Ράμα: Πρόοδος παρά τα προβλήματα στο «τσάμικο»

Ράμα: Πρόοδος παρά τα προβλήματα στο «τσάμικο»

1' 55" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέμα τσαμουριάς εξακολουθεί να θέτει ο πρωθυπουργός της Αλβανίας Εντι Ράμα την ώρα που η Αθήνα το απορρίπτει ασυζητητί. Σε συνέντευξή του στην εκπομπή "Real story" της αλβανικής τηλεόρασης, ο Έντι Ράμα χαρακτήρισε το θέμα ως ένα από τα πιο προβληματικά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα.

Ο Αλβανός πρωθυπουργός δήλωσε πως έχει τεθεί το επίμαχο θέμα στο τραπέζι των συζητήσεων με την Ελλάδα. Ωστόσο παραδέχτηκε πως οι κινήσεις είναι προσεκτικές ώστε να μην επηρεαστούν αρνητικά άλλα θέματα που οι δύο πλευρές φαίνεται πως καταλήγουν σε συμφωνία.

«Η Ελλάδα έχει μια παράνοια, μια φαντασία, νομίζοντας για τους δικούς της λόγους ότι η Αλβανία με το "τσάμικο", τρέφει εδαφικές διεκδικήσεις εις βάρος της. Εμείς δεν τρέφουμε εδαφικές διεκδικήσεις, απορούμε μάλιστα όταν ακούμε και από υψηλούς ελληνικούς κύκλους να λένε ότι η κυβέρνηση Ράμα επιδιώκει τη "Μεγάλη Αλβανία", ζητά την "Τσαμουριά"», δήλωσε ο Ράμα και πρόσθεσε ότι «θα μπει ένα τέλος σε αυτή την παράνοια».

«Εμείς θα θέσουμε τέρμα σε αυτή την παράνοια. Από πλευράς μας, αυτούς που ονομάζουμε Τσάμηδες, είναι Αλβανοί μιλάμε δηλαδή για Αλβανούς που έχουν ένα παρελθόν στο ελληνικό κράτος, που έχουν περιουσίες στην Ελλάδα. Εμποδίζονται στην ελεύθερη διακίνησή τους λόγω της καταγωγής τους. Μιλάμε για Αλβανούς πολίτες που έχουν πικρές αναμνήσεις και δικαιολογημένα ζητάμε να τιμηθεί η μνήμη τους. Τον κ. Κοτζιά τον άκουσαν λάθος (σ.σ. για τα 12 μίλια) δεν τον άκουσαν όμως τι είπε για τους Τσάμηδες. Είπε ότι η αλβανική πλευρά θέτει επιθετικά το “τσάμικο”, για μας “τσάμικο” δεν υπάρχει ως εδαφικό θέμα, θα προσπαθήσουμε όμως για μια ξεχωριστή συμφωνία για τα ανθρώπινα δικαιώματα», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με επιστολή του σε πρόσφατη ερώτηση του τομεάρχη Εξωτερικών της ΝΔ Γιώργου Κουμουτσάκου στη Βουλή, σχετικά με το περιεχόμενο των πρόσφατων συνομιλιών – και ειδικότερα για το «τσάμικο» – που είχε ο κ. Κοτζιάς με τον Αλβανό ομόλογό του, Ντιτμίρ Μπουσάτι, είχε απαντήσει πως «δεν υφίσταται «τσάμικο» ζήτημα και ασφαλώς δεν αποτελεί αντικείμενο συζήτησης μεταξύ των δύο πλευρών».

Ο κ. Κοτζιάς αναφέρει ότι οι συνομιλίες «εστίασαν σε διμερή θέματα, στα οποία υπήρξαν διαφωνίες ή εκκρεμότητες τα τελευταία 70 χρόνια» και εκτιμά ότι σημειώθηκε «ουσιαστική πρόοδος, προς την κατεύθυνση της εξεύρεσης βιώσιμων λύσεων στα ζητήματα αυτά, προς αμοιβαίο όφελος των δύο χωρών και των πολιτών τους και σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και αξίες».

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή