ΕΛΛΑΔΑ

Στήριξη μετά το νοσοκομείο

ΙΩΑΝΝΑ ΦΩΤΙΑΔΗ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Συμπαραστάτης στους καρκινοπαθείς που επιστρέφουν από το νοσοκομείο στο σπίτι φιλοδοξεί να γίνει το πρόγραμμα «ΣτηρίΖΟΥΜΕ». Η οργάνωση «Νοσηλεία» και ο Σύλλογος ΚΕΦΙ (Καρκινοπαθών Εθελοντών Φίλων και Ιατρών), χάρη στην υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, προσφέρουν δωρεάν κατ’ οίκον νοσηλεία και ψυχοκοινωνική στήριξη στον ίδιο τον ασθενή και στους οικείους του, προκειμένου να βιώσουν όσο τον δυνατόν πιο ανώδυνα την εν λόγω μεταβατική περίοδο. Οι επωφελούμενοι έχουν ήδη φτάσει τα τριάντα οκτώ άτομα και εκτιμάται ότι έως τη λήξη της πιλοτικής εφαρμογής στα τέλη Απριλίου θα ξεπεράσουν τα εβδομήντα.

«Στην κατ’ οίκον νοσηλεία υπάρχει μεγάλο κενό στην Ελλάδα», επισημαίνει η κ. Ολγα Παπαδοηλιοπούλου από τη «Νοσηλεία», που σχεδιάζει και υλοποιεί από το 2001 προγράμματα κατ’ οίκον νοσηλείας για μακροχρόνια ασθενείς με αδυναμία μετακίνησης. «Τα οφέλη, όμως, από τη συστηματική υλοποίησή της είναι πολλά», διευκρινίζει, «ο ασθενής προστατεύεται από μια πιθανή ενδονοσοκομειακή λοίμωξη, ενώ ταυτόχρονα αποσυμφορούνται τα ήδη υπερφορτωμένα νοσοκομεία της χώρας». Από τη «Νοσηλεία» προέρχονται οι νοσηλευτές και οι γιατροί που απασχολούνται στο πρόγραμμα. Επισημαίνεται ότι το επιτελείο αναλαμβάνει τη στήριξη έπειτα από συνεννόηση του θεράποντος ιατρού του κάθε ασθενούς.

Το «ΣτηρίΖΟΥΜΕ» απευθύνεται τόσο στους καρκινοπαθείς τελικού σταδίου όσο και σε ασθενείς που βρίσκονται σε φάση αποθεραπείας. «Εξατομικεύουμε τις υπηρεσίες μας στις ανάγκες τους», εξηγεί στην «Κ» η κ. Ζωή Γραμματόγλου, πρόεδρος του ΚΕΦΙ, που έχει στελεχώσει το πρόγραμμα με ψυχολόγο και κοινωνικό λειτουργό. Οι εν λόγω επαγγελματίες είναι που κάνουν και την πρώτη επαφή με τους ενδιαφερομένους, οι οποίοι ενημερώνονται για το πρόγραμμα από συλλόγους ασθενών, το Διαδίκτυο αλλά και τους ίδιους τους νοσοκομειακούς γιατρούς. «Στην επιλογή συνεκτιμάμε την οικονομική κατάσταση του ασθενούς αλλά και τις τρέχουσες ανάγκες του», σημειώνει η πρόεδρος του ΚΕΦΙ. Οι ασθενείς τελικού σταδίου έχουν, βέβαια, προτεραιότητα, δεδομένου ότι στην Ελλάδα, σε αντίθεση με το εξωτερικό, καμία δομή δεν αναλαμβάνει τη φροντίδα τους.

Η ομάδα των νοσηλευτών μεταβαίνει στα σπίτια για νοσηλευτικές πράξεις, όπως ενεσοθεραπείες, αλλαγές τραυμάτων, αιμοληψίες, ενώ υποδεικνύουν στους συγγενείς τρόπους για την ορθότερη καθημερινή φροντίδα του ασθενούς. Οι κοινωνικοί λειτουργοί ενημερώνουν την οικογένεια για τα δικαιώματα του ασθενούς, τις κοινωνικές παροχές και τα επιδόματα, όπως και τις διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουν. Επιπλέον, παρέχονται συνεδρίες με ψυχολόγο κατ’ οίκον, προκειμένου ο ασθενής να αποδεχθεί τη νέα πραγματικότητα, να ανακτήσει τις εσωτερικές του δυνάμεις και την αυτοπεποίθησή του. «Οι ίδιοι αλλά και οι συγγενείς τους μπορούν να ενταχθούν και στις ομάδες ψυχολογικής στήριξης που πραγματοποιούνται στους χώρους του συλλόγου μας», υπενθυμίζει η κ. Γραμματόγλου.

Έντυπη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ