Στο θρανίο πάλι θα καθήσουν δικαστές και εισαγγελείς

Στο θρανίο πάλι θα καθήσουν δικαστές και εισαγγελείς

3' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αποκαρδιωτικά είναι τα στοιχεία για την εκπαίδευση των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων εκτός Ελλάδος σε θέματα του ευρωπαϊκού δικαίου και σύγχρονων νομικών εξελίξεων, σε μια εποχή που η ενοποίηση της Ευρώπης έχει προχωρήσει και χιλιάδες Ελληνες πολίτες ζουν και εργάζονται σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δύο τελευταία χρόνια, 2016-2017, αποτυπώνουν την εικόνα της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία παραμένει στο περιθώριο των ευρωπαϊκών εξελίξεων και κινείται με λογική επαρχίας, καθώς και τις δύο χρονιές τα ποσοστά των δικαστών και των εισαγγελέων που μετείχαν σε εκπαιδευτικά προγράμματα εκτός Ελλάδος δεν ξεπέρασαν το 5%.

Ενδεικτικό της κατάστασης είναι το γεγονός πως το 2017 η εικόνα εμφανίζεται ακόμα χειρότερη και από το 2016, καθώς ο αριθμός των δικαστών και εισαγγελέων που πέρασαν τα ελληνικά σύνορα ήταν ακόμα μικρότερος, με αποτέλεσμα η χώρα μας να κατέχει την τελευταία θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη.

Τι σημαίνει όμως το γεγονός ότι οι Ελληνες δικαστές και εισαγγελείς δεν μετέχουν σε προγράμματα επιμόρφωσης, δεν λαμβάνουν μέρος σε διαδικασίες εκπαίδευσης που αποτελούν καθημερινότητα στην Ευρώπη; 

Η πραγματικότητα, η ζωή εκατομμυρίων πολιτών που μετακινούνται στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στη χώρα μας, μεταξύ των οποίων χιλιάδες Ελληνες που ζουν και εργάζονται εκτός Ελλάδος, δημιουργεί την αναγκαιότητα οι δικαστές και οι εισαγγελείς μας να γνωρίζουν «απέξω και ανακατωτά» τις εξελίξεις στο δίκαιο της Ενωσης, γιατί αλλιώς θα είναι δύσκολο να ανταποκριθούν στην επίλυση διαφορών, που είναι ολοένα και πιο σύνθετες και πολυεθνικές.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει από χρόνια ως άμεση προτεραιότητα την εκπαίδευση των δικαστών, και μάλιστα με στόχο το 2020, ώστε μέχρι τότε τουλάχιστον 20.000 από αυτούς να έχουν εκπαιδευτεί σε όλη την Ε.Ε.

Και οι συμβολαιογράφοι

Η υπόθεση της εκπαίδευσης, πρωτίστως των δικαστικών σε θέματα ενωσιακού δικαίου που αφορούν και χιλιάδες Ελληνες πολίτες, είναι εξαιρετικά σημαντική παράμετρος της απονομής δικαιοσύνης στη χώρα μας αλλά και σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Βεβαίως, η εκπαίδευση μπορεί να αφορά κυρίως τους δικαστές και τους εισαγγελείς, αλλά επεκτείνεται και σε δικηγόρους και συμβολαιογράφους, ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν στις σύνθετες υποθέσεις των καιρών μας και για τον λόγο αυτόν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή περιλαμβάνει και αυτούς στα προγράμματα εκπαίδευσης που γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Ειδικά για τις ανάγκες εκπαίδευσης δικαστών και εισαγγελέων έχει ιδρυθεί και λειτουργεί ήδη το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δικαστικής Εκπαίδευσης, όπου πρόσφατα απέκτησε συνεργασία και η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, έπειτα από προσπάθειες που καταβλήθηκαν από την εισαγγελέα Ξένη Δημητρίου, προκειμένου και η ελληνική δικαιοσύνη να μετάσχει στις ευρωπαϊκές νομικές εξελίξεις προς όφελος των Ελλήνων πολιτών.

Παράλληλα με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για παρουσία Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων στα προγράμματα εκπαίδευσης εκτός Ελλάδος, ο Αρειος Πάγος, με πρωτοβουλία της εισαγγελέως του ανωτάτου δικαστηρίου και τη στήριξη του προέδρου του Βασίλειου Πέππα, ξεκίνησε προγράμματα επιμόρφωσης των δικαστών και των εισαγγελέων και στη χώρα μας, υπογράφοντας και μνημόνιο συνεργασίας με το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο και ειδικά με τα Εργαστήρια «Τραπεζικής» και «Εκπαίδευσης και Εφαρμογών Λογιστικής», τα οποία μάλιστα ξεκινούν από τώρα και θα διαρκέσουν ώς τον Ιούνιο.

Ανάλογα μνημόνια συνεργασίας αναμένεται να υπογραφούν άμεσα και με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης στο πεδίο του ποινικού δικαίου, ενώ η προσέλευση των δικαστών και των εισαγγελέων στα προγράμματα που ήδη ξεκίνησαν είναι πάρα πολύ μεγάλη. Οι δικαστές και οι εισαγγελείς εμφανίζονται να διψούν να εκπαιδευτούν και δηλώνουν συμμετοχή στα εκπαιδευτικά προγράμματα «μίνι μάστερ» που ξεκινούν από τώρα σηματοδοτώντας και τη διάθεσή τους να επιμορφωθούν και να μετάσχουν στις νομικές εξελίξεις. Η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου από την πλευρά της αντιλαμβανόμενη τις ανάγκες διαρκούς εκπαίδευσης των εισαγγελέων ίδρυσε ήδη τμήμα «Διεθνών Σχέσεων και Διά Βίου Μάθησης», ενώ έχει ζητήσει από την Εθνική Σχολή Δικαστών να μετάσχει και αυτή στα προγράμματα εκπαίδευσης που γίνονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη.

Αλλωστε τα προγράμματα για εκπαίδευση των Ελλήνων δικαστών και εισαγγελέων δεν έχουν κόστος για το ελληνικό Δημόσιο, καθώς χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη, όπως επίσης χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η λειτουργία της Εθνικής Σχολής Δικαστών κατά κύριο λόγο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή