Πόλεμος Ντόναλντ Τραμπ με το FBI

Πόλεμος Ντόναλντ Τραμπ με το FBI

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια ασυνήθιστη για τα αμερικανικά πολιτικά ήθη κίνηση, η διοίκηση του FBI ήρθε σε δημόσια αντιπαράθεση με τον Λευκό Οίκο, εκφράζοντας «σοβαρές ανησυχίες» για την πιθανολογούμενη δημοσιοποίηση έκθεσης επιτροπής της Βουλής, η οποία χρεώνει στην ομοσπονδιακή υπηρεσία μεροληπτική αντιμετώπιση του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος είχε στο γραφείο του την έκθεση που ενέκρινε η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της επιτροπής πληροφοριών υπό τον βουλευτή Ντέβιν Νούνες και δεν είχε δώσει μέχρι χθες το βράδυ το πράσινο φως για τη δημοσιοποίησή της. Ωστόσο, τηλεοπτικές κάμερες τον είχαν «συλλάβει» το βράδυ της Τρίτης στο Κογκρέσο, αμέσως μετά την ομιλία του για την Κατάσταση της Ενωσης, να δηλώνει, απαντώντας σε σχετική ερώτηση Ρεπουμπλικανού βουλευτή, ότι είναι «100% σύμφωνος» με τη δημοσιοποίηση του ντοκουμέντου.

Η επίμαχη έκθεση, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται ο αμερικανικός Τύπος, καυτηριάζει την παρακολούθηση του Κάρτερ Πέιτζ, μέλους του επιτελείου Τραμπ κατά την προεκλογική περίοδο, από το FBI. Υποστηρίζει ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης, επί της τότε κυβέρνησης Ομπάμα, και το FBI έκαναν κατάχρηση εξουσίας για να παρακολουθήσουν τις επικοινωνίες του Πέιτζ. Οι δύο Αρχές επικαλέστηκαν λόγους εθνικής ασφαλείας, βάσει των συχνών επαφών του με Ρώσους αξιωματούχους.

Γενικότερα, το έγγραφο κατηγορεί το FBI για εχθρική, προκατειλημμένη στάση εναντίον του προέδρου. Στο στόχαστρο μπαίνει και ο διορισμένος από τον Τραμπ σημερινός υφυπουργός Δικαιοσύνης Ροντ Ρόζενσταϊν λόγω της απόφασής του να παρατείνει την παρακολούθηση του Πέιτζ.

Η νέα υποτροπή στις σχέσεις του Λευκού Οίκου με το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης δεν εξέπληξε κανέναν. Τον περασμένο Μάιο, ο Ντόναλντ Τραμπ απέλυσε τον τότε διευθυντή της υπηρεσίας, Τζέιμς Κόουμι, δυσαρεστημένος με τον ρόλο του στις έρευνες για το ρωσικό ζήτημα. Τους επόμενους μήνες, δήλωσε ότι η υπόληψη του FBI έχει καταντήσει «ράκος» ενώ χαρακτήρισε τον υπουργό Δικαιοσύνης, που ο ίδιος επέλεξε, «συγχυσμένο».

Προοίμιο αποπομπής

Πολιτικοί αναλυτές στην Ουάσιγκτον εκτιμούν πως η δημοσιοποίηση της έκθεσης Νούνες θα μπορούσε να αποδειχθεί προοίμιο για την αποπομπή του Ρόζενσταϊν –του ανθρώπου που διόρισε τον Ρόμπερτ Μιούλερ στη θέση του ειδικού ανακριτή για το ρωσικό ζήτημα– αλλά και του επίσης επιλεγμένου από τον Τραμπ σημερινού διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι.

Με άρθρο του που δημοσιεύεται στην εφημερίδα Washington Post, ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στην επιτροπή πληροφοριών της Βουλής, Ανταμ Σιφ, υποστηρίζει ότι στόχος της έκθεσης Νούνες είναι να υπονομευθεί η έρευνα του Μιούλερ και να προετοιμαστεί το έδαφος για την αποπομπή του. Τις μέρες αυτές, η έρευνα του ειδικού ανακριτή πλησιάζει επικίνδυνα τον Αμερικανό πρόεδρο, ο οποίος θα μπορούσε να αντιμετωπίσει κατηγορίες είτε γι’ αυτό καθαυτό το θέμα των σχέσεων με τη Ρωσία είτε για παρεμπόδιση της Δικαιοσύνης στη διαλεύκανση της υπόθεσης. Ο Μιούλερ επιδιώκει να πάρει κατάθεση από τον Ντόναλντ Τραμπ και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει δηλώσει ότι «ανυπομονεί» να καταθέσει ενόρκως, αλλά εκκρεμούν συνεννοήσεις ανάμεσα στο επιτελείο του ειδικού ανακριτή και στους δικηγόρους του Λευκού Οίκου για τους όρους της εντελώς ασυνήθιστης προεδρικής κατάθεσης.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή