Λιαργκόβας: Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πιο σκληρές από την τρόικα

Λιαργκόβας: Οι αγορές μπορεί να αποδειχθούν πιο σκληρές από την τρόικα

1' 14" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Προειδοποίηση ότι οι «απρόσωπες αγορές» θα μπορούν να τιμωρήσουν την Ελλάδα με ψηλά επιτόκια δανεισμού απηύθυνε, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής, Παναγιώτης Λιαργκόβας, προσθέτοντας μάλιστα ότι οι αγορές μπορεί να αποδειχτούν πολύ πιο σκληρός αξιολογητής από την τρόικα.

Η χαλάρωση της επιτήρησης που θα έλθει με την ολοκλήρωση του Μνημονίου δεν πρέπει να οδηγήσει σε αναβίωση των πελατειακών πρακτικών του παρελθόντος σημείωσε ακόμη και επισήμανε πως εάν ο εκλογικός κύκλος του 2019 οδηγήσει σε αναβίωση των παλιών πολιτικών συνηθειών θα υπάρξει κίνδυνος δημοσιονομικού εκτροχιασμού.

Υπογράμμισε δε ότι το κατά πόσον η έξοδος της Ελλάδας από το Μνημόνιο θα αποδειχτεί επιτυχημένη, θα κριθεί από το εάν το πολιτικό σύστημα θα αποφύγει τη διολίσθηση στη ψηφοθηρική νοοτροπία του παρελθόντος.

«Το πολιτικό σύστημα πρέπει να είναι αρκετά ώριμο ώστε να συμπεριφέρεται με σοβαρό τρόπο κι όχι να ικανοποιεί πελατειακά αιτήματα», είπε. «Δυστυχώς το ιστορικό προηγούμενο της χώρας δεν βοηθά καθόλου».

Ο κ. Λιαργκόβας είπε ότι ο μεγαλύτερος μετα-μνημονιακός κίνδυνος είναι η χώρα να μην πετύχει τους επιθυμητούς ρυθμούς ανάπτυξης, και επανέλαβε το κάλεσμά του για αλλαγή του δημοσιονομικού μείγματος με μείωση της φορολόγησης.

«Αν συνεχιστεί αυτή η φορολογία και ενταθεί τα πράγματα δεν θα είναι καλά», συμπλήρωσε, καλώντας παράλληλα για συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και για κατάρτιση εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, σε έκθεση του, το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογράμμισε ότι «έξοδος στις αγορές δεν σημαίνει το τέλος της εποπτείας, δηλαδή την είσοδο σε μια κατάσταση χωρίς δημοσιονομικούς (και άλλους) περιορισμούς», επισημαίνοντας ότι οι αβεβαιότητες εξακολουθούν να υπάρχουν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή