ΚΟΣΜΟΣ

«Συμφωνία του αιώνα προωθούν οι ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

ΝΙΚΟΣ ΣΤΕΛΓΙΑΣ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Οι ΗΠΑ δρομολογούν την «συμφωνία του αιώνα» για το Μεσανατολικό Ζήτημα, δηλώνει υψηλόβαθμο στέλεχος της αμερικανικής αποστολής για την ειρηνευτική διαδικασία στην περιοχή.

Η αραβική εφημερίδα «Αλ Χαγιάτ» μεταδίδει την είδηση ότι ο Jason Grinblatt πριν από λίγες ώρες μετέφερε στους Ευρωπαίους διπλωμάτες που εκπροσωπούν τις χώρες τους στα Ιεροσόλυμα, μια σημαντική πληροφορία.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα, στο προσκήνιο της επικαιρότητας θα έρθει «η συμφωνία του αιώνα» για την Μέση Ανατολή. Αυτήν την στιγμή η συμφωνία βρίσκεται στο τελικό στάδιο της.

«Το φαγητό βρίσκεται πάνω από την φωτιά, παραμένει να προστεθεί λίγο αλάτι και λίγα μπαχαρικά», φέρεται να δήλωσε ο Αμερικανός διπλωμάτης στους Ευρωπαίους συναδέλφους του.

Τι θα συμβεί σε περίπτωση που η Παλαιστινιακή Αρχή δεν δώσει την συγκατάθεση της και δεν συνεργαστεί με τις ΗΠΑ; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει τα εξής:

«Οι Παλαιστίνιοι δεν αποτελούν (το αποκλειστικό) κομμάτι της συμφωνίας. Το σχέδιο αφορά μια περιοχή, στην οποία βρίσκονται οι Παλαιστίνιοι».

Συνεπώς, το νέο αμερικανικό σχέδιο δεν αφορά αποκλειστικά του Παλαιστίνιους, αλλά ολόκληρη την περιοχή.  Εν τω μεταξύ, η αμερικανική πλευρά ανακοινώνει ότι προτίθεται να τερματίσει την λειτουργία της υπηρεσίας «United Nations Relief and Works Agency (UNRWA)».

Σύμφωνα με την Αλ Χαγιάτ, η Ε.Ε. προσεγγίζει με επιφυλακτικότητα τα νέα σχέδια της Ουάσιγκτον για την περιοχή. Η Ε.Ε. κατανοεί ότι δεν έχει την δυνατότητα να αντικαταστήσει τις ΗΠΑ στις διαπραγματεύσεις για την τελική επίλυση του Κυπριακού Ζητήματος. Αυτό που μπορεί να πράξει η Ε.Ε. είναι η διαμεσολάβηση για να ξεπεραστούν τα εμπόδια και τα προβλήματα στον διάλογο των Αμερικανών με τους Παλαιστινίους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το επίμαχο αραβικό δημοσίευμα τονίζει ότι ο τελικός στόχος των Αμερικανών είναι η δημιουργία ενός άξονα Ισραήλ-αραβικού κόσμου, ο οποίος θα αντιστέκεται στον «ιρανικό κίνδυνο»
 

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ