. Καμμένου ότι δεν πρόκειται να δημιουργήσει πρόβλημα στην κυβέρνηση. «Προφανώς δεν είναι κάτι που μας αφήνει αδιάφορους ή μας χαροποιεί», ανέφερε σχετικά με τη θέση των ΑΝΕΛ, σπεύδοντας, πάντως, να υπογραμμίσει ότι υπάρχουν διαφορές στον τρόπο που εκφράζεται ο κ. Δ. Καμμένος και στην τοποθέτηση συνολικά των ΑΝΕΛ. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Κυρίτσης εξέφρασε (ΣΚΑΪ) από την πλευρά του την άποψη ότι η θέση του μικρού κυβερνητικού εταίρου «είναι προβληματική».

Σε διάκριση του Δ. Καμμένου από τους υπόλοιπους ΑΝΕΛ προέβη και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαδημούλης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη (Real FM) ότι ο βουλευτής των ΑΝΕΛ και αντιπρόεδρος της Βουλής υπερβαίνει τα όρια και «μάλλον υπηρετεί ένα σχέδιο, κατά τη γνώμη μου, που έχει στόχο τη ρήξη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, με στόχο την πτώση της κυβέρνησης και ενδεχομένως και τη ρήξη εντός των ΑΝΕΛ». Εκτίμησε, μάλιστα, ότι ο Δ. Καμμένος είναι απομονωμένος μέσα στο κόμμα του. Ο ίδιος ο Δ. Καμμένος, πάντως, άφησε ανοικτά όλα τα ενδεχόμενα για τη στάση του μικρού κυβερνητικού εταίρου, εξαρτώντας τις αποφάσεις για τις επόμενες κινήσεις από την πρόταση που θα φέρει η κυβέρνηση. Είπε πάντως (ΑΝΤ1) ότι εάν η πρόταση περιέχει ονομασία με τον όρο Μακεδονία, «δεν θα είναι μια εύκολη μέρα για τη συγκυβέρνηση, διότι είναι ένας πυλώνας μας» και πρόσθεσε ότι «δεν μπορούμε να δεχτούμε κάτι τέτοιο».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή