Το «φάντασμα» του 2012

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι εκλογές της 6ης Μαΐου 2012 θα στοιχειώνουν για αρκετό καιρό ακόμα το πολιτικό σύστημα της χώρας. Υπενθυμίζεται ότι τότε η Ν.Δ. έλαβε 18,85%, ο ΣΥΡΙΖΑ 16,78%, το ΠΑΣΟΚ 13,18%, οι ΑΝΕΛ 10,6%, το ΚΚΕ 8,48%, η Χρυσή Αυγή 6,97% και η ΔΗΜΑΡ 6,11%. Ακόμη πιο ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι οι επιδόσεις των κομμάτων που κατέγραψαν ποσοστά μεταξύ 2,5% και 3%, όπως οι Οικολόγοι Πράσινοι (2,93%), ο ΛΑΟΣ (2,73%) και η Δημοκρατική Συμμαχία (2,55%). Επρεπε να πραγματοποιηθούν εκλογές ξανά στις 17 Ιουνίου για να προκύψει κυβέρνηση, με τη συνεργασία Ν.Δ., ΠΑΣΟΚ και ΔΗΜΑΡ. Από τους σχηματισμούς που τότε συμμετείχαν στις εκλογές, πρακτικά μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., οι ΑΝΕΛ, το ΚΚΕ και η Χρυσή Αυγή εξακολουθούν να υπάρχουν με την ίδια μορφή. Αν εξαιρέσει κάποιος τους ΑΝΕΛ, οι οποίοι είναι ένας προσωποπαγής σχηματισμός, τα υπόλοιπα τρία κόμματα παραμένουν περίπου ως έχουν. Εξαίρεση αποτελεί η κομματική Κεντροαριστερά, η οποία έκτοτε έχει υποστεί σειρά βαπτίσεων, δίχως, ωστόσο, να έχει εξέλθει ουσιαστικά από την κρίση.

Σε εκείνες τις εκλογές τα κόμματα (άνω του 2,5%) από το Κέντρο και προς τα δεξιά του πολιτικού φάσματος συγκέντρωσαν 41,7% και εκείνα από το Κέντρο και προς τα αριστερά 47,48%. Αν παρακολουθήσει κάποιος ιστορικά τις εκλογικές αναμετρήσεις από το 1981 και έπειτα, αυτά τα ποσοστά ανταποκρίνονται, περίπου, στις μεταπολιτευτικές ισορροπίες. Οποιος κέρδιζε το Κέντρο έπαιρνε την εξουσία. Οποιος το έχανε καταλάμβανε τα έδρανα της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, το 2012 καταγράφηκε ένα πολιτικό «μπιγκ μπανγκ». Τότε, εμφανίστηκε μεν το πρώτο νεοναζιστικό κόμμα, παράλληλα, όμως, αυτοπροσδιορίσθηκαν με βάση τις πραγματικές πεποιθήσεις τους οι περισσότεροι ψηφοφόροι. Τότε αφορμή ήταν η λιτότητα και τα μνημόνια. Σήμερα, σχεδόν έξι χρόνια μετά, φαίνεται ότι εκείνη η περίσταση δεν ήταν και τόσο στιγμιαία. Με μια άλλη αφορμή, αυτή τη φορά με επίκεντρο ένα ζήτημα εθνικού αυτοπροσδιορισμού και ταυτότητας, φαίνεται ότι ο κίνδυνος του πολιτικού κατακερματισμού επανέρχεται. Το Μακεδονικό μπορεί να αποδειχθεί μια φούσκα που μετά λίγο καιρό θα σκάσει και άπαντες θα επιστρέψουν στα πραγματικά ενδιαφέροντά τους. Μπορεί, όμως, να είναι και απαρχή πολιτικών εξελίξεων, που δεν θα είναι συγκυριακές, και απλά θα ολοκληρώσουν εκείνη τη διαδικασία που φάνηκε ότι αρχίζει τον Μάιο του 2012. Και δεν θα επηρεάσει μόνο την κυβέρνηση αλλά ό,τι εμφανίζεται σήμερα ως πολιτικό «σύστημα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή