Πιέζουν τον Ντράγκι να πει πότε θα αυξήσει τα επιτόκια

Πιέζουν τον Ντράγκι να πει πότε θα αυξήσει τα επιτόκια

1' 16" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πιέσεις στον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ασκούν ορισμένα μέλη του Δ.Σ. της τράπεζας, ζητώντας να διευκρινίσει για πόσο χρονικό διάστημα προτίθεται να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Στη συνεδρίαση της περασμένης εβδομάδας υποστήριξαν ότι πρέπει να μιλήσει με περισσότερη σαφήνεια ως προ το τι εννοεί ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα υφιστάμενα επίπεδα και αφού θα έχει ολοκληρωθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αξιωματούχοι της ΕΚΤ, που μίλησαν στο Bloomberg σε καθεστώς ανωνυμίας, εξέφρασαν ανησυχία ότι η ασάφεια όσον αφορά τις διατυπώσεις μπορεί να προκαλέσει αστάθεια στην αγορά και να αποβεί εις βάρος της οικονομίας. Ανέφεραν, επίσης, πως ο πρόεδρος της ΕΚΤ επέμεινε να μην αλλάξει τις διατυπώσεις του, γι’ αυτό και ακολούθησε εκτεταμένη συζήτηση επί του θέματος. Τη θέση του κ. Ντράγκι συμμερίζονταν άλλα μέλη του Δ.Σ. που συμφωνούν με την διατύπωση του προέδρου, καθώς τους προσφέρει τα αναγκαία περιθώρια ελιγμών ώστε να αποφασίζουν για τη σωστή νομισματική πολιτική. Σίγουρα θα ήθελαν μια πιο σαφή τοποθέτηση του προέδρου ως προς το πότε σχεδιάζει να αυξήσει τα επιτόκια του ευρώ οι γνωστοί «ιέρακες» της ΕΚΤ, που ζητούν να τερματισθεί το συντομότερο δυνατόν το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων.

Αν και η τράπεζα επαναλαμβάνει ότι θα δοθεί νέα παράταση στο επίμαχο πρόγραμμα εάν κριθεί αναγκαίο, οι περισσότεροι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Bloomberg προβλέπουν τον τερματισμό του προς τα τέλη του έτους. Η Barclays προβλέπει αύξηση των επιτοκίων μέσα στο έτος, παρά τη δήλωση Ντράγκι ότι «υπάρχουν ελάχιστες πιθανότητες» για κάτι τέτοιο. Η UBS και η Pictet Wealth Management τοποθετούν την κίνηση στο τρίτο τρίμηνο του 2019.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή