Τουρκία: Φυλακισμένος ως «συνωμότης» έγραψε τρεις μελέτες κοσμολογίας μέσα στο κελί του

Τουρκία: Φυλακισμένος ως «συνωμότης» έγραψε τρεις μελέτες κοσμολογίας μέσα στο κελί του

1' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Tούρκος θεωρητικός φυσικός, που είναι φυλακισμένος ως συνωμότης κατά της κυβέρνησης Ερντογάν, κατάφερε στη διάρκεια της φυλάκισής του να γράψει τρεις επιστημονικές μελέτες κοσμολογίας πάνω σε ενδιαφέροντα θέματα, όπως η θεωρία του κοσμικού πληθωρισμού.

Η περίπτωση του Αλί Καγιά είναι ενδεικτική για την κατάσταση χιλιάδων Τούρκων καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών, οι οποίοι κατηγορούνται είτε για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση είτε για συμμετοχή στο πραξικόπημα κατά του Προέδρου Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016.

Ο Καγιά συνελήφθη τρεις μήνες μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και κρατήθηκε για πάνω από ένα έτος, προτού γίνει η δίκη του. Πέρυσι τον Δεκέμβριο το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο ως μέλος τρομοκρατικής οργάνωσης (της οργάνωσης Γκιουλέν) και τον καταδίκασε σε εξαετή φυλάκιση. Όμως αφέθηκε σύντομα ελεύθερος, επειδή είχε προηγηθεί η μακρόχρονη φυλάκισή του πριν τη δίκη.

Ο Καγιά επιμένει ότι δεν είναι ένοχος και ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι παράλογες. Μεταξύ άλλων, είχε επισκεφθεί τις ΗΠΑ και τον Καναδά λόγω συνεργασίας του με τα πανεπιστήμια ΜΙΤ, Ταφτς και ΜακΓκιλ, αλλά τα ταξίδια του αυτά θεωρήθηκαν ενοχοποιητικά στοιχεία για σχέσεις του με τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος σε αυτές τις χώρες.

Έχει ασκήσει έφεση κατά της εξαετούς καταδίκης του και η υπόθεσή του θα εκδικαστεί ξανά. Στο μεταξύ, έχει τεθεί σε διαθεσιμότητα από το Πανεπιστήμιο του Βοσπόρου της Κωνσταντινούπολης, όπου εργαζόταν και περιμένει να μάθει αν τελικά θα απολυθεί σύντομα ή αν η θέση του θα «παίζεται», εως ότου γίνει η νέα δίκη. Χαρακτήρισε πάντως τον εαυτό του τυχερό, καθώς πολλά άλλα τουρκικά πανεπιστήμια απέλυσαν ήδη πολλούς ακαδημαϊκούς που θεώρησαν ύποπτους για συμμετοχή στο πραξικόπημα.

Μιλώντας στο «Nature», o Τούρκος κοσμολόγος επεσήμανε ότι, όσο έμεινε στη φυλακή, κατάφερε να συνεχίσει το έργο του και, μόλις αποφυλακίσθηκε, έκανε τρεις προδημοσιεύσεις των μελετών του στο arXiv. Σε κάθε μία από αυτές υπάρχει η υποσημείωση ότι η μελέτη αφιερώνεται στους φίλους του στη φυλακή: «που έκαναν υποφερτή την παραμονή μου στην κόλαση επί 440 μέρες από τις 7/10/2016 έως τις 20/12/2017. Νιώθω επίσης ότι είμαι υποχρεωμένος στους συναδέλφους μου, οι οποίοι δείχνουν την υποστήριξή τους σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς».

Όπως εξήγησε, στη φυλακή δεν υπήρχε πρόσβαση στο διαδίκτυο και δεν επιτρεπόταν καμία ψηφιακή συσκευή, ούτε καν ένα κομπιουτεράκι τσέπης. Βιβλία δεν μπορούσαν να μπουν στη φυλακή απ' έξω, ενώ το παραμικρό σε ξένη γλώσσα δεν επιτρεπόταν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή