Σε υψηλό δεκαετίας οι επιδόσεις του κλάδου μεταποίησης τον Ιανουάριο

Σε υψηλό δεκαετίας οι επιδόσεις του κλάδου μεταποίησης τον Ιανουάριο

1' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στο υψηλότερο σημείο από τον Οκτώβριο του 2007 βρέθηκε τον Ιανουάριο του 2018 ο δείκτης PMI (Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών στον τομέα της μεταποίησης) φτάνοντας στις 55,2 μονάδες και σημειώνοντας νέα αύξηση σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2017, όταν είχε διαμορφωθεί στις 53,1 μονάδες. Η αύξηση ήταν η όγδοη σε ισάριθμους μήνες, υποδεικνύοντας τη μεγαλύτερη, με μεγάλη διαφορά, περίοδο συνεχούς ανόδου που έχει καταγραφεί από το 2008.

Η ανέλιξη του δείκτη σε υψηλό 10 ετών ήταν αποτέλεσμα της ραγδαίας αύξησης των νέων παραγγελιών, η οποία ήταν η σημαντικότερη που έχει καταγραφεί από τον Οκτώβριο του 2007. Eντονη ζήτηση πελατών καταγράφηκε τόσο από τις εγχώριες αγορές όσο και από τις αγορές του εξωτερικού, ενώ οι εξαγωγές αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό σε διάστημα 10,5 ετών.

Λόγω της υψηλής ζήτησης οι εταιρείες προχώρησαν σε νέες προσλήψεις και μάλιστα με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από την έναρξη υλοποίησης της σχετικής έρευνας, τα τελευταία δηλαδή 18 χρόνια. Η ενίσχυση σε εργατικό δυναμικό έδωσε την ευκαιρία στις εταιρείες να αυξήσουν την παραγωγή τους κατά τη διάρκεια του Ιανουαρίου, επεκτείνοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την τρέχουσα περίοδο συνεχούς ανάπτυξης σε οκτώ μήνες. Επιπλέον, ο ρυθμός αύξησης ήταν ο εντονότερος που έχει καταγραφεί σε διάστημα εννιάμισι ετών.

Παρά το γεγονός αυτό, οι εταιρείες εξακολούθησαν να μειώνουν τα αποθέματα ετοίμων προϊόντων καθώς προσπάθησαν να ανταποκριθούν στη ζήτηση των πελατών. Ως αποτέλεσμα της αύξησης των παραγγελιών ενισχύθηκε από την πλευρά του μεταποιητικού τομέα η αγοραστική δραστηριότητα –η αγορά πρώτων υλών δηλαδή– με τον εντονότερο ρυθμό που έχει καταγραφεί από τον Νοέμβριο του 2007, γεγονός το οποίο με τη σειρά του συνέβαλε στην πρώτη αύξηση των προμηθειών που έχει καταγραφεί από τον Ιούλιο του 2008. Η αύξηση των τιμών εισροών εντάθηκε για δεύτερο συνεχή μήνα λόγω των αναφορών υψηλότερου κόστους πρώτων υλών.

Το γεγονός αυτό συνέβαλε στην αύξηση των μέσων τιμών πώλησης καθώς μετακύλισαν την επιβάρυνση στους πελάτες τους. Ωστόσο, ο ρυθμός αύξησης των τιμών χρέωσης ήταν ταχύτερος από τον αντίστοιχο των τιμών εισροών, υποδεικνύοντας πιέσεις στα περιθώρια κέρδους.

Σύμφωνα με τον Αλεξ Γκιλ, τον οικονομολόγο της IHS Markit που καταρτίζει τον δείκτη PMI, «η πρώτη αύξηση των ανεκτέλεστων εργασιών μετά τον Ιούνιο του 2008 και τα υψηλότερα επίπεδα αισιοδοξίας στις επιχειρήσεις υποδεικνύουν ότι ο τομέας βρίσκεται σε πλεονεκτική θέση για περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στους επόμενους μήνες».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή