Υπό αμφισβήτηση και λόγω Brexit η Τερέζα Μέι

Υπό αμφισβήτηση και λόγω Brexit η Τερέζα Μέι

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Οι ηγετικές ικανότητες της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι τίθενται υπό αμφισβήτηση από τη στιγμή που χάθηκε η κοινοβουλευτική πλειοψηφία στις εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου. Αν και τον Δεκέμβριο η ίδια εισέπραξε θετικά σχόλια για την προκαταρκτική συμφωνία περί Brexit, το πολιτικό της μέλλον φαίνεται πως είναι αβέβαιο εξαιτίας του διχασμού στο εσωτερικό του Συντηρητικού Κόμματος και των μηχανορραφιών για την ανατροπή της.

Οι αδιάλλακτοι υπέρμαχοι του Brexit, οι οποίοι προέρχονται από τη δεξιά πτέρυγα του Συντηρητικού Κόμματος, δημιουργούν εντάσεις καθώς προοδευτικά ενισχύεται ο φόβος πως η Μέι συνεργάζεται υπογείως με κομματικές υποομάδες που τάσσονται υπέρ του «μαλακού» Brexit, μια φόρμουλα που θα διατηρούσε στενούς δεσμούς ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ε.Ε. Μέχρι πρόσφατα, οι υποστηρικτές του Brexit είχαν εφησυχάσει πως οι διαπραγματευτικοί συμβιβασμοί της Μέι, συμπεριλαμβανομένης της συμφωνίας για το κόστος του διαζυγίου ύψους περίπου 39 δισ. λιρών, είχαν ως σκοπό να διασφαλίσουν το ίδιο το Brexit, που θα γίνει επισήμως πραγματικότητα τον Μάρτιο 2019. Τελευταία, όμως, κατηγορούν τη Μέι πως δεν πρόκειται να συμφωνήσει με την Ε.Ε. μια καθαρή έξοδο, αλλά αυτό που έχει πολιτογραφηθεί ως «Brino», δηλαδή σε ένα μόνο κατ’ όνομα Brexit (Brexit in Name Only).

«Υπόδουλο κράτος»

Από την πλευρά τους, οι επιχειρήσεις ελπίζουν εναγωνίως πως η μεταβατική συμφωνία θα είναι τέτοια ώστε η αποχώρηση τον επόμενο Μάρτιο να μην αποβεί οικονομικά καταστροφική. Ωστόσο, το τίμημα μιας τέτοιας συμφωνίας ενδέχεται να ορίζει πως το Ηνωμένο Βασίλειο θα υπόκειται στους νόμους της Ε.Ε. χωρίς δικαίωμα ψήφου, θα συμβάλλει στον κοινοτικό προϋπολογισμό και θα σέβεται την ελεύθερη μετακίνηση εργαζομένων. Το ενδεχόμενο αυτό θα μετατρέψει, κατά τον σκληροπυρηνικό υπέρμαχο του Brexit Τζέικομπ Ρις-Μογκ, το Ηνωμένο Βασίλειο σε «υπόδουλο κράτος». Παράλληλα, ο υπαινιγμός του φιλελεύθερου υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ πως μετά το Brexit οι οικονομίες της Βρετανίας και της Ε.Ε. θα διαχωριστούν «πολύ λίγο» προκάλεσε την οργή ορισμένων Συντηρητικών. Ωστόσο, και οι φιλοευρωπαίοι βουλευτές του κόμματος δεν είναι πλήρως ευχαριστημένοι από τη Μέι.

Ο πρόσφατος ανασχηματισμός του υπουργικού συμβουλίου έχει οξύνει το τεταμένο κλίμα στην κοινοβουλευτική ομάδα των Τόρις. Στην Ομάδα Ευρωπαϊκής Ερευνας, που αποτελείται από Συντηρητικούς βουλευτές υπέρ του Brexit, νέος αρχηγός αναδείχθηκε ο Ρις-Μογκ, γεγονός που έχει ενισχύσει τις προσδοκίες του ως μελλοντικού αντιπάλου της Μέι για την προεδρία του κόμματος – και την πρωθυπουργία της Βρετανίας. Από την άλλη, ο υπουργός Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον προσπαθεί διακαώς να ενισχύσει το πολιτικό προφίλ του μέσω του κινήσεων εντυπωσιασμού, όπως φάνηκε από την πρότασή του για κατασκευή γέφυρας στη Μάγχη. Η Μέι βρίσκεται αντιμέτωπη με αλλεπάλληλες πολιτικές δοκιμασίες που ίσως επιφέρουν ακόμα και το πολιτικό της τέλος. Χρειάζονται 48 υπογραφές για την εκκίνηση της διαδικασίας πρότασης μομφής κατά του προσώπου της Βρετανίδας πρωθυπουργού, με τα βρετανικά ΜΜΕ να υποστηρίζουν πως οι 40 από αυτές έχουν ήδη κατατεθεί, αν και κάτι τέτοιο δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Kαθώς προχωρούν οι διαπραγματεύσεις για το Brexit, η Μέι θα κληθεί σύντομα να λάβει συγκεκριμένες αποφάσεις. Η ίδια υπήρξε διστακτική στο να εκφραστεί με σαφήνεια, αρκούμενη να δηλώσει αόριστα πως επιθυμεί κάτι ανάμεσα σε ένα μαλακό Brexit νορβηγικού στυλ, με παραμονή στην ενιαία αγορά και ένα σκληρότερο Brexit που θα εκκινεί από μια ελεύθερη εμπορική συμφωνία στα πρότυπα του Καναδά. Με το ταξίδι στην Κίνα, την περασμένη εβδομάδα και τις συμφωνίες πολλών δισ. που έκλεισε εκεί, προσπάθησε να διαφημίσει τα πλεονεκτήματα του Brexit για τη σύναψη εμπορικών σχέσεων της χώρας της με την υπόλοιπο κόσμο. Κατά πόσον έπεισε γι’ αυτό, μένει να αποδειχθεί.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή