Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ που εξόργισε τους Βρετανούς

Το tweet του Ντόναλντ Τραμπ που εξόργισε τους Βρετανούς

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την οργισμένη αντίδραση πολλών Βρετανών, ακόμη και του υπουργού Υγείας Τζέρεμι Χαντ, προκάλεσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ ο οποίος επέκρινε δημοσίως το εθνικό σύστημα υγείας (NHS) της Βρετανίας υποστηρίζοντας ότι «χρεοκοπεί και δεν λειτουργεί».

Ο Τραμπ έκανε το σχόλιο αυτό προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη δική του πολιτική κατά του συστήματος Obamacare, που εγκαθίδρυσε ο προκάτοχός του, όμως με την ανάρτησή του στο Twitter φάνηκε σαν να κατηγορεί το NHS, ένα σύστημα για το οποίο αισθάνονται μεγάλη υπερηφάνεια οι στενότεροι σύμμαχοί του.

«Οι Δημοκρατικοί πιέζουν για ένα καθολικό σύστημα υγειονομικής κάλυψης ενώ χιλιάδες άνθρωποι στο Ηνωμένο Βασίλειο διαδηλώνουν επειδή το δικό τους σύστημα U (σ.σ. «καθολικό») οδεύει προς χρεοκοπία και δεν λειτουργεί πια» ήταν το μήνυμα που ανήρτησε στο Twitter ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος.

 

 

Το NHS παρέχει δωρεάν κάλυψη σε όλους. Στις προεκλογικές περιόδους, είναι ένα θέμα που απασχολεί πολύ τα κόμματα και τους ψηφοφόρους.Οι αντίπαλοι του Συντηρητικού κόμματος της Τερέζα Μέι κατηγορούν την κυβέρνηση ότι δεν το χρηματοδοτεί επαρκώς.

Οι χρήστες του Twitter πλημμύρισαν την πλατφόρμα με μηνύματα υποστήριξης στο NHS. Αρκετοί ήταν εκείνοι που επεσήμαναν ότι η διαδήλωση στην οποία αναφερόταν ο Τραμπ, και πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, οργανώθηκε από ανθρώπους που θέλουν να αυξηθεί η χρηματοδότηση στο NHS και όχι να καταργηθεί το σύστημα.

Σύμφωνα με έναν από τους οργανωτές, στην πορεία αυτή, στο κεντρικό Λονδίνο, συμμετείχαν περίπου 60.000 άνθρωποι.

Ακόμη και ο υπουργός Υγείας Χαντ, που μπήκε στο στόχαστρο των διαδηλωτών το Σάββατο, απάντησε με οξύ ύφος στον Τραμπ.

«Μπορεί να διαφωνώ με τους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν στην πορεία αλλά ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ από αυτούς (σ.σ. τους διαδηλωτές) δεν θα ήθελε να ζει σε ένα σύστημα όπου 28 εκατομμύρια άνθρωποι δεν έχουν ασφαλιστική κάλυψη. Το NHS μπορεί να έχει προβλήματα αλλά είμαι υπερήφανος που προέρχομαι από μια χώρα που επινόησε την καθολική κάλυψη – στην οποία όλοι έχουν φροντίδα, ανεξαρτήτως του τραπεζικού λογαριασμού τους» είπε ο υπουργός.

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν απάντησε επίσης στον Τραμπ, μέσω του Twitter:

«Λάθος. Οι άνθρωποι διαδηλώνουν επειδή αγαπάμε το NHS και μισούμε αυτό που του κάνουν οι Τόρις. Η περίθαλψη είναι ανθρώπινο δικαίωμα».

 

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή