Φύλαρχοι, όχι ηγέτες

2' 2" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τ​​ην 1η Σεπτεμβρίου 1984 ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης εκλεγόταν από τους βουλευτές της Ν.Δ. πρόεδρος του κόμματος. Την ίδια ημέρα από τον πρωθυπουργό Ανδρέα Παπανδρέου τελούνταν στη Θεσσαλονίκη τα εγκαίνια της Διεθνούς Εκθέσεως. Την επομένη, στο εξοχικό εστιατόριο «Η Ρέμβη», και απαντώντας σε ερώτηση περί της εκλογής του νέου προέδρου της Ν.Δ., ο Παπανδρέου θα χαρακτήριζε τον Κ. Mητσοτάκη «Εφιάλτη της Δημοκρατίας». Επρόκειτο για επίθεση πολιτικώς αήθη.

Παρά ταύτα, ο Κ. Μητσοτάκης επεδίωξε συνάντηση με τον Ανδρ. Παπανδρέου και τελικώς αυτή πραγματοποιήθηκε έπειτα από καιρό στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή, από όπου εξήλθε δίχως να έχει εκείνη την παροιμιώδη ολύμπια αταραξία του. Δεν έκανε καμία δήλωση· είχε εκπληρώσει όμως το θεσμικό καθήκον του, κατόπιν δικής του εμμονής. Διότι οι ηγέτες των κομμάτων είναι πολιτικοί αντίπαλοι· χάσμα ιδεολογικό τούς χωρίζει ενίοτε· δεν είναι ορκισμένοι εχθροί έτοιμοι να εμπλακούν σε πόλεμο μέχρις εσχάτων.

Η έκπτωση του πολιτικού συστήματος, την οποία οικτίρουν οι πάντες, προκύπτει από το γεγονός ότι οι ηγέτες μας αντιμάχονται αλλήλους ως φύλαρχοι, κάνοντας χρήση άσφαιρων πυρών. Δικαιολογημένη απολύτως η κριτική που ασκείται προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, και θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο δριμεία, αλλά και οι υπόλοιποι ηγέτες έχουν επίσης το ποσοστό ευθύνης τους.

Στην παρούσα φάση του μακεδονικού ζητήματος, στα Σκόπια προ ολίγων ημερών πραγματοποιήθηκε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και του προέδρου της ΠΓΔΜ. Οι μεταξύ τους διαφορές τεράστιες. Το τι διημείφθη δεν έγινε γνωστό. Αλλά οι δημόσιες δηλώσεις των ηγετών των κομμάτων διακρίνονταν από αυτοσυγκράτηση και ιδιαιτέρα προσοχή. Προέκυψε εικόνα συντεταγμένης πολιτικής ηγεσίας, έστω εικονική.

Στη χώρα μας η διαχείριση μείζονος θέματος εξωτερικής πολιτικής κατέστη αντικείμενο κομματικής διαμάχης της πλέον πρωτόγονης και άναρθρης μορφής. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυβέρνηση να επιχειρούν δημιουργία ρήγματος στη Νέα Δημοκρατία, που αντέδρασε προβάλλοντας τη διάσταση απόψεων περί της ονοματολογίας μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων. Κατέστη η Ελλάς –των πάντων συνεργούντων– η χλεύη των κρατών σε Δύση και Ανατολή.

Οδηγηθήκαμε ως εκ τούτου σε πρώτη φάση στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης, που ήταν θηριώδες, αν και τα κόμματα και η Εκκλησία προσπάθησαν να το αποθαρρύνουν. Και σήμερα αναμένεται να πραγματοποιηθεί νέο συλλαλητήριο στην Αθήνα, με «ευπρεπέστερους» αγορητές, με τη στήριξη κάποιων κομμάτων και αναρχικούς να απειλούν με αντιπαράθεση δυναμική. Η πολιτική ως σύστημα συντεταγμένο κατελύθη.

Ψύχραιμη και με κόστος πολιτικό η τοποθέτηση της κ. Ντόρας Μπακογιάννη, πως δεν θα μετάσχει στη σημερινή συγκέντρωση, και η πάγια υποστήριξή της στη θέση της Ν.Δ. 2007-08 για λύση με όνομα κοινώς αποδεκτό. Εχει άποψη και θάρρος να τη διατυπώνει πέρα από σκοπιμότητες αμφίβολης αποτελεσματικότητας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή