Πάλι σε αδιέξοδο η Κέρκυρα, λόγω των απορριμμάτων

Πάλι σε αδιέξοδο η Κέρκυρα, λόγω των απορριμμάτων

2' 11" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε «γεφύρι της Αρτας» εξελίσσεται η διαχείριση των απορριμμάτων στην Κέρκυρα. Η επίλυση της υπόθεσης, που ταλαιπωρεί πάνω από μία δεκαετία το νησί, παίρνει άλλη μία παράταση έπειτα από ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου για μεταφορά των σκουπιδιών εκτός του νησιού. Το πρόβλημα είχε έρθει βίαια στην επικαιρότητα το καλοκαίρι του 2016, όταν οι κάτοικοι του Τεμπλονίου είχαν αποκλείσει τον ΧΥΤΑ διαμαρτυρόμενοι για τις συνθήκες λειτουργίας του, καθώς κατά κοινή ομολογία ο χώρος εναπόθεσης έχει προ πολλού κορεσθεί, με συνέπεια εν μέσω τουριστικής σεζόν η Κέρκυρα να «πνιγεί» στα σκουπίδια. Η κρίση τότε ξεπεράστηκε με υποσχέσεις για απαλλαγή του Τεμπλονίου από τη διαχείριση απορριμμάτων. Ενάμιση χρόνο αργότερα και ενώ εκκρεμούν τα πρόστιμα από την Ε.Ε., η κοινωνία της Κέρκυρας βρίσκεται στο ίδιο αδιέξοδο, από το οποίο ελπίζει να διαφύγει στέλνοντας το «κακό» μακριά.

«Εκτιμώ ότι είναι μια κίνηση που δεν θα αποφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς η κυβέρνηση δεν θα ανταποκριθεί στο αίτημα του νησιού», σχολιάζει στην «Κ» την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου ο πρόεδρος του ΤΕΕ Κέρκυρας, κ. Νίκος Τριάντος, που παρευρέθηκε στην κρίσιμη συνεδρίαση. «Φοβάμαι, λοιπόν, ότι θα χαθεί πολύτιμος χρόνος και θα βρεθούμε στο ίδιο σημείο με το πρόβλημα ακόμα πιο οξύ στις αρχές του καλοκαιριού», διευκρινίζει ο ίδιος, «χρειαζόμαστε επειγόντως ένα plan B, προσωπικά είμαι πεπεισμένος ότι ο ριπαίνων είναι αυτός που πρέπει να διαχειρίζεται ο ίδιος τα απορρίμματά του». Από τη συζήτηση, η οποία ήταν εξαιρετικά έντονη και διήρκεσε έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, απουσίασαν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εκπρόσωποι της Περιφέρειας, κάτι που προκαλεί προβληματισμό στην τοπική κοινωνία, καθώς σύμφωνα με δημοσιεύματα είχαν το προηγούμενο διάστημα επαφές με την ηγεσία του ΥΠΕΣ, η οποία απέρριψε την ιδέα της μεταφοράς.

«Είχαμε κάνει αίτημα από κοινού με άλλους οκτώ συλλόγους της ευρύτερης περιοχής για να συγκληθεί δημοτικό συμβούλιο για αυτό το θέμα ήδη από τον Νοέμβριο», αναφέρει στην «Κ» η κ. Μάγδα Παπανικολοπούλου, πρόεδρος του Εξωραϊστικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Τεμπλονίου, όπου καταλήγουν τα σκουπίδια όχι μόνον πέντε δήμων, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί, αλλά όλης της Κέρκυρας, των Παξών, Αντίπαξων και Διαποντίων Νήσων από το 1986. «Περνούν οι μήνες αλλά η τοπική αυτοδιοίκηση δεν τηρεί τις δεσμεύσεις της», σημειώνει η ίδια. «Τότε είχαν υποσχεθεί αλλαγή χωροθέτησης για μονάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης, βάσει μελέτης τριτοβάθμιου οργάνου, αδειοδότηση για ΧΥΤΥ του Νότου (στη Λευκίμμη) και δεματοποιητή, όλα αυτά εντός τριών μηνών». Εξ αυτών, «έφεραν τον δεματοποιητή έπειτα από έναν χρόνο, σήμερα υπάρχουν 7.000 δέματα έτοιμα, που απουσία χώρου πρέπει κάπου να μεταφερθούν». Αν η πρόταση του δημοτικού συμβουλίου δεν βρει ευήκοα ώτα στην Αθήνα, θα χτυπήσει το «καμπανάκι» για τη Λευκίμμη, κάτι που εκτιμάται ότι θα ανοίξει τον «ασκό του Αιόλου» στο Νησί των Φαιάκων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή