Οι Αγώνες που σπάνε τον πάγο

Οι Αγώνες που σπάνε τον πάγο

2' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε έναν αξιωματικό του ναυτικού και καθηγητή γυμναστικής, τον Βίκτορ Γκούσταφ Μπαλκ, οφείλουν την ύπαρξή τους οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες. Ο «πατέρας του σουηδικού αθλητισμού»,όπως τον αποκαλούν, κατάφερε να πείσει τον καλό του φίλο Πιερ ντε Κουμπερτέν να ενταχθούν τα χειμερινά σπορ, αρχικά, στους θερινούς Ολυμπιακούς, ενώ στη συνέχεια και αφού πέρασαν από… χίλιες χιονοθύελλες, «αυτονομήθηκαν». Την προσεχή Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου, θα πραγματοποιηθεί η Τελετή Εναρξης των 23ων Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων. Μια διοργάνωση που, ήδη, έχει προεξοφλήσει μία θέση στην Ιστορία, διότι κατάφερε να ενώσει κάτω από την ίδια σημαία τους αθλητές της διοργανώτριας χώρας με τους, επί δεκαετίες, «παραδοσιακούς» αντιπάλους, τους Βορειοκορεάτες.

Στους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988, που διοργανώθηκαν στη Σεούλ, υπήρξε μποϊκοτάζ από τη Β. Κορέα. Αυτή, όμως, η διοργάνωση αποτέλεσε για τη Ν. Κορέα μία σπουδαία ευκαιρία για διπλωματικές σχέσεις με πολλές χώρες, κάτι που φάνηκε άμεσα και στις εξαγωγές και στον επιχειρηματικό τομέα της χώρας. Επίσης, οι Αγώνες βοήθησαν και την εσωτερική οικονομία της Δημοκρατίας της Κορέας (έγιναν έργα αστικής ανάπλασης, κατοικίες, συγκοινωνιακές συνδέσεις κ.λπ.), ενώ μπήκαν οι βάσεις για να εδραιωθεί η Ν. Κορέα, σε παγκόσμιο επίπεδο, ως μία από τις ηγέτιδες χώρες στους τομείς της ψηφιακής και ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Ανάλογες είναι οι προσδοκίες των κατοίκων της κορεατικής χερσονήσου και από τους Χειμερινούς. Σε Πγιονγκτσάνγκ και Γκανγκνεούνγκ κατασκευάστηκαν 1.522 διαμερίσματα, τα οποία, ήδη, πωλήθηκαν σε ιδιώτες, ενώ η σιδηροδρομική γραμμή μήκους 113 χλμ. για γρήγορα τρένα θα βελτιώσει τους χρόνους μετακίνησης.

Σπουδαία υπήρξε η «κληρονομιά» της Σεούλ και στον αθλητικό τομέα. Τα χρήματα που περίσσεψαν επενδύθηκαν στον αθλητισμό της χώρας, κάτι που φαίνεται και από τα αποτελέσματα των αθλητών στις διεθνείς διοργανώσεις.

Οι Χειμερινοί της Πγιονγκτσάνγκ, όπως τους αποκαλούν «Αγώνες Ειρήνης», θα αρχίσουν με τους προκριματικούς στο άλμα με σκι, μία ημέρα νωρίτερα από την Τελετή Εναρξης. Θα διεξαχθούν 102 αγωνίσματα σε 15 αθλήματα, ενώ θα μπουν στο πρόγραμμα και νέα αγωνίσματα (Big Air ανδρών – γυναικών στη χιονοσανίδα, πατινάζ ταχύτητας με μαζική εκκίνηση ανδρών – γυναικών, μεικτά διπλά στο κέρλινγκ, ομαδικό αγώνισμα στο αλπικό σκι). Κατασκευάστηκαν 13 εγκαταστάσεις σε Πγιονγκτσάνγκ, Τζεονγκσεόν και Γκανγκνεούνγκ.

Βέβαια, υπάρχουν και εκεί σπατάλες και ελλείψεις. Το στάδιο όπου θα διεξαχθούν οι Τελετές Εναρξης και Λήξης των Ολυμπιακών και των Παραολυμπιακών στοίχισε 87.500.000 ευρώ, θα χρησιμοποιηθεί γι’ αυτές τις εκδηλώσεις και ύστερα θα κατεδαφιστεί. Η χωρητικότητά του είναι 35.000 θεατών, οι οποίοι όμως θα ζεσταίνονται με θερμαινόμενα μαξιλαράκια διότι ο χώρος δεν διαθέτει κεντρική θέρμανση…

Η Ελλάδα

Σε ό,τι αφορά τον αριθμό συμμετοχής αθλητών και αθλητριών, εκεί «σημειώθηκε» και το πρώτο… ρεκόρ. Θα πάρουν μέρος 2.925 αθλητές και αθλήτριες από 92 χώρες. Ανάμεσά τους θα βρίσκονται και τέσσερις εκπρόσωποι της Ελλάδος.

Πρώτη θα μπει στο Ολυμπιακό Στάδιο η έμπειρη Σοφία Ράλλη. Η σημαιοφόρος της ελληνικής αποστολής θα πάρει μέρος για τρίτη φορά σε Ολυμπιακούς. Θα αγωνιστεί στην τεχνική και στη γιγαντιαία τεχνική κατάβαση. Στα ίδια αγωνίσματα θα εκπροσωπήσει τη χώρα και ο Γιάννης Αντωνίου, ο οποίος θα πάρει το ολυμπιακό βάπτισμα.

Ο Απόστολος Αγγέλης (2η φορά σε Ολυμπιακούς) θα μετάσχει στα 15 χλμ. ελεύθερης τεχνικής και η Μαρία Ντάνου στα 10 χλμ. ελεύθερης τεχνικής. Και τώρα η ερώτηση: τι περιμένουμε από τους πρωταθλητές μας; Σε μία χώρα που δεν φημίζεται για τις… χειμερινές καιρικές συνθήκες και τα οικονομικά δεν επαρκούν για μεγάλες προετοιμασίες στο εξωτερικό, μόνο και μόνο ότι τέσσερις αθλητές πήραν ολυμπιακές προκρίσεις αποτελεί επίτευγμα και ήδη αυτό το έχουν προσθέσει στο βιογραφικό τους. Από εκεί και πέρα ένα πλασάρισμα στους πρώτους 30 των αγωνισμάτων τους θα θεωρηθεί τεράστια επιτυχία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή