Δεκάδες νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

Δεκάδες νεκροί σε ναυάγιο ανοιχτά της Λιβύης

1' 50" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΤΡΙΠΟΛΗ. Ναυάγιο με περίπου 90 νεκρούς σημειώθηκε χθες τα ξημερώματα ανοιχτά των ακτών της Λιβύης, σύμφωνα με μαρτυρίες των τριών επιζώντων. Το Πακιστάν επιβεβαίωσε ότι τουλάχιστον 11 από τα θύματα ήταν Πακιστανοί, χωρίς να είναι γνωστή η εθνικότητα των υπολοίπων.

Οπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, Ολίβια Χίντον, δέκα σοροί ξεβράστηκαν στις ακτές της Ζουάρα, στην περιοχή της Λιβύης, από την οποία συχνά αναχωρούν σκάφη με προορισμό την Ιταλία. Δύο από τους διασωθέντες κολύμπησαν ώς την ακτή, ενώ ένας ανασύρθηκε από τη θάλασσα από ψαρά. Σύμφωνα με τις αρχικές ενδείξεις, η βάρκα έγειρε υπερβολικά προς τη μία πλευρά με αποτέλεσμα να ανατραπεί. Η Χίντον δεν γνώριζε σε τι ποσοστό οι επιβαίνοντες κατάγονταν από το Πακιστάν, αλλά σημείωσε ότι στις μεταναστευτικές ροές παρατηρείται αύξηση του αριθμού των ανθρώπων από τη χώρα αυτή.

Πέρυσι, οι Πακιστανοί ήταν η 13η κατά σειράν υπηκοότητα προσφύγων και μεταναστών, ενώ φέτος τον Ιανουάριο βρίσκονταν στην 3η θέση. Συνολικά, ο Ιανουάριος του 2018 έκλεισε με μείωση των αφίξεων στην Ιταλία από τις 4.531 τον ίδιο μήνα πέρυσι, στις 4.256 φέτος. Η διαδρομή παραμένει εξαιρετικά επικίνδυνη, με 218 θανάτους στη διαδρομή Λιβύη-Ιταλία τον Ιανουάριο και 246 συνολικά στη Μεσόγειο.

«Στη Μεσόγειο εκτυλίσσεται αναμφίβολα μία τραγωδία», δήλωσε η Τζούλια Μπλακ, η οποία μετέχει στην προσπάθεια καταγραφής χαμένων μεταναστών από τον Διεθνή Οργανισμό Μετανάστευσης. Τραγωδία εκτυλίσσεται όμως και στις ακτές της Λιβύης, όπου παραστρατιωτικές ομάδες φυλακίζουν ανθρώπους προκειμένου να μην ταξιδέψουν στην Ευρώπη, βάσει συμφωνίας με τις ευρωπαϊκές αρχές. Σύμφωνα με έκθεση της οργάνωσης Oxfam, το μνημόνιο συνεργασίας ανάμεσα στην Ιταλία και την υποστηριζόμενη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση της Τρίπολης, που υπογράφηκε πριν από ακριβώς ένα χρόνο, δεν προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Μιλώντας την Πέμπτη στην Τυνησία, ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν απέδωσε ευθύνες στην επέμβαση του ΝΑΤΟ στη Λιβύη το 2011, η οποία είχε υποστηριχθεί ένθερμα από τον προκάτοχό του Νικολά Σαρκοζί. «Η Γαλλία, άλλες χώρες της Ευρώπης και οι ΗΠΑ έχουν ευθύνη για όσα συμβαίνουν στην περιοχή», δήλωσε ο Μακρόν, σύμφωνα με την εφημερίδα Guardian. «Ολοι μαζί βυθίσαμε τη Λιβύη στην ανομία, χωρίς να μπορούμε να διαχειριστούμε τη διάδοχη κατάσταση, με άμεσες συνέπειες για την περιοχή. Η μονομερής στρατιωτική επέμβαση είναι μια λανθασμένη ιδέα», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή