Ναρκοθετημένη η Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος

Ναρκοθετημένη η Ράκα από το Ισλαμικό Κράτος

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΗΝΩΜΕΝΑ ΕΘΝΗ. Ο σύμβουλος του ΟΗΕ για ζητήματα ανθρωπιστικής βοήθειας Γιαν Εγκελαντ δήλωσε χθες πως στην πόλη Ράκα της Συρίας σημειώνονται κάθε εβδομάδα περίπου 50 θάνατοι και τραυματισμοί αμάχων εξαιτίας ναρκών και εκρηκτικών που είχαν τοποθετηθεί από τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους, οι οποίοι απωθήθηκαν τελικώς τον Οκτώβριο.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης της ομάδας εργασίας για τη Συρία, που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη, ο Γιαν Εγκελαντ τόνισε πως «υπάρχουν εκρηκτικά σε κάθε σημείο των κατοικημένων περιοχών», με αποτέλεσμα να τίθεται σε άμεσο κίνδυνο η ζωή των άμαχων πολιτών, οι οποίοι σπεύδουν να επιστρέψουν γρήγορα στα σπίτια τους, χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί εκκαθάριση του ναρκοπεδίου.

Παράλληλα, ο Εγκελαντ τόνισε πως η πρόσβαση αρκετών πόλεων της Συρίας στην ανθρωπιστική βοήθεια του ΟΗΕ έχει καταστεί αδύνατη εδώ και δύο μήνες, εξαιτίας της άρνησης της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Ασαντ να παράσχει έγκριση στις αυτοκινητοπομπές βοήθειας. Ο σύμβουλος του ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στη Ρωσία, την Τουρκία και το Ιράν ώστε να υπάρξει αποκλιμάκωση των μαχών στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοανατολικής Συρίας, όπου οι αεροεπιδρομές σκότωσαν 31 αμάχους πριν από λίγες ημέρες. Ο ίδιος δήλωσε χαρακτηριστικά πως «σε αυτή τη ζοφερή ώρα για την ανθρωπιστική εργασία, η ανθρωπιστική διπλωματία φαίνεται πως έχει χάσει κάθε δύναμη». 

Ο Εγκελαντ αναφέρθηκε και στον ανταρτοκρατούμενο θύλακο της ανατολικής Γούτα, λίγο έξω από τη Δαμασκό. Ο σύμβουλος υπογράμμισε την επείγουσα ανάγκη να σταματήσουν οι εχθροπραξίες, καθώς 400.000 άμαχοι πολίτες βρίσκονται υπό πολιορκία, ενώ περίπου 750 άμαχοι χρειάζεται να απομακρυνθούν τάχιστα για ιατρικούς λόγους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή