Νέες αφίξεις μεταναστών λόγω καλοκαιρίας

Νέες αφίξεις μεταναστών λόγω καλοκαιρίας

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο καλός καιρός των τελευταίων ημερών έφερε αυξημένες μεταναστευτικές ροές και στα νησιά του Αιγαίου, όπου η κατάσταση παραμένει δύσκολη. Συγκεκριμένα, τα τρία τελευταία εικοσιτετράωρα έφθασαν στα ελληνικά νησιά 373 άτομα από την Τουρκία. Ωστόσο, το προηγούμενο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν πολλές μεταφορές ανθρώπων που κρίθηκαν «ευάλωτοι» στην ενδοχώρα, με αποτέλεσμα στη Χίο εντός της ΒΙΑΛ, στο κέντρο υποδοχής και ταυτοποίησης (ΚΥΤ ή αλλιώς hotspot), να παραμένουν πλέον 1.380 άτομα. H χωρητικότητα του ΚΥΤ, περίπου 900 άτομα, δεν έχει αυξηθεί, καθώς οι εργασίες του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής προχωρούν πολύ δύσκολα λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων και του δήμου, οι οποίοι έχουν ήδη προσφύγει στα δικαστήρια τέσσερις φορές. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται η εξέταση προσφυγής του δήμου εναντίον του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής στο ΣτΕ σε σχέση με τη χρήση του χώρου της ΒΙΑΛ.

Στη Μόρια, στο ΚΥΤ στη Λέσβο, η κατάσταση είναι πιο δύσκολη δεδομένου ότι παραμένουν 5.000 άτομα, παρά τις μεταφορές στην ενδοχώρα, ενώ η χωρητικότητα του κέντρου φτάνει τις 3.000 άτομα μετά τις παρεμβάσεις και την τοποθέτηση επιπλέον οικίσκων στους –πρώην– ελεύθερους χώρους εντός της δομής.

Ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης επισκέφθηκε χθες το Κέντρο Συντονισμού για θέματα Μεταναστών και Προσφύγων του Δήμου Αθηναίων προκειμένου να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των φορέων και των οργανώσεων που εργάζονται για τα μεταναστευτικά θέματα. Το κέντρο αριθμεί 75 φορείς-μέλη, με περισσότερους από 200 εκπροσώπους και συστάθηκε και λειτουργεί από τον Ιούνιο του 2017 με αποκλειστική δωρεά από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με στόχο την καλύτερη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αθηναίων και των φορέων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της υποστήριξης και της ένταξης των μεταναστών και των προσφύγων. «Η δωρεά για τη δημιουργία του Κέντρου Συντονισμού για θέματα μεταναστών και προσφύγων εντάσσεται στο πλαίσιο της μεγάλης δωρεάς, ύψους 10 εκατομμυρίων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ) προς τον Δήμο Αθηναίων, με σκοπό την ενίσχυση των κατοίκων της πρωτεύουσας σε μια περίοδο κρίσης αλλά και ευκαιριών αναγέννησης», δήλωσε η Μυρτώ Ξανθοπούλου, εκπρόσωπος του τμήματος διαχείρισης δωρεών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Το Κέντρο Συντονισμού συνέβαλε αποφασιστικά στην υπογραφή μνημονίων συνεργασίας του Δήμου Αθηναίων με άλλους δήμους της Ελλάδας με σκοπό την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και την υποστήριξη ανάλογων εγχειρημάτων σε τοπικό επίπεδο. Μέχρι στιγμής έχουν υπογραφεί μνημόνια με τους Δήμους Θεσσαλονίκης, Τρικκαίων και Τρίπολης. Ταυτόχρονα, βρίσκεται στο τελικό στάδιο διαμόρφωσης μιας «στρατηγικής ένταξης των προσφύγων και μεταναστών» για τον Δήμο Αθηναίων και ενός «μηχανισμού ετοιμότητας» για τη διαχείριση μελλοντικών κρίσεων που σχετίζονται με τις μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή