Αντικυβερνητικό χρώμα στο Σύνταγμα

Αντικυβερνητικό χρώμα στο Σύνταγμα

2' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Χαρακτήρα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης και αντικυβερνητικής συγκέντρωσης προσδίδει η Πειραιώς στο σημερινό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα, όπου θα δώσει το «παρών» η πλειονότητα των βουλευτών της Ν.Δ., αλλά και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Εξάλλου, όπως έλεγαν πηγές της Πειραιώς, «αντικυβερνητική χροιά έχει οποιαδήποτε διαδήλωση συνδέεται με διαπραγμάτευση της κυβέρνησης, και όπως δείχνουν οι μετρήσεις, ένα μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης δεν εμπιστεύεται τη διαπραγμάτευσή της για το ονοματολογικό».

«Εμείς σεβόμαστε όσους πολίτες επιλέξουν να πάνε στο συλλαλητήριο και όσους επιλέξουν να μην πάνε», είπε το βράδυ της Πέμπτης ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ψέγοντας τον πρωθυπουργό ότι διχάζει τους Ελληνες, αλλά και φωτογραφίζοντας τη χαλαρή στάση της ηγεσίας της Ν.Δ. έναντι της συμμετοχής στελεχών της στο σημερινό συλλαλητήριο. Δεν είναι, εξάλλου, τυχαίο το γεγονός ότι ο πρόεδρος της Ν.Δ. έδωσε από την Ηλεία συνέχεια σε όσα είχε πει από το βήμα της πολιτικής επιτροπής, τεκμηριώνοντας ξανά το δικό του «όχι» σε τετελεσμένα από την πλευρά της κυβέρνησης. Οι δηλώσεις μάλιστα του Νίκολα Ντιμιτρόφ ότι η «μακεδονική» εθνότητα δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εντείνουν τις ανησυχίες της Ν.Δ. Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επανέλαβε ποια θεωρεί ο ίδιος τα κρίσιμα σημεία της διαπραγμάτευσης και διεμήνυσε ότι δεν θα γίνει «συνένοχος» σε μια συμφωνία που η κυβέρνηση πληρώνει «τοις μετρητοίς» για να πάρει ανταλλάγματα «σε δόσεις».

«Νευρικότητα»

Εκτίμηση της Πειραιώς είναι ότι η κυβέρνηση δεν περίμενε ότι ο κ. Μητσοτάκης θα σκλήραινε τη στάση του και θα μετακινείτο τόσο γρήγορα στη λογική του «όχι». Εκτιμάται ακόμη ότι η κυβέρνηση επιδεικνύει μεγάλη «νευρικότητα» για τη σημερινή συγκέντρωση και τις διαστάσεις που μπορεί να λάβει και ότι θα σταθμίσει τη στάση της μετά τη σημερινή συγκέντρωση και τις νέες μετρήσεις. Σε κάθε περίπτωση, παρότι καθίσταται σαφές στην Πειραιώς ότι με τη στάση του το ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να κερδίσει αυτή τη στιγμή τον χώρο που η Ν.Δ. αφήνει ακάλυπτο, κυρίαρχη εκτίμηση είναι ότι η Ν.Δ. δεν χάνει από τη στάση της, καθώς ούτως ή άλλως θεωρεί πως λύση δεν μπορεί να υπάρξει, πόσο μάλλον με την κοινωνία απέναντι.

Το «παρών», σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», θα δώσει σήμερα ο Αντώνης Σαμαράς. Ο πρώην πρωθυπουργός, εξάλλου, προϊδέασε για τη σημερινή παρουσία του με τη δήλωση που έκανε την Παρασκευή από την Καλαμάτα, χαρακτηρίζοντας τη σημερινή «μεγάλη μέρα για την πατρίδα». Η παρουσία του προφανώς συζητήθηκε και στο δείπνο που είχε το βράδυ της Πέμπτης με τον κ. Μητσοτάκη στην Καλαμάτα. Οπως ήταν αναμενόμενο, στο Σύνταγμα θα βρίσκεται και ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ. Αδωνις Γεωργιάδης –ο οποίος, εξάλλου, βρέθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλονίκη και στις Σέρρες στο πλαίσιο κομματικών εκδηλώσεων, όπου, πάντως, φέρεται να αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις για το ονοματολογικό–, καθώς και ο Μάκης Βορίδης.

Και ο Κ. Χατζηδάκης

Στο Σύνταγμα φαίνεται ότι θα είναι και ο έτερος αντιπρόεδρος της Ν.Δ., Κωστής Χατζηδάκης, για λόγους θεσμικής τάξης και εξισορρόπησης της ουσίας, αλλά και των εντυπώσεων, καθώς η κυβέρνηση επιχειρεί να προσδώσει χαρακτήρα εκπροσώπησης ακραίων στοιχείων στη σημερινή συγκέντρωση και, πάντως, είναι βέβαιο ότι ούτε ο κ. Μητσοτάκης θα ήθελε η παρουσία στην πλατεία να μονοπωλείται από τη δεξιά πτέρυγα του κόμματος. Δεν είναι, πάντως, τυχαίο ότι αρκετοί «γαλάζιοι» βουλευτές μετριοπαθούς προφίλ οι οποίοι ήταν στην αρχή διστακτικοί, τελικά θα μετάσχουν.

Πλην του Νίκου Δένδια και της Ντόρας Μπακογιάννη που έχουν δηλώσει με σαφήνεια ότι δεν θα μετάσχουν, το «παρών» εντέλει θα δώσουν όχι μόνον οι Βορειοελλαδίτες, αλλά και βουλευτές άλλων νομών (όπως ο Κώστας Τασούλας), βουλευτές της Α΄ (Βασίλης Κικίλιας) και οι περισσότεροι της Β΄ Αθηνών – συμπεριλαμβανομένου του Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος έλεγε στην «Κ», αναφερόμενος στις δηλώσεις Ντιμιτρόφ και στην απόφασή του να παραστεί, ότι «η σκλήρυνση φέρνει σκλήρυνση».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή