Τα πιο συνηθισμένα διατροφικά λάθη & πως να τα αποφύγετε

Τα πιο συνηθισμένα διατροφικά λάθη & πως να τα αποφύγετε

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Όλοι γνωρίζουμε ότι οι δίαιτες εξπρές είναι κακή ιδέα, αλλά σε μια προσπάθεια να κατεβείτε νούμερο για να μπούμε στο αγαπημένο μας φόρεμα μπορεί να μας οδηγήσουν στο να κάνουμε λάθη που μπορούν στην καλύτερη περίπτωση να εμποδίσουν την απώλεια βάρους και στη χειρότερη να βλάψουν την υγεία μας. Ο διατροφολόγος, Jackie Lynch, εξηγεί μερικά κοινά λάθη δίαιτας με προτάσεις για το πώς να τα αποφύγετε, είτε ο στόχος σας είναι να ‘’ξεφορτωθείτε’’ λίγα κιλά στον με υγιή τρόπο είτε να διατηρήσετε ένα σταθερό βάρος.

Παράλειψη γευμάτων

Αυτό μπορεί να φαίνεται σαν μια λογική και γρήγορη λύση, αλλά η παράλειψη γευμάτων σε τακτική βάση ‘’μπερδεύει’’ τον μεταβολισμό μας και θα μπορούσε μακροπρόθεσμα να οδηγήσει στο να πάρουμε βάρος. Η διατροφική μας συμπεριφορά ελέγχεται από ορμόνες όπως η λεπτίνη, η οποία λέει στον εγκέφαλό μας εάν πρέπει να σταματήσουμε ή να συνεχίσουμε να τρώμε και η γαλλίνη η οποία διαχειρίζεται την πείνα. Η ‘’βραχυπρόθεσμη νηστεία’’ οδηγεί σε δραματική πτώση των επιπέδων λεπτίνης, υποδεικνύοντας μια κατάσταση πείνας στον εγκέφαλο και διεγείροντας την όρεξή μας. Η παράλειψη του πρωινού μπορεί να φανεί σαν ένας έξυπνος τρόπος για να μειώσετε τις θερμίδες , αλλά μια πρόσφατη μελέτη στο American Journal of Clinical Nutrition αναφέρει ότι οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό τρώνε πολύ περισσότερο κατά την διάρκεια της ημέρας από τους ανθρώπους που τρώνε κανονικά το πρωινό επειδή τα επίπεδα γκρελίνης παραμένουν ανεξέλεγκτα .

Λύση: Σύμφωνα με την έρευνα, ένα πρωινό υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες είναι το κλειδί για τη διαχείριση των επιπέδων γκρελίνης – η επιλογή ενός αυγού ή η προσθήκη ξηρών καρπών και σπόρων σε χυλό ή δημητριακά θα μπορούσε να κάνει μεγάλη διαφορά στον έλεγχο της όρεξής σας.

Υπερβολικά μεγάλες μερίδες

Το μέγεθος της μερίδας είναι το πιο παρεξηγημένο και σύνηθες λάθος που κάνουμε όταν προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα υγιές βάρος. Για παράδειγμα, μια σωστή μερίδα δημητριακών είναι μεταξύ 30-50g, αλλά οι περισσότεροι άνθρωποι τρώνε πολύ παραπάνω. Δεν πρόκειται μόνο για μια ισορροπημένη διατροφή, η σωστή αναλογία κάθε ομάδας τροφίμων στο πλαίσιο αυτής της ισορροπίας είναι απαραίτητη.

Λύση: Αφιερώστε λίγο χρόνο για να μετρήσεις και να καταχωρήσεις τα σωστά μεγέθη των μερίδων των αγαπημένων σου τροφών, ώστε να γνωρίζεις την ακριβή ποσότητα που πρέπει να καταναλώνεις ανά γεύμα.

Κρυμμένη ζάχαρη

Δεν είναι δύσκολο να εντοπίσουμε και να αποφύγουμε την εξευγενισμένη ζάχαρη, αλλά είναι μια κοινή εσφαλμένη αντίληψη να υποθέσουμε ότι η «υγιεινή» ζάχαρη είναι καλή. Ο μεγαλύτερος ένοχος για το επιπλέον βάρος μας είναι η υπερβολική ζάχαρη σε οποιαδήποτε μορφή, καθώς παράγει την απελευθέρωση ινσουλίνης που ενθαρρύνει το σώμα να αποθέσει λίπος. Προϊόντα όπως το μέλι, τα αποξηραμένα φρούτα και ο χυμός φρούτων είναι γεμάτα από κρυφές παγίδες, καθώς περιέχουν τεράστιες ποσότητες σακχάρων σε κάθε μερίδα.

Λύση: Όταν πρόκειται για σάκχαρα από τα φρούτα, θα πρέπει να τρώμε ολόκληρο το φρούτο. Τα φρούτα περιέχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φρουκτόζη, αλλά περιέχουν επίσης πολλές ίνες που συμβάλλουν στην εξισορρόπηση της ζάχαρης.

Δεν τρώμε αρκετό λίπος

Η ιδέα ότι το «τρώγοντας λίπος σε κάνει λίπος» είναι η πιο συνήθης παρανόηση και πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να καταναλώνουν προϊόντα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, υποθέτοντας ότι αυτό θα τους βοηθήσει να χάσουν βάρος.

Λύση: Πρόσεξε τις ετικέτες των προϊόντων χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά για να βεβαιωθείς ότι δεν εισάγεις υπερβολική ποσότητα ζάχαρης στη διατροφή σου. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρης είναι περίπου 4g, οπότε είναι αρκετά απλό να κάνεις τους υπολογισμούς.

 

ΠΗΓΗ: papelle.gr

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή