Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για διόρθωση των χρηματαγορών

Πληθαίνουν οι προειδοποιήσεις για διόρθωση των χρηματαγορών

1' 58" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα διεθνή χρηματιστήρια διανύουν μία από τις καλύτερες και μακροβιότερες περιόδους ανόδου στην ιστορία τους. Φαίνεται να αδιαφορούν για τις γεωπολιτικές εντάσεις και την αβεβαιότητα στη διεθνή διπλωματική σκηνή εξαιτίας των χειρισμών του Αμερικανού προέδρου, αλλά και λόγω της εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε.

Ωστόσο, αυτοί που ξέρουν καλά πώς έχουν τα πράγματα, προειδοποιούν ότι η διόρθωση αυτής της αγοράς με το έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον έχει καθυστερήσει και θα πραγματοποιηθεί τους επόμενους μήνες. Ο Μπέρνχαρντ Χόντλερ, διευθύνων σύμβουλος της επενδυτικής τράπεζας Julius Baer, αλλά και ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed) Αλαν Γκρίνσπαν κάνουν λόγο για δραστική διόρθωση, η οποία θα έπρεπε να είχε ήδη συμβεί. Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και τα υψηλόβαθμα στελέχη της Goldman Sachs και της Allianz. Ο κ. Γκρίνσπαν κρούει τον κώδωνα επειδή πιστεύει ότι θα δημιουργηθούν δύο «φούσκες», μία στο χρηματιστήριο και μία στα ομόλογα.

«Καλό θα ήταν οι επενδυτές να προετοιμαστούν για πτώση έως και 15% φέτος, η οποία εκτιμώ ότι έχει καθυστερήσει αρκετά», επισημαίνει ο κ. Χόντλερ. Η διόρθωση θεωρείται κάτι το φυσιολογικό στα χρηματοοικονομικά. Συνήθως ισοδυναμεί με, κατά μέσον όρον, πτώση 13% του δείκτη, μιας μετοχής ή άλλων τίτλων που θεωρούνται υπερτιμημένοι, και διαρκεί περίπου τέσσερις μήνες.

«Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη», επισημαίνει ο Πίτερ Οπενχάιμερ, διευθυντής στρατηγικής παγκοσμίων αγορών της Goldman Sachs. «Εχουμε να κάνουμε με ιδιαίτερα υπερτιμημένες αγορές, σε συνδυασμό με πολύ περιορισμένη αστάθεια – ο Δείκτης Μεταβλητότητας (VIX) βρίσκεται σε πρωτοφανή χαμηλά επίπεδα». Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ, ο Ολιβερ Μπέιτ, διευθύνων σύμβουλος της Allianz, τόνισε εμφανώς πιο προβληματισμένος ότι «οι αγορές βρίσκονται σε επικίνδυνη φάση και ότι, χωρίς αμφιβολία, επίκειται διόρθωση».

Ο δείκτης VIX, αν και σε ιστορικά επίπεδα ναδίρ κάτω από τις 9 μονάδες πριν από λίγους μήνες, τον τελευταίο καιρό ανήλθε στις 13,21 μονάδες. Το προηγούμενο 12μηνο στις αγορές δεν παρατηρήθηκε έντονη αστάθεια, οι μετοχές ενισχύονταν και οι επενδυτές, έχοντας προ πολλού προετοιμαστεί κατάλληλα, δεν ανησυχούσαν ενόψει της σκλήρυνσης της νομισματικής πολιτικής από τη Fed και την ΕΚΤ. Σήμερα, πάντως, η εμπιστοσύνη στην οικονομία ενδυναμώνεται, η φορολογική μεταρρύθμιση υλοποιήθηκε, ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί με την ακύρωση παλαιών εμπορικών συμφωνιών, οπότε ίσως υπάρξουν αλλαγές στις επιλογές των επενδυτών.

Επιπλέον, ο S&P έχει εισέλθει σε μακρά περίοδο χωρίς διόρθωση μεγαλύτερη του 5%. Ολα αυτά αποτελούν ενδείξεις ότι η αγορά προετοιμάζεται για διόρθωση. Πάντως, λόγοι σοβαρής ανησυχίας δεν φαίνεται να υπάρχουν, διότι τα βασικά οικονομικά μεγέθη διεθνώς είναι ικανοποιητικά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή