ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε ιστορικά υψηλά παραμένει η μεταποίηση στην Ευρωζώνη

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Τα εργοστάσια σε ολόκληρο τον κόσμο δούλεψαν εντατικά τον Ιανουάριο. Ετσι, η μεταποίηση στην Ευρωζώνη παρέμεινε κοντά στο επίπεδο-ρεκόρ του Δεκεμβρίου και στις ΗΠΑ βρέθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2004. Η υψηλή παραγωγή από την Ευρώπη μέχρι την Ασία και τις ΗΠΑ ενισχύει τις ελπίδες ότι το 2018 θα αποδειχθεί μια ακόμη χρονιά συγχρονισμένης ανάπτυξης. Στην Ευρωζώνη ο δείκτης υπευθύνων παραγγελιών (PMI) στον τομέα της μεταποίησης παρέμεινε πολύ κοντά στο ρεκόρ που είχε σημειώσει τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την εταιρεία Markit.

Ο δείκτης PMI για τη μεταποίηση παρέμενε κοντά στο επίπεδο-ρεκόρ στη Γερμανία, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων επτά ετών στην Ιταλία, κοντά στο υψηλότερο των τελευταίων δέκα επτά ετών στη Γαλλία και της τελευταίας δεκαετίας στη Γαλλία. Μοναδική παραφωνία στην Ευρώπη ήταν η Βρετανία, όπου εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί το Brexit η μεταποίηση υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περασμένο Ιούνιο. Ακόμη σημαντικότερο είναι το γεγονός ότι η άνθηση της μεταποίησης θα συνεχιστεί στην Ευρωζώνη και το επόμενο διάστημα. Οι νέες παραγγελίες αυξήθηκαν με πολύ υψηλό ρυθμό, όπως και οι προσλήψεις προσωπικού που θα καλύψουν την αυξημένη ζήτηση.

Οι υπεύθυνοι των εργοστασίων στην Ευρωζώνη εμφανίστηκαν τον Ιανουάριο πιο αισιόδοξοι για το μέλλον από κάθε άλλη φορά τα τελευταία πεντέμισι χρόνια. Τέλος, στην Ιαπωνία ο δείκτης PMI της μεταποίησης διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων τεσσάρων ετών και στην Κίνα στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 13 μηνών. Ωστόσο, σαφέστερη εικόνα για την κινεζική μεταποίηση θα έχουμε τον άνοιξη, όταν θα έχουν αρθεί οι χειμερινοί περιορισμοί για τις εκπομπές αέριων ρύπων.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ