Είναι έτοιμοι οι Ρεπουμπλικανοί να ακολουθήσουν ένα τρίτο κόμμα;

Είναι έτοιμοι οι Ρεπουμπλικανοί να ακολουθήσουν ένα τρίτο κόμμα;

3' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Θέλετε να μάθετε τι σκέφτονταν πολλοί Ρεπουμπλικανοί τις ημέρες που προηγήθηκαν της πρώτης ομιλίας του Ντόναλντ Τραμπ για την κατάσταση του έθνους, στο Κογκρέσο που ελέγχεται από τους Ρεπουμπλικανούς; Ενα νέο κόμμα.

Ειδικότερα ότι, αν κατέληγαν σε έναν καταπληκτικό υποψήφιο, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα καινούργιο κόμμα, όπως έκαναν οι Ρεπουμπλικανοί το 1850. Και αν οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν πραγματικότητες, πολλοί Αμερικανοί είναι έτοιμοι να τις ακολουθήσουν. Μια δημοσκόπηση της Gallup, τον Σεπτέμβριο, έδειξε ότι το 61% των Αμερικανών στηρίζει τη δημιουργία ενός τρίτου μεγάλου πολιτικού κόμματος – το υψηλότερο ποσοστό υποστήριξης που κατέγραψε ποτέ η Gallup. Οι νεαροί ψηφοφόροι θέλουν περισσότερο να σπάσουν το σύστημα των δύο κομμάτων Το NBC κατέγραψε ότι το 71% του νεαρόκοσμου θέλει μια άλλη επιλογή.

Σε έναν κόσμο όπου οι ψηφοφόροι της Αλαμπάμα ψήφισαν έναν Δημοκρατικό γερουσιαστή, πολλές πιθανότητες, που μέχρι σήμερα δεν θα μπορούσαμε να σκεφτούμε, παραμένουν ανοικτές. Μια προεδρία από τρίτο κόμμα το 2020 δεν είναι λιγότερο πιθανή σήμερα από ό,τι φάνταζε η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ.

Αξιοπιστία

Ενας υποψήφιος του τρίτου κόμματος, κάποιος με αξιοπιστία στο εσωτερικό ενός κόμματος το οποίο θα εγκαταλείψει, θα μπορούσε να προσελκύσει ψηφοφόρους από όλο το πολιτικό φάσμα. Πολλοί Ρεπουμπλικανοί ανησυχούν για μια δεύτερη θητεία του προέδρου Τραμπ και όμως τώρα στηρίζονται στους Δημοκρατικούς να εμφανίσουν έναν κεντρώο υποψήφιο μέσα από μια προκριματική διαδικασία που παρά λίγο να δώσει το χρίσμα στον Μπέρνι Σάντερς το 2016. Μια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Τραμπ και σε έναν φιλελεύθερο Δημοκρατικό υποψήφιο, όπως είναι η γερουσιαστής Ελίζαμπεθ Γουόρεν της Μασαχουσέτης, θα άφηνε ελεύθερο το κέντρο.

Και μια μεγάλη μερίδα πολιτικά ορφανών στρατηγιστών, ακαδημαϊκών και δωρητών θα προσέφερε την υποστήριξή τους.

Αραγε οι ψηφοφόροι θα υποστηρίξουν την επανεμφάνιση του Δημοκρατικού Κόμματος ή θα πυροδοτήσουν την εμφάνιση ενός νέου κόμματος; Ο Αβραάμ Λίνκολν ήταν ο τελευταίος αντιπρόσωπος ενός νέου πολιτικού κόμματος που εξελέγη πρόεδρος. Κέρδισε το 1860 ως υποψήφιος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος κατά της δουλείας, αφού κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον για τις αντιπαραθέσεις του με τον Στίβεν Ντάγκλας, κατά την προεκλογική εκστρατεία του για γερουσιαστής, το 1858.

Ηθική και εκλέκτορες

Ο Λίνκολν μπορεί να έχασε τη Γερουσία, όμως έχει μείνει γνωστός ως η φωνή της ηθικής ακεραιότητας. Η τελική νίκη του δεν ήταν αποτέλεσμα της συμμετοχής του σε κάποιο κόμμα, αλλά πήγαζε από την ηθική εξουσία που συγκέντρωσε ως πολέμιος της δουλείας. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι ένας ηθικός υποψήφιος για τις εκλογές του 2020 που θα είναι δεσμευμένος στη δημοκρατία, στην αλήθεια και στα ανθρώπινα δικαιώματα μπορεί να γνωρίσει ανάλογη επιτυχία.

Αλλά τι θα συμβεί με το Κολέγιο των Εκλεκτόρων; Ενας προεδρικός υποψήφιος χρειάζεται 270 από τις 538 εκλεκτορικές ψήφους προκειμένου να κερδίσει τον Λευκό Οίκο. Αν κανείς υποψήφιος δεν συγκεντρώσει αυτό τον αριθμό ψήφων, η Βουλή αποφασίζει τον νικητή. Αυτό είναι ένα μεγάλο εμπόδιο. Ο τελευταίος υποψήφιος τρίτου κόμματος που κατάφερε να εξασφαλίσει μία ψήφο του Κολεγίου των Εκλεκτόρων ήταν ο Τζορτζ Γουάλας το 1968.

Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αδύνατο. Ενας δημοφιλής, γνωστός υποψήφιος θα μπορούσε να εκλεγεί από ένα μικρό κόμμα και να κληρονομήσει την πρόσβασή του στην κάλπη. Αλλά με χρήματα και εξειδίκευση, ο σχηματισμός ενός νέου κόμματος δεν αποκλείεται.

Με δεδομένο ότι τα δύο τρίτα των Αμερικανών δεν πιστεύουν ότι ο πρόεδρος Τραμπ είναι αξιόπιστος, οποιοσδήποτε θα μπορούσε να βάλει υποψηφιότητα με ένα σοβαρό τρίτο κόμμα, εάν ξεκινούσε αρκετά νωρίς, προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στις κάλπες. Αλλες πιθανότητες; Ενα στέλεχος επιχείρησης με καλό ιστορικό καλής ηγεσίας, ηθική εξουσία και γρήγορο πνεύμα ή ένας κεντρώος Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης πολιτείας.

Στον μετά Τραμπ κόσμο της αμερικανικής πολιτικής υπάρχουν πολλοί υποψήφιοι που έχουν πραγματική σημασία. Αυτοί που μπορούν να ονειρεύονται ένα νέο κόμμα δεν είναι αρκετά ανόητοι να οραματίζονται μια υποψηφιότητα που θα βγει από εκθέσεις πολιτικής και κομματικές πλατφόρμες. Η προσωπικότητα και οι αρχές θα είναι αυτές που θα καθορίζουν την εκλογή του επόμενου προέδρου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή