Μεγάλοι όμιλοι θα διεκδικήσουν το ξενοδοχείο Esperia Palace

Μεγάλοι όμιλοι θα διεκδικήσουν το ξενοδοχείο Esperia Palace

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον καταγράφεται για το πρώην Esperia Palace, το ξενοδοχείο τεσσάρων αστέρων που λειτουργούσε μέχρι το 2010 στη συμβολή των οδών Σταδίου 22 και Εδουάρδου Λω στο κέντρο της Αθήνας. Πρόκειται για ένα ακόμα μεγάλο ακίνητο, ιδιοκτησίας ασφαλιστικού ταμείου (στην προκειμένη περίπτωση του Ταμείου Νομικών), το οποίο προβλέπεται να εκμισθωθεί τους προσεχείς μήνες. Ποντάροντας στην κατακόρυφη αύξηση της ζήτησης για χρήσεις φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας, ως αποτέλεσμα της σημαντικής ανόδου των ξένων επισκεπτών, η διοίκηση του ΕΦΚΑ (Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης) ανέθεσε ήδη από το περασμένο καλοκαίρι την εκπόνηση μελέτης για τον προσδιορισμό της μισθωτικής αξίας του κτιρίου, που διαθέτει 152 δωμάτια και 32 σουίτες. Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το τεχνικό γραφείο μελετών Μαρία Ιωάν. Πίττου, που επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό που υλοποιήθηκε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις προσεχείς εβδομάδες αναμένεται να οριστικοποιηθεί η επιλογή του συμβούλου και να προκηρυχθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Ηδη, στις αρχές του έτους, ο ΕΦΚΑ συγκρότησε την επιτροπή παραλαβής της σχετικής μελέτης και βρίσκεται στη διαδικασία οριστικοποίησης των όρων του διαγωνισμού μακροχρόνιας εκμίσθωσης του κτιρίου των 12.000 τ.μ. Με βάση τις εν λόγω εξελίξεις, εκτιμάται ότι οι προσφορές από τους ενδιαφερομένους θα υποβληθούν εντός του φετινού πρώτου τριμήνου.

Οπως εκτιμούν παράγοντες της αγοράς ακινήτων, μεταξύ των ομίλων που είναι πιθανό να καταθέσουν προσφορά για το Esperia Palace, περιλαμβάνονται ο όμιλος Λασκαρίδη, ο ομογενής επενδυτής κ. Δουζόγλου (έχει ήδη αποκτήσει και κτίριο του ΟΤΕ επί της Σταδίου, δίπλα στην Παλαιά Βουλή, επίσης με πρόθεση δημιουργίας ξενοδοχείου), ο όμιλος Σαββίδη (Dimera) που επιδιώκει την απόκτηση παρουσίας και στην ξενοδοχειακή αγορά της Αθήνας, όπως επίσης και οι δύο μεγάλες ΑΕΕΑΠ, Grivalia Properties και Εθνική Πανγαία ΑΕΕΑΠ, χωρίς ασφαλώς να θεωρείται τίποτα δεδομένο επί του παρόντος. Πριν από λίγους μήνες, η Grivalia είχε διεκδικήσει και το King’s George στην πλ. Συντάγματος, στο πλαίσιο σχετικού διαγωνισμού της Eurobank, το οποίο εν τέλει κατέληξε στη Λάμψα του ομίλου Λασκαρίδη, η οποία ως μισθωτής είχε δικαίωμα πρώτης προτίμησης, προκειμένου να καταθέσει ποσό ίσο με την καλύτερη προσφορά για το ακίνητο, κάτι που τελικά και έπραξε, επενδύοντας 43 εκατ. ευρώ.

Ασφαλώς, στους παραπάνω «παίκτες» θα πρέπει να προστεθούν και παραδοσιακοί ξενοδοχειακοί όμιλοι, που έχουν εκφράσει τις προθέσεις περαιτέρω επέκτασής τους στην Αθήνα, συμμετέχοντας και σε σχετικούς διαγωνισμούς, όπως η Hyatt, η Wyndham-Zeus, ο όμιλος Αφοί Μουσαμά και η Accor, αλλά και η Hard Rock International, η οποία διεκδίκησε και το ακίνητο της ΑΤΕ (King’s Palace) στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Κριεζώτου.

Σημειωτέον ότι εκτός από το ξενοδοχείο, προς εκμίσθωση βρίσκονται επίσης και τέσσερα καταστήματα στο ισόγειο του κτιρίου. Το ξενοδοχείο ήταν από τα πρώτα που διέκοψαν τη λειτουργία τους λόγω της οικονομικής κρίσης, το 2010, καθώς μάλιστα λόγω νομικού κωλύματος, το Ταμείο Νομικών αδυνατούσε να συναινέσει στο αίτημα έκπτωσης επί του ενοικίου που είχε συμφωνηθεί με τον τότε εκμισθωτή, τον όμιλο του Μ. Καλλίγερου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή