Υποσχέσεις για εξαγορά κόκκινων δανείων δημοσίων υπαλλήλων

Υποσχέσεις για εξαγορά κόκκινων δανείων δημοσίων υπαλλήλων

1' 37" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξαγορά κόκκινων δανείων δημοσίων υπαλλήλων υπόσχεται τώρα η κυβέρνηση, αφήνοντας μάλιστα ανοικτό το ενδεχόμενο, διά στόματος του υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Δημήτρη Παπαδημητρίου, να υπάρξει το επόμενο διάστημα σχετική νομοθετική ρύθμιση. Μάλιστα, η ρύθμιση αυτή ενδεχομένως δεν θα περιορίζεται στη δυνατότητα εξαγοράς των κόκκινων δανείων των στελεχών του στρατού από τον συνεταιρισμό των στρατιωτικών, αλλά θα έχει γενικότερη ισχύ σε ταμεία και συνεταιρισμούς υπαλλήλων του στενού δημόσιου τομέα. Σε κάθε περίπτωση, όπως τονίζουν αρμόδιες πηγές του υπουργείου Οικονομίας, δεν θα υπάρχει καμία δημοσιονομική επίπτωση.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας κ. Πάνος Καμμένος εξήγγειλε την εξαγορά των κόκκινων δανείων των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμενων από τον Αυτόνομο Οικοδομικό Οργανισμό Αξιωματικών. Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου σχετικά με το εάν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο και συνεννόηση με το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παπαδημητρίου απάντησε στη Βουλή ότι θα απαιτηθεί κάποια νομοθετική παρέμβαση, προκειμένου να προσαρμοσθεί κατάλληλα ο ιδρυτικός νόμος του Αυτόνομου Οικοδομικού Οργανισμού Αξιωματικών και να προστεθεί στις δραστηριότητές του η εξαγορά δανείων, είτε απευθείας είτε μέσω ίδρυσης ανώνυμης εταιρείας. Σύμφωνα πάντως με κύκλους του υπουργείου Οικονομίας, το επισπεύδον υπουργείο και δη το υπουργείο Εθνικής Αμυνας δεν έχει υποβάλει ακόμη κάποια σχετική πρόταση.

Στη συνέχεια και ύστερα από παρέμβαση του κ. Κωνσταντινόπουλου, ο οποίος πρότεινε να επεκταθεί η ρύθμιση αυτή σε όλα τα υπουργεία, ο κ. Παπαδημητρίου κατ’ αρχάς διευκρίνισε ότι ο ίδιος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην περίπτωση των δανείων των στρατιωτικών για να προσθέσει, ωστόσο, στη συνέχεια: «Γενικώς η εξαγορά των κόκκινων δανείων από φορείς του δημόσιου τομέα μπορεί να προσφέρει λύσεις επωφελείς για όλους, τόσο για τα πιστωτικά ιδρύματα όσο και κυρίως για τους ιδίους τους δανειολήπτες. Μελετάμε αυτό το ενδεχόμενο επέκτασης μιας τέτοιας ενέργειας, αλλά το μελετάμε με ιδιαίτερη προσοχή, ώστε να μην προκληθεί ούτε δημοσιονομικό έλλειμμα, αλλά ούτε και ένα νέο κύμα στρατηγικών κακοπληρωτών». Πάντως, όπως, χαρακτηριστικά αναφέρουν αρμόδιες πηγές, δύσκολα θα βρεθεί κάποιος άλλος συνεταιρισμός ή Ταμείο να διαθέτει χρήματα για αγορά δανείων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή