Ατζέντα

2' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο
Ατζέντα-1

// ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ //

Η Ελλάδα του Ρήγα [Έως 11/02/2018]

Με αφορμή την επέτειο των 220 χρόνων από την έκδοση της Χάρτας της Ελλάδος του Ρήγα Βελεστινλή (1797), η έκθεση «Η Χάρτα του Ρήγα: Τα δύο (συν) πρόσωπα. Μια άλλη ανάγνωση του χάρτη» στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών παρουσιάζει για πρώτη φορά έξι αντίτυπα της Χάρτας, διαφορετικών τυπολογιών και προελεύσεων. Στόχος είναι όχι η παρουσίαση μιας ακόμα ιστορικής και φιλολογικής προσέγγισης, αλλά η ανάδειξη της τεχνικής αξίας της χαρτογράφησής της και των τρόπων με τους οποίους ο Ρήγας την οραματίστηκε, τη σχεδίασε και οργάνωσε την εκτύπωσή της μεταξύ Βουκουρεστίου και Βιέννης. Την έκθεση διοργανώνει η Bιβλιοθήκη και Κέντρο Πληροφόρησης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου φυλάσσεται ένα αντίτυπο της Χάρτας –από τα λίγα σωζόμενα των 1.220 αντιτύπων που τυπώθηκαν–, με αφορμή τα 90 χρόνια από την ίδρυσή της. teloglion.gr


Ατζέντα-2

// ΛΑΡΙΣΑ //

Το χθες στο σήμερα [από 01/02 έως 06/05/2018]

Η έκθεση «Κάστρο Καλλιθέας. Ματιές σε μια Αρχαία Πόλη» στο Διαχρονικό Μουσείο ερευνά μία από τις λίγες αρχαίες ελληνικές πόλεις που διατηρήθηκαν σε τόση έκταση (340 στρέμματα). Στο Κάστρο Καλλιθέας σώζεται ολόκληρη η οχύρωση, διακρίνονται η ακρόπολη, ναοί, οικίες κ.ά., ενώ τα ευρήματα μας αποκαλύπτουν σημαντικά στοιχεία για την οικονομική και κοινωνική ζωή της κλασικής και της ελληνιστικής περιόδου.

Τηλ. 2413-508200


Ατζέντα-3

// ΜΑΔΡΙΤΗ //

Η τεχνική του Andy [από 01/02 έως 06/05/2018]

Το CaixaForum συμπληρώνει 10  χρόνια λειτουργίας και παρουσιάζει την πιο μεγάλη αναδρομική που έχει γίνει ποτέ στην Ισπανία για τον Andy Warhol (1928-1987). Στη δεκαετία του 1960 άρχισε να χρησιμοποιεί μια μηχανική τεχνική εκτύπωσης με τόσο δυνατή οπτική, που τον ανέδειξε σε έναν από τους πιο δημοφιλείς καλλιτέχνες του πλανήτη. Το ίδρυμα εξασφάλισε και μια σειρά πορτρέτων του από φωτογράφους όπως οι Alberto Schommer, Chris Makos κ.ά.

caixaforum.es


Ατζέντα-4

Φωτογραφία: © Fondazione Donnaregina per le arti contemporanee @ Amedeo Benestante

// ΝΑΠΟΛΗ //

Σύγχρονοι διάλογοι [Έως 30/04/2018]  

«Είναι η πιο σημαντική έκθεση της χρονιάς», είπε ο Ιταλός υπουργός Πολιτιστικής Κληρονομιάς Dario Franceschini για την έκθεση «Pompei@Madre Materia archeologica» στο Μουσείο Madre, με ευρήματα από την Πομπηία, τα οποία παρουσιάζονται για πρώτη φορά στο κοινό. Υπέροχα ψηφιδωτά και άλλα εκθέματα δημιουργούν ένα περιβάλλον «σύγχρονης» Πομπηίας, το οποίο συνδιαλέγεται με έργα των Andy Warhol, Mimmo Jodice, Γιάννη Κουνέλλη κ.ά. που φιλοξενούνται στις διπλανές αίθουσες, αποδεικνύοντας ότι χωρίς το παρελθόν το παρόν δεν θα είχε νόημα.

madrenapoli.it


Ατζέντα-5

Φωτογραφία: ©ASIF KHAN STUDIO

// Πιονγκτσάνγκ //

Σπορ και θέαμα [Από 09/02 έως 25/02/2018]

Oι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκινούν στη Νότια Κορέα με τον αποκλεισμό της ρωσικής αποστολής, τη συμμετοχή δύο αθλητών από τη Βόρεια Κορέα στους οποίους επιτράπηκε η είσοδος στη χώρα και, φυσικά, εντυπωσιακό θέαμα. Μπαίνοντας στο ολυμπιακό πάρκο Σότσι, οι θεατές θα απεικονίζονται σε μορφή 3D στην πρόσοψη του περιπτέρου MegaFaces που σχεδίασε ο Βρετανός αρχιτέκτονας Asif Khan για να εκφράσει καθημερινές στιγμές, εμπνεόμενος από τα κοινωνικά δίκτυα και την ψηφιακή επικοινωνία.

olympic.org

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή