Κουρτς: Να περικοπεί η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

Κουρτς: Να περικοπεί η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την αντίθεσή του με την αύξηση της συνεισφοράς των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μετά την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου εξέφρασε ο καγκελάριος της Αυστρίας, Σεμπάστιαν Κουρτς ενώ τάχθηκε υπέρ της περικοπής ορισμένων προγραμμάτων, όπως η οικονομική βοήθεια προς τις χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Η Αυστρία, η οποία θα αναλάβει την κυλιόμενη προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Ιούλιο, επιθυμεί η Ένωση, οι πόροι της οποίας θα μειωθούν μετά το Brexit, «να φανεί περισσότερο 'προσεκτική' με τα χρήματα των φορολογουμένων» και «να επανεξετάσει» τα προγράμματα για να κάνει οικονομία, εξηγεί σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Standard, ο 31χρονος αυστριακός καγκελάριος.

«Η εναλλακτική επιλογή θα ήταν να ζητήσουμε μεγαλύτερες οικονομικές συνεισφορές. Αλλά αυτό δεν είναι η δική μου επιλογή», αναφέρει ο Κουρτς, ο οποίος στις διαπραγματεύσεις για τον μετά το 2020 ευρωπαϊκό προϋπολογισμό θα εκπροσωπήσει τους μεγάλους χρηματοδότες μαζί με τον πρωθυπουργό της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε.

«Αυτή την στιγμή, πολλά χρήματα έχουν χορηγηθεί στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης… Το θέμα έχει εν μέρει τεθεί, αν δηλαδή τα χρήματα κατευθύνονται προς τους σωστούς αποδέκτες», σημειώνει.

 

Σε ερώτηση σχετικά με το αν η Πολωνία και η Ουγγαρία πρέπει να περιμένουν μείωση της χρηματοδότησης, ο αυστριακός καγκελάριος παραδέχεται ότι ως προς το θέμα αυτό έχει σοβαρή διαφωνία με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Ορμπάν.

Ο Σεμπάστιαν Κουρτς συναντήθηκε την περασμένη εβδομάδα στη Βιέννη με τον Βίκτορ Ορμπάν, με το οποίο διαπίστωσε σύγκλιση απόψεων επί σειράς θεμάτων, όπως η αυστηρή μεταναστευτική πολιτική για τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

Μεταξύ των άλλων προγραμμάτων που θεωρεί ότι πρέπει να αναθεωρηθούν αναφέρει «τα εκατοντάδες εκατομμύρια» ευρώ που προβλέπονται στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό για την προσέγγιση με την Τουρκία.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου, μεγάλου χρηματοδότη του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, μεταφράζεται σε απώλειες 12 έως 13 δισεκατομμυρίων ευρώ ετησίως. Ο Κουρτς δηλώνει ότι η έμφαση κατά τη διάρκεια της αυστριακής προεδρίας θα τεθεί στην ενίσχυση της επικουρικότητας στην Ένωση, ώστε να αφεθούν περισσότερες αρμοδιότητες στα κράτη μέλη.

Θεωρεί ότι η απαίτηση για ενίσχυση της επικουρικότητας δεν συγχέεται με τον ευρωσκεπτικισμό:

«Η Ευρώπη πρέπει να ενισχυθεί εκεί όπου είναι αναγκαία…από την αμυντική πολιτική μέχρι την ψηφιακή οικονομία», αλλά όχι ως προς την κοινωνική πολιτική μέσω μίας σύγκλισης των παροχών.

Ο συντηρητικός αυστριακός καγκελάριος δηλώνει ότι έχει εμπιστοσύνη για το ότι ο κυβερνητικός του εταίρος, το ακροδεξιό Κόμμα των Ελευθέρων, θα ρίξει φως στο παρελθόν του και τις ενδεχόμενες σχέσεις ορισμένων από τα μέλη του με υπερεθνικιστικά κινήματα. Μία αποσαφήνιση «είναι αναγκαία», λέει.

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή