Νέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο για τη διάσωση προσφύγων

Νέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο για τη διάσωση προσφύγων

55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Ευρώπη ξεκινά μια νέα επιχείρηση για τη διάσωση προσφύγων και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το Euronews η «Θέμις» θα αντικαταστήσει τον «Τρίτωνα», διευρύνοντας τη ζώνη παρέμβασής της. Η νέα επιχείρηση της Frontex στη Μεσόγειο, θα έχει ως στόχο πρωτίστως τη διάσωση προσφύγων. Η «Θέμις» τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 2  Φεβρουαρίου, με ευρύτερα καθήκοντα.

Το νέο στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πλέον η υποχρέωση αποβίβασης των μεταναστών μόνο στην Ιταλία. Εκείνοι που θα διασώζονται στη θάλασσα, θα αποβιβάζονται στην εγγύτερη ζώνη ασφαλείας – Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία, Λιβύη ή Μάλτα. Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Frontex, Fabrice Leggeri, η «Θέμις» θα έχει επίσης ως στόχο την καταστολή της δράσης των διακινητών καθώς και της ενδεχόμενης άφιξης τρομοκρατών.

Η Frontex θα βοηθήσει επίσης την Ιταλία να καταστείλει τις εγκληματικές ενέργειες όπως το εμπόριο ναρκωτικών μέσω της Αδριατικής. Τα σκάφη που έχει ναυλώσει η Frontex θα συνεχίσουν κανονικά να συμμετέχουν σε ενέργειες που θα συντονίζονται από τα αρμόδια θαλάσσια κέντρα βοήθειας και διάσωσης.

Το 2017, η υπηρεσία πήρε μέρος στη διάσωση 38.000 ατόμων ανοιχτά της Ιταλίας, Ελλάδας και Ισπανίας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, EURONEWS

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή