Εξήντα χρόνια από το δράμα της Γιουνάιτεντ

Εξήντα χρόνια από το δράμα της Γιουνάιτεντ

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Εξήντα χρόνια συμπληρώνονται την προσεχή Τρίτη από την αποφράδα ημέρα κατά την οποία ξεκληρίστηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ λόγω αεροπορικού δυστυχήματος στο αεροδρόμιο του Μονάχου. Η δημοφιλέστερη ομάδα της Αγγλίας ετοιμάζεται τώρα να τιμήσει δεόντως την επέτειο αυτή.

Ηταν 6 Φεβρουαρίου του 1958, όταν το αεροπλάνο που μετέφερε την αποστολή της Γιουνάιτεντ από το Βελιγράδι, όπου είχε δώσει αγώνα για το Κύπελλο Πρωταθλητριών με τον Ερυθρό Αστέρα, κατέπεσε παρασύροντας στον θάνατο 23 ανθρώπους – ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφους, μέλη του πληρώματος και άλλους. Οι επιζώντες ήταν 21.

Η Γιουνάιτεντ ανακοίνωσε ιδιαίτερα σχέδια για την επέτειο των έξι δεκαετιών. Σήμερα στον αγώνα πρωταθλήματος με τη Χάντερσφιλντ (στις 5 μ.μ. ώρα Ελλάδος) θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή, ως το πιο κοντινό εντός έδρας παιχνίδι στην ημερομηνία της επετείου. Οι φίλαθλοι που θα πάνε σήμερα στο «Ολντ Τράφορντ» θα μπορούν να εναποθέτουν τα αφιερώματά τους (συνήθως λουλούδια, κασκόλ κ.λπ.) κάτω από την ειδική πλάκα που αφορά τους νεκρούς της αεροπορικής τραγωδίας μιάμιση ώρα πριν από την έναρξη του αγώνα, μαζί με την καθιερωμένη ανάγνωση κειμένων και προσευχών.

Επίσης, όπως κάθε χρόνο θα ψαλεί και το τραγούδι «Τα Ανθη του Μάντσεστερ». Πρόκειται για ένα ποίημα που εστάλη ανωνύμως σε μουσικό περιοδικό τον Οκτώβριο του 1958, μελοποιήθηκε και έκτοτε αποτελεί το σήμα κατατεθέν των τελετών για την τραγωδία. Φέτος, όμως, στις εκδηλώσεις για την επέτειο προστίθεται και η προσφορά σε όλους όσοι βρεθούν στις κερκίδες του «Ολντ Τράφορντ» σήμερα ενός ειδικού αναμνηστικού πακέτου, που θα περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, ένα βιβλίο με όλη την ιστορία της τραγωδίας του Μονάχου και το αναμνηστικό πρόγραμμα του αγώνα που θα αποτελεί ειδική έκδοση, με αφιερώματα στους οκτώ ποδοσφαιριστές που σκοτώθηκαν αλλά και όλους όσοι επηρεάστηκαν άμεσα από το δυστύχημα.

Επιπλέον, ανήμερα Τρίτη προγραμματίζεται η διεξαγωγή ειδικής επιμνημόσυνης τελετής εντός του «Ολντ Τράφορντ». Η τελετή θα γίνει σε εξέδρα του γηπέδου, και στις 5.04 μ.μ. ώρα Ελλάδος, την ακριβή ώρα του δυστυχήματος, θα τηρηθεί και πάλι σιγή ενός λεπτού. Η εκδήλωση είναι ανοιχτή σε όλους τους φιλάθλους, αλλά έχει σταλεί ειδική πρόσκληση σε όλους τους κατόχους εισιτηρίων διαρκείας της Γιουνάιτεντ που είναι πάνω από 65 ετών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή