Συλλαλητήριο: Αναμένεται μεγάλη προσέλευση από όλη την Ελλάδα

Συλλαλητήριο: Αναμένεται μεγάλη προσέλευση από όλη την Ελλάδα

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ολα είναι έτοιμα –αλλά ταυτόχρονα αρκετά ακόμη παραμένουν ρευστά– σχετικά με το αυριανό, μεγάλο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία, στο οποίο αναμένεται να συρρεύσουν χιλιάδες πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας. Σύμφωνα με όσα δημοσιοποιούν οι διοργανωτές, κεντρικοί ομιλητές της εκδήλωσης, που έχει προγραμματιστεί για τις 2 το μεσημέρι, θα είναι ο Μίκης Θεοδωράκης ο οποίος δεν θα αρκεστεί τελικά σε βιντεοσκοπημένο μήνυμα, αλλά θα δώσει κανονικά το «παρών» στο Σύνταγμα, ο συνταγματολόγος Γιώργος Κασιμάτης, καθώς και οι μητροπολίτες Δράμας, Χίου και Σύρου. Στη συνέχεια, τον λόγο θα λάβουν για να απευθύνουν χαιρετισμό εκπρόσωποι φορέων, όπως ο Γιώργος Πατούλης, πρόεδρος της ΚΕΔΕ. Ο στόχος είναι πάντως οι ομιλίες να μη διαρκέσουν πάνω από δύο ώρες.

Χθες, έγινε γνωστό ότι λόγω του «κλίματος τρομοκράτησης», η εθνικιστική οργάνωση Πατριωτική Ενωση – Ελληνική Λαϊκή Συσπείρωσις «ΕΛ.ΛΑ.Σ», ένας πολιτικός φορέας με μέλη αποστράτους, έλαβε την πρωτοβουλία να αναλάβει την «περιφρούρηση» του συλλαλητηρίου. Το αίτημα έγινε δεκτό από τους διοργανωτές. Σύμφωνα με κείμενο που διακινείται ηλεκτρονικά, ανάμεσα στις «ομάδες επιτήρησης» θα βρίσκονται η Ομάδα εφέδρων καταδρομέων «ΟΔΕΥΩ» (Ομάς Δυναμικών Εξορμήσεων Υψίστης Ωφελείας) και μέλη της «Ασπίδας Εθνικής Σωτηρίας». Ο τελικός συντονισμός των παραπάνω ομάδων θα γίνει έξω από το Παναθηναϊκό Στάδιο στις 11.30 το πρωί της Κυριακής.

«Oδηγίες» στους πιστούς

Χθες διακινήθηκαν από εκκλησιαστικές πηγές και «οδηγίες» για τους πιστούς που θα συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο, όπως να πάρουν «γερό πρωινό» για να αντέξουν μέχρι τις 4 μ.μ. που θα λήξει το συλλαλητήριο και οι νέοι να δώσουν ραντεβού στις 11.30 μπροστά στην εξέδρα με σημαίες και πανό.

Μεγάλη, πάντως, αναμένεται η προσέλευση στο συλλαλητήριο, αφού ήδη έχουν ναυλωθεί λεωφορεία από όλη τη χώρα, με πρωτοβουλία φορέων, συλλόγων, ενοριών κ.ά. Ο αριθμός των πούλμαν που αναμένεται να καταφθάσουν στην πρωτεύουσα για τον σκοπό αυτό αγγίζει τα 1.500, σύμφωνα με τα μέλη της συντονιστικής επιτροπής του συλλαλητηρίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ύστερα από απόφαση της διοίκησης, το ΚΤΕΛ Ζακύνθου προσφέρει έκπτωση 30% σε όποιον θελήσει να ταξιδέψει αύριο στην Αθήνα, παρέχοντας την ίδια έκπτωση για την επιστροφή στη Ζάκυνθο. «Δεν θα μπορούσαμε να μη δείξουμε κοινωνική ευθύνη και τούτη τη φορά», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΤΕΛ Διονύσης Κακολύρης. Ο Μητροπολίτης Κορίνθου Διονύσιος ανέφερε (ΘΕΜΑ 104,6) ότι δεν έβρισκε η μητρόπολη να μετακινήσει κόσμο στην πλατεία Συντάγματος, αφού ήδη έχουν ναυλωθεί όλα τα διαθέσιμα λεωφορεία.

Σε ετοιμότητα θα βρίσκεται από νωρίς το πρωί αύριο η ΕΛ.ΑΣ. για τον φόβο επεισοδίων, καθώς ως γνωστόν στις 12 μ. στα Προπύλαια πρόκειται να πραγματοποιηθεί «αντισυγκέντρωση» αναρχικών και μελών αντιφασιστικών οργανώσεων. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πρόκειται να δημιουργηθεί φραγμός προκειμένου να μην έρθουν σε επαφή όσοι θα μετάσχουν στο συλλαλητήριο για το Σκοπιανό με τους συγκεντρωμένους στα Προπύλαια. Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις της Τροχαίας θα ξεκινήσουν από σήμερα το βράδυ. Από τις 10 μ.μ. απόψε έως και τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας, όπως στην Πατησίων, τη Σόλωνος, την Ακαδημίας, την Πανεπιστημίου, την πλατεία Συντάγματος, την Αιόλου, την Πειραιώς (μεταξύ Ιεράς Οδού και Ομονοίας), την Αθηνάς, την Ερμού, τη Σταδίου, τη Β. Γεωργίου Α΄, την Αμαλίας, τη Φιλελλήνων, τη Συγγρού, την Αλεξάνδρας κλπ. Από τις 6 π.μ. έως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, θα διακόπτεται σταδιακά και η κυκλοφορία στους παραπάνω δρόμους. Ειδική μέριμνα υπάρχει από την Τροχαία και για την προσέγγιση των πούλμαν στην Αθήνα. Κατόπιν εντολής της αστυνομίας κλειστοί θα παραμείνουν από τις 10 π.μ. οι σταθμοί του μετρό «Σύνταγμα», «Πανεπιστήμιο» και «Ομόνοια».

Ο κ.κ. Βαρθολομαίος

Εκκληση για σύνεση απηύθυνε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος με χθεσινή δήλωσή του για το ονοματολογικό.

«Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, ως η Μητέρα Εκκλησία όλων των Ορθοδόξων Εκκλησιών της Βαλκανικής, εξ αφορμής των συζητήσεων για το θέμα του ονόματος της FYROM, κάνει έκκληση προς όλους τους ενδιαφερομένους για νηφαλιότητα και αυτοσυγκράτηση, ώστε να αντιμετωπισθή το κρίσιμο και λεπτό αυτό θέμα ειρηνικά και με σύνεση», αναφέρει στη δήλωσή του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή