Σφαίρες μεταξύ διακινητών στο Καλαί

Σφαίρες μεταξύ διακινητών στο Καλαί

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΚΑΛΑΙ. Σοβαρές ταραχές ξέσπασαν το απόγευμα της Πέμπτης στο Καλαί μεταξύ διακινητών οι οποίοι, όπως λένε εκπρόσωποι ανθρωπιστικών οργανώσεων, βρίσκονται σε διαμάχες για τον έλεγχο χώρων στάθμευσης φορτηγών. Τουλάχιστον 21 πρόσφυγες και μετανάστες τραυματίστηκαν στα επεισόδια, εκ των οποίων τέσσερις βρίσκονταν χθες σε κρίσιμη κατάσταση, έχοντας δεχθεί σφαίρες.

«Ηρθα στο Καλαί γιατί σήμερα ζήσαμε σκηνές ιδιαίτερης σοβαρότητας. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που ζουν οι κάτοικοι του Καλαί είναι ανυπόφορο», δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ, ο οποίος μετέβη στην πόλη το βράδυ της Πέμπτης. Στη γαλλοβρετανική σύνοδο της 18ης Ιανουαρίου, ο Γάλλος πρόεδρος Μακρόν και η Βρετανίδα πρωθυπουργός Μέι συμφώνησαν στην ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας στο Καλαί αλλά και στην ταχύτερη επανένωση οικογενειών. Αυτό πυροδότησε φήμες που οδήγησαν σε μεγαλύτερη προσέλευση ανθρώπων στην πόλη, την ώρα που επικρατεί δριμύ ψύχος και βρίσκονται σε εφαρμογή αυστηρά μέτρα «μη εγκατάστασης». Με βάση τα μέτρα αυτά, αστυνομικοί κατάσχουν αμέσως το παραμικρό αντικείμενο που αφήνει κάποιος σε δημόσιο χώρο, όπως υπνόσακους, πλαστικά υποστρώματα ή τσάντες. Η εγκατάλειψη των αντικειμένων συχνά σχετίζεται με το γεγονός ότι οι άνθρωποι εξαφανίζονται τρέχοντας όταν πλησιάζουν αστυνομικοί.

Το 2016, όταν οι Αρχές διέλυσαν τη «ζούγκλα» του Καλαί, τον πρόχειρο καταυλισμό στον οποίο ζούσαν ώς και 10.000 άνθρωποι, πολλοί μεταφέρθηκαν στα πέντε κέντρα υποδοχής που βρίσκονται στη βόρεια γαλλική επαρχία. «Οι υπόλοιποι θέλουν να μείνουν στην παρανομία» δήλωσε ο Κολόμπ, εξαγγέλλοντας άφιξη περισσότερων αστυνομικών δυνάμεων στην πόλη και μεταφορά της διανομής τροφίμων έξω από τα όρια του Καλαί.

Οι ανθρωπιστικές οργανώσεις επισημαίνουν ότι συχνά πρόκειται για «Δουβλινέζους», δηλαδή ανθρώπους που έχουν καταγραφεί στη χώρα πρώτης εισόδου στην Ε.Ε. και οι οποίοι θέλουν να αποφύγουν την επαφή με τις Αρχές ώστε να μη σταλούν πίσω στην Ιταλία ή στην Ελλάδα. Ο πρόεδρος της οργάνωσης Στέγη Μεταναστών, Κριστιάν Σαλομέ, επισήμανε στην εφημερίδα «Λιμπερασιόν» ότι τα ξεσπάσματα βίας είναι πολύ συχνότερα τώρα απ’ ό,τι όσο υπήρχε η «ζούγκλα», παρότι οι πρόσφυγες και μετανάστες τώρα στο Καλαί είναι μόλις μερικές εκατοντάδες. «Τότε οι άνθρωποι μπορούσαν να κοιμηθούν το βράδυ», λέει. Σημειώνει επίσης ότι άνθρωποι της οργάνωσής του ήταν παρόντες στη σειρά διανομής φαγητού στην οποία ξέσπασε η πρώτη σύγκρουση ανάμεσα σε έναν υπήκοο Αφγανιστάν και έναν Αφρικανό, πιθανώς Ερυθραίο ή Αιθίοπα. «Ηταν κατά πάσα πιθανότητα ξεκαθάρισμα λογαριασμών, για το μοίρασμα των χώρων στάθμευσης και των βενζινάδικων», εκτίμησε ο συνάδελφός του, Φρανσουά Γκενόκ. Ο Γκενόκ σημειώνει ότι πρόσφατα μετανάστες έπεσαν θύματα ξυλοδαρμού επειδή προσπάθησαν να εισέλθουν σε πάρκινγκ φορτηγών χωρίς να πληρώσουν τους διακινητές.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή