Επίθεση Τραμπ στο FBI

2' 22" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ανοιχτή επίθεση εναντίον του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης εξαπέλυσε χθες ο Ντόναλντ Τραμπ, προετοιμάζοντας το έδαφος για τη δημοσιοποίηση επίμαχης έκθεσης επιτροπής της Βουλής, παρά την έντονη αντίδραση της ομοσπονδιακής υπηρεσίας και των πολιτικών προϊσταμένων της.

«Η ανώτερη ηγεσία και οι ανακριτές του FBI και του υπουργείου Δικαιοσύνης πολιτικοποίησαν την ιερή διαδικασία των ερευνών (για τον ρόλο της Ρωσίας στις εκλογές του 2016) προς όφελος των Δημοκρατών και εναντίον των Ρεπουμπλικανών, κάτι που θα θεωρούνταν αδιανόητο μέχρι χθες», έγραψε ο Αμερικανός πρόεδρος σε μήνυμά του, στο Twitter.

Ο Αμερικανός πρόεδρος αναμενόταν να αποφασίσει μέχρι χθες το βράδυ για τη δημοσιοποίηση ή όχι έκθεσης που ενέκρινε η ρεπουμπλικανική πλειοψηφία της επιτροπής πληροφοριών στη Βουλή των Αντιπροσώπων, την περασμένη Δευτέρα, καθώς εξέπνεε η πενθήμερη προθεσμία που προβλέπεται σχετικά. Στην έκθεση, η επιτροπή κατηγορεί το FBI και την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης επί εποχής Ομπάμα για την παρακολούθηση μέλους του προεκλογικού επιτελείου Τραμπ που διατηρούσε επαφές με Ρώσους παράγοντες, καταλογίζοντας μεροληψία εναντίον των Ρεπουμπλικανών.

Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει διαμηνύσει ότι επιθυμεί τη δημοσιοποίηση της έκθεσης, παρά το γεγονός ότι η διοίκηση του FBI εξέφρασε, με μια ασυνήθιστη δημόσια τοποθέτησή της, «σοβαρές ανησυχίες», αφενός μεν για λόγους εθνικής ασφαλείας, αφετέρου λόγω ανακριβειών και παραλείψεων που χαρακτηρίζουν, κατά τη γνώμη της, την τετρασέλιδη έκθεση. Κυβερνητικές πηγές από την Ουάσιγκτον διεμήνυαν, ωστόσο, ότι ο Ντόναλντ Τραμπ αναζητούσε μια φόρμουλα που θα ικανοποιούσε εν μέρει τον διευθυντή του FBI, Κρίστοφερ Ρέι, αποτρέποντας μια πολιτικά οδυνηρή παραίτησή του. Ο Ρέι επελέγη από τον ίδιο τον Τραμπ ως διάδοχος του Τζέιμς Κόουμι και χαίρει εκτίμησης και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.

Αν και η επιτροπή πληροφοριών της Βουλής ψήφισε υπέρ της δημοσιοποίησης, ο Ντόναλντ Τραμπ έχει τη διακριτική ευχέρεια να επιλέξει αν θα δώσει ο ίδιος στη δημοσιότητα την έκθεση όπως έχει, ή αν την επιστρέψει στο Κογκρέσο –αφού βεβαίως άρει το απόρρητο– όπου θα μπορούσε να υποστεί κάποιες τροποποιήσεις ώστε να κατευναστούν οι αντιρρήσεις. Ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε, βέβαια, να θέσει βέτο στη δημοσιοποίηση, αλλά κάτι τέτοιο δεν εμφανιζόταν μέχρι χθες ώς το πιθανότερο ενδεχόμενο.

Στήριξη στον Ρέι

Την υποστήριξή της στον 50χρονο Κρίστοφερ Ρέι εξέφρασε η ένωση πρακτόρων του FBI (FBIAA), σημειώνοντας σε ανακοίνωσή της ότι ο διευθυντής της υπηρεσίας «στέκεται στο πλευρό των ανδρών και των γυναικών» που τη στελεχώνουν. Στην αρμόδια επιτροπή της Γερουσίας, που ενέκρινε με μεγάλη δικομματική πλειοψηφία την υποψηφιότητά του, ο Ρέι είχε δηλώσει ότι θα προτιμούσε να παραιτηθεί παρά να υποκύψει σε «πολιτικές παρεμβάσεις», υπερασπιζόμενος την ανεξαρτησία της υπηρεσίας.

Την υποστήριξή του στη διοίκηση του FBI εξέφρασε και ο Τζέιμς Κόουμι, ο οποίος απολύθηκε από τον Ντόναλντ Τραμπ τον περασμένο Μάιο. Με μήνυμά του στο Twitter, ο Κόουμι κάλεσε τους παράγοντες του FBI να κρατήσουν υψηλά το ηθικό τους, με τη βεβαιότητα ότι «όπως δείχνει η αμερικανική ιστορία, μακροπρόθεσμα οι απατεώνες και οι ψεύτες δεν επικρατούν εφόσον οι καλοί στέκονται όρθιοι απέναντί τους».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή