ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Απώλειες στα διεθνή χρηματιστήρια φέρνουν οι πληθωριστικές πιέσεις στις ΗΠΑ

ΕΤΙΚΕΤΕΣ:

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν οι χρηματιστηριακές αγορές σε όλο τον κόσμο σήμερα, με τους ευρωπαϊκούς δείκτες να κινούνται πτωτικά και τις αποδόσεις των ομολόγων να αυξάνονται καθώς η αναζωπύρωση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ ενισχύει την πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες να προχωρήσουν σε σύσφιξη της πολιτικής τους με πιο επιθετικό τρόπο απ’ ό,τι αναμενόταν.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε νωρίτερα πτώση 1,6%, στην έκτη κατά σειρά ημέρα απωλειών που ανέρχονται στο 4,6% - η μεγαλύτερη πτώση από τότε που το Ηνωμένο Βασίλειο ψήφισε υπέρ της αποχώρησης από την ΕΕ τον Ιούνιο του 2016.

Όλοι οι βασικοί δείκτες στην Ευρώπη κινούνταν σε αρνητικό έδαφος: ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε νωρίτερα κατά 1,4%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,4% και ο γερμανικός DAX κατά 1%.

Τα στοιχεία για τον αριθμό των απασχολουμένων σε λίστες μισθοδοσίας στις ΗΠΑ, που ανακοινώθηκαν την Παρασκευή, κατέδειξαν ότι οι μισθοί αυξήθηκαν με τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων οκτώ και πλέον ετών, τροφοδοτώντας τις εκτιμήσεις ότι ο πληθωρισμός και τα επιτόκια θα αυξηθούν περισσότερο από τις προηγούμενες προβλέψεις. Αυτό οδήγησε σε ξεπούλημα στις αμερικανικές μετοχές, το οποίο αναμένεται να συνεχιστεί και σήμερα.

Στις αγορές ομολόγων, οι αποδόσεις, που κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές τους, αρχικά ανήλθαν σε υψηλά επίπεδα πολλών ετών, πριν υποχωρήσουν στη συνέχεια.

Οι αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων ανήλθαν σε υψηλό τετραετίας στο 2,885%, έχοντας σημειώσει άνοδο κατά 7 μονάδες βάσης την Παρασκευή. Στη συνέχεια διαμορφώθηκαν στο 2,833%. Οι αποδόσεις των γερμανικών 10ετών ομολόγων ανήλθαν στο 0,774%, στο υψηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2015, πριν υποχωρήσουν στο 0,671%.

Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ